Τορπίλη από τις τράπεζες

Απώλειες σε Wall Street και Ευρώπη
Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2007 00:01

ΑΠΩΛΕΙΕΣ κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον τραπεζικό κλάδο στην αιχμή των πιέσεων, ενώ τραπεζικές πιέσεις βύθισαν και τη Wall Street μετά τις ανοδικές τάσεις των αρχικών συναλλαγών.

Oι εκτιμήσεις ότι η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης, HSBC, ίσως έχει αυξημένες ζημίες λόγω της έκθεσής της σε subprimes, άσκησαν πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Επίσης, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης φαίνεται πως καλείται να δράσει για λογαριασμό δύο οχημάτων δομημένων επενδυτικών προϊόντων (structured investment vehicles), αγοράζοντας κεφάλαια 45 δισ. δολαρίων, προκειμένου να εμποδίσει μαζικές πωλήσεις ομολόγων και κατάρρευση των εν λόγω funds.

Συγκεκριμένα, οι επενδυτές στην Cullinan Finance και Asscher Finance θα μπορούν να ανταλλάξουν τα κεφάλαιά τους που συνδέονται με ενυπόθηκα δάνεια, με άλλα κεφάλαια, που εκδίδονται από νέα εταιρεία, που στηρίζεται από κεφάλαια της HSBC.

Υπενθυμίζεται ότι Bank of America, Citigroup και JPMorgan Chase προσπαθούν να πείσουν και άλλες τράπεζες να συμμετάσχουν στην ίδρυση του ταμείου με ενεργητικό αξίας περίπου 80 δισ. δολαρίων που θα έχει ως στόχο την εξαγορά προβληματικών ενυπόθηκων χρεογράφων.

Ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,30% στις 6.180,50 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε απώλειες 1,14% στις 5.458,39 μονάδες και ο DAX στη Φραγκφούρτη εξασθένησε κατά 0,55% στις 7.567,36 μονάδες.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού της υποχώρησης ηγούνται οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου και των χρηματιστηριακών οίκων, μετά τη δήλωση της Goldman Sachs ότι η HSBC αναμένεται να αναγκαστεί να προχωρήσει σε απομειώσεις ύψους 12 δισ. δολαρίων, εξαιτίας της έκθεσής της στην αγορά των subprimes.

Πτώση καταγράφουν και οι Fannie Mae και Freddie Mac μετά από δήλωση της UBS ότι τα υψηλότερα πιστωτικά κόστη θα προκαλέσουν επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Οι μετοχές των δύο εταιρειών υποβαθμίστηκαν σε «ουδέτερες» από σύσταση «αγοράς» από τους αναλυτές της UBS, που υποβάθμισαν την τιμή- στόχο για τη μετοχή της πρώτης σε 31 από 88 δολάρια και της δεύτερης σε 28 από 87 δολάρια.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟY



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα