Κέρδη άνω του ενός δολαρίου για το πετρέλαιο

Λόγω πυρκαγιάς σε τέρμιναλ στη Μινεσότα
Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2007 09:34
UPD:09:37

ΚΕΡΔΗ άνω του ενός δολαρίου καταγράφουν την Πέμπτη οι τιμές πετρελαίου, έπειτα από έκρηξη που σημειώθηκε σε τέρμιναλ στη Μινεσότα, οδηγώντας στο κλείσιμο σχεδόν όλων των κεντρικών αγωγών που μεταφέρουν αργό από τον Καναδά προς τις ΗΠΑ.

Η τιμή του αργού ενισχυόταν στις 08.38, ώρα Ελλάδος, κατά 1,65 δολάριο, φτάνοντας στα 92,27 δολάρια το βαρέλι και ανακτώντας τις ισχυρές απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης, οι οποίες άγγιξαν το 4%.

Στο μεταξύ, η τιμή του Brent διαμορφωνόταν στα 91,12 δολάρια το βαρέλι, ενισχυμένη κατά 1,31 δολάριο.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία Enbridge, προχώρησε την Τετάρτη σε κλείσιμο τεσσάρων εκ των αγωγών της κοντά στη μονάδα της Μινεσότα, οι οποίοι υπολογίζεται ότι μεταφέρουν περί το 1,9 εκατ. βαρέλια καναδικού αργού την ημέρα προς τις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι η ποσότητα αυτή αναλογεί σχεδόν στο ένα πέμπτο των αμερικανικών εισαγωγών αργού.

Η εταιρεία δεν έδωσε πληροφορίες αναφορικά με το πότε θα ξεκινήσει πάλι η παραγωγή. Αξιωματούχος της χώρας εκτίμησε πάντως ότι η πυρκαγιά πιθανόν να συνεχιστεί και τις επόμενες τρεις ημέρες.

Το συμβάν αντιστάθμισε εν μέρει τον αντίκτυπο από την μικρότερη της αναμενόμενης μείωσης των αμερικανικών αποθεμάτων αργού και διυλισμένων προϊόντων, οι οποίες φάνηκαν να μετριάζουν κάπως τις ανησυχίες περί ανεπάρκειας της προσφοράς τον χειμώνα.

Όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη από την αμερικανική υπηρεσία ενέργειας (ΕΙΑ), τα αποθέματα αργού υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα κατά 400.000 βαρέλια, κατά το μισό σχεδόν απ’ ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα