Υπέρ του ισχυρού γουάν η Ε.Ε.

Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2007 10:48
UPD:10:53

ΕΚΚΛΗΣΗ για ανατίμηση του γουάν απηύθυναν στην Κίνα τόσο ο επίτροπος της Ε.Ε. για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια όσο και ο επίτροπος Εμπορίου Πίτερ Μάντελσον, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα ευνοήσει την οικονομία της χώρας.

Μια «περισσότερο ευέλικτη νομισματική ισοτιμία» θα βοηθήσει στο να ισορροπήσει η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του πλανήτη, δήλωσε ο κ. Αλμούνια, καταφθάνοντας την Τρίτη στο Πεκίνο για την επίσμη Σύνοδο Ε.Ε.-Κίνας.

Από την πλευρά του ο κ. Μάντελσον εκτίμησε πως «ένα πιο ισχυρό γουάν θα σταθεροποιήσει την κινεζική οικονομία, δίνοντας ώθηση στην εγχώρια ζήτηση και μειώνοντας την εξάρτηση από την ανάπτυξη που στηρίζεται στις εισαγωγές».

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν πάντως ότι Κίνα είναι περισσότερο πιθανό να πράξει προς δικό της όφελος από το να ακούσει τις εκκλήσεις των υπολοίπων κρατών για ανατίμηση του νομίσματός της. Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός της έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, το εμπορικό της πλεόνασμα σε ιστορικό ρεκόρ, ενώ η οικονομία της έχει διευρυνθεί άνω του 11% σε καθένα από τα τρία τελευταία τρίμηνα.

Το γουάν υποχωρούσε στις 12,53, τοπική ώρα, στο Σαγκάη, κατά 0,1% στα 7,3935 έναντι του δολαρίου, ενώ ενισχυόταν κατά 0,1% έναντι του ευρώ στα 10,9561.

Αν και το κινεζικό νόμισμα έχει ενισχυθεί έναντι του δολαρίου κατά 3%, από τα μέσα Αυγούστου, σε σχέση με το ευρώ έχει αποδυναμωθεί κατά 7%, πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα