Στο «κόκκινο» τέσσερις ασφαλιστικές

Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2007 09:36

ΣΤΟ... ΚΟΚΚΙΝΟ βρίσκονται τέσσερις ασφαλιστικές εταιρείες σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του ελέγχου που διενεργεί το υπουργείο Ανάπτυξης στα αποθεματικά και τα περιθώρια φερεγγυότητας, χρήσης 2006, της ασφαλιστικής βιομηχανίας.

Πληροφορίες της «Ν» αναφέρουν ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΝ προτίθεται να προβεί σε ανακλήσεις αδειών εφόσον τα οικονομικά ανοίγματα τα οποία διαπίστωσε η Grand Thornton - που λειτουργεί ως εξωτερικός σύμβουλος του υπουργείου, δεν καλυφθούν έως και την εκπνοή νέας προθεσμίας την οποία όρισε, προ ημερών, ο υφυπουργός, κ. Γ. Βλάχος.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η άτυπη προθεσμία του ΥΠΑΝ για τους φετινούς ελέγχους, που είναι οι τελευταίοι που διενεργεί, λήγει στις 17 Δεκεμβρίου, οπότε μετά ο υφυπουργός θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις για τη χορήγηση των πιστοποιητικών φερεγγυότητας.

Σημειώνεται ότι φέτος για πρώτη φορά η Grand Thornton πραγματοποίησε ελέγχους στο σύνολο της αγοράς και ουσιαστικά και στον κλάδο Ζωής, διαμορφώνοντας για λογαριασμό του υπουργείου συνολική εικόνα σχετικά με τη φερεγγυότητα της ασφαλιστικής βιομηχανίας

Πηγές της «Ν» αναφέρουν ότι σε μια εκ των τεσσάρων εταιρειών με ανοίγματα στα περιθώρια φερεγγυότητας χρήσης 2006 προτάθηκε η συγχώνευσή της με θυγατρική της, ώστε τα πλεονάζοντα κεφάλαια της μιας εταιρείας, σε ενοποιημένη βάση, να καλύψουν τα ανοίγματα της άλλης.

Επίσης, μια δεύτερη εταιρεία, καλείται να καλύψει άνοιγμα περί των 2,5 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως να καθίσταται ξεκάθαρο αν ο βασικός μέτοχος αυτής είναι διατεθειμένος να καταβάλει τα σχετικά κεφάλαια.

Στο μεταξύ, η διεύθυνση Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων και Αναλογιστικής του ΥΠΑΝ έχει ήδη αρχίσει να καταρτίζει τα πρωτόκολλα παράδοσης στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και ειδικότερα στη νεοσύστατη Αρχή Εποπτείας της Ιδιωτικής Ασφάλισης, του αρχείου που επί δεκαετίες τηρείται στα αρμόδια τμήματα.

Όπως εκτιμάται, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση των πρωτοκόλλων και η παράδοση του αρχείου του ΥΠΑΝ για τις ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ λίγο πριν τα Χριστούγεννα θα κλείσει και ο φετινός - τελευταίος έλεγχος της υπηρεσίας στον κλάδο.

Από την 1η Ιανουαρίου 2008 οι έλεγχοι στον κλάδο θα διενεργούνται από την Αρχή Εποπτείας της Ιδιωτικής Ασφάλισης, που δηλώνει έτοιμη να αναλάβει έργο.

ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα