Άνοιξε το βιλβίο των προσφορών για το νέο 15ετες ομόλογο του ελληνικού δημοσίου. Πρόκειται για τίτλο με λήξη τον Φεβρουάριο του 2035.
Είναι ο πρώτος ελληνικός τίτλος με λήξη μεταγενέστερη του 2032 - σημαδιακό έτος, καθώς τότε εκπνέουν τα μέτρα διευθέτησης του χρέους που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές.
Στόχος του ΟΔΔΗΧ είναι να αντλήσει το ποσό της τάξης των 2 έως 2,5 δισ. ευρώ και να εξασφαλίσει υψηλή και δη ποιοτική ζήτηση, που θα κρατήσει το επιτόκιο κοντά στο 2%.
Εάν αυτό επιβεβαιωθεί θα «κλειδώσει» η αναχρηματοδότηση ενός ακόμη τμήματος του ελληνικού χρέους με επιτόκιο σαφώς χαμηλότερο συγκριτικά με αυτό που είχε προβλεφθεί κατά τη σύνταξη της προηγούμενης έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, τον Ιούνιο του 2018.
Βασική επιδίωξη της Αθήνας είναι ο περιορισμός της εξάρτησης από τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων βραχυπρόθεσμης διάρκειας, η βελτίωση τη ρευστότητας στην καμπύλη αποδόσεων, αλλά και η διεύρυνση της επενδυτικής βάσης με επενδυτές πιο μακροπρόθεσμου ορίζοντα.
Οι περσινές εκδόσεις εκδόσεις είχαν χαρακτηριστεί από υψηλή ζήτηση- χάρη και στο άκρως ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον- και με τη σύνθεση των αγοραστών να είναι ποιοτική. Η συμμετοχή των hedge funds ήταν περιορισμένη.
Η πρόθεση του ΟΔΔΗΧ να βγει στις αγορές είχε γίνει γνωστή εδώ και εβδομάδες. Αυτό που περίμενε ο οργανισμός διαχείρισης χρέους ήταν η ετυμηγορία του οίκου Fitch. Από τη στιγμή που η πολυπόθητη αναβάθμιση ήρθε ήταν θέμα λίγων 24ωρων η νέα εκδοση.
Αυτή έρχεται δε σε ένα άκρως ευνοϊκό περιβάλλον για το κρατικό χρέος. Με την εξάπλωση του νέου κοροναιου να απομακρύνει τους επενδυτές από το ρίσκο των μετοχών και να τους στέλνει μαζικά στα επενδυτικά καταφύγια, οι αποδόσεις των ομολόγων συνολικά της Ευρωζώνης υποχωρούν σήμερα σε ναδίρ 3 μηνών. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς είναι σταθερή, μετά τη χθεσινή βουτιά της, στο 1,17%.
naftemporiki.gr