Talk of the market: Οι Κυριακές τoυ Jumbo, ο ΟΤΕ και τα Αttica

Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020 10:53
UPD:12:22

Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ως επί τω πλείστον σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος, βρέθηκε στο επίκεντρο της γενικής συνέλευσης της Jumbo, σε συνέχεια της απόφασης της εταιρείας να αξιοποιήσει το τοπικό καθεστώς σε Πρέβεζα και Κατερίνη και να λειτουργήσει σε αυτές τις περιοχές. Ο επικεφαλής του ομίλου, Ε.Βακάκης,  που συνέδεσε την απόφασή του με τις τοπικές ανάγκες και την στήριξη της απασχόλησης, δήλωσε τις προθέσεις του για επέκταση του μέτρου σε πόλεις όπου η τοπική αυτοδιοίκηση θα λάβει σχετικές αποφάσεις. 

Στα οικονομικά μεγέθη, οι πωλήσεις του ομίλου Jumbo τον Ιανουάριο τρέχουν με ρυθμό 5-6%, σε συνέχεια του +7,5% του β’ εξαμήνου του 2019, οπότε ανήλθαν σε 512,5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι εγκρίθηκε μέρισμα 0,2820 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί στο 50% του ετήσιου μερίσματος της οικονομικής χρήσης που έληξε την 30.6.2019, προσαυξημένο κατά 20%. 

Χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην ΑΜΚ ύψους 20 εκατ. ευρώ της Avax διαπραγματεύονται σήμερα οι μετοχές της εταιρείας. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος ορίστηκε από 27/1 έως 10/2 ενώ τα κεφάλαια θα αξιοποιηθούν μεταξύ άλλων για κάλυψη υποχρεώσεων, χρηματοδότηση της θυγατρικής Volterra και βελτίωση ταμειακής ρευστότητας.

H Sparkle, θυγατρική της Telecom Italia, ανακοίνωσε την έναρξη κατασκευής του τέταρτου Data Center στην Ελλάδα. Η σημασία των επενδύσεων ύψους 20 εκατ. ευρώ που δρομολογούνται ανανδείχθηκε σε συμβολική τελετή θεμελίωσης στη Μεταμόρφωση από τον πρόεδρο της Telecom Italia, Salvatore Rossi, τον πρόεδρο Sparkle Alessandro Pansa και τον CEO Mario Di Mauro, παρουσία του Πρεσβευτή της Ιταλίας στην Ελλάδα, Luigi Marras.

Στον αέρα είναι η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον ΟΤΕ κατόπιν έντονων διαφωνιών μεταξύ στελεχών του διοικητικού συμβουλίου της ΟΜΕ - ΟΤΕ σε κείμενο συμφωνίας με τη διοίκηση του οργανισμού. Ο γενικός γραμματέας, Βασίλης Νάκος, παραιτήθηκε και αναμένεται επανασύσταση του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Τον απόλυτο έλεγχο της Αττικά Πολυκαταστήματα απέκτησαν οι βασικοί μέτοχοι, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες εξαγόρασαν από την Εθνική Τράπεζα το υπόλοιπο των μετοχών της εταιρείας που είχαν περιέλθει στην κατοχή της ως ενέχυρο από την Folli Follie. Υπενθυμίζεται ότι οι βασικοί μέτοχοι της Αττικά Πολυκαταστήματα - που βρίσκεται σε διαδικασία μετασχηματισμού, με ενίσχυση του υφιστάμενου επιχειρηματικού σχήματος με group επενδυτών από τον εφοπλιστικό και τουριστικό κλάδο - είχαν αποκτήσει ήδη το 10,5% (του συνολικού 35,7% του ενεχύρου που τέθηκε σε πλειστηριασμό στα τέλη του 2018). 

Eκτός επιχειρηματικού τοπίου 

Σήμερα, σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σήμερα επίσης, αρχίζει επισήμως η 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, με συναντήσεις υψηλού επιπέδου, στο επίκεντρο των οποίων είναι τα ανοιχτά θέματα μεταξύ των οποίων η αλλαγή του πτωχευτικού νόμου, με άρση της σημερινής προστασίας για την πρώτη κατοικία, πλαίσιο που αναμένεται να οριστικοποιηθεί για να τεθεί σε ισχύ από τον Μάιο. 

Βαρόμετρο για την επόμενη έξοδο στις αγορές, που δρομολογείται από τον ΟΔΔΗΧ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, είναι η αξιολόγηση τoυ οίκου Fitch την Παρασκευή.

Αναζητείται τρόπος μηδενισμού της στάθμισης κινδύνου (risk weighted asset) για να λειτουργήσει αποτελεσματικά το σχέδιο “Ηρακλής”, το οποίο ως γνωστόν βασίζεται στις εγγυήσεις του δημοσίου. Αυτό το θέμα μονοπώλησε σχεδόν τη συνάντηση των θεσμών με τους τραπεζίτες χθες. Ας σημειωθεί ότι η Ελλάδα δεν είναι ενταγμένη σε επενδυτική βαθμίδα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αναζητούμενη φόρμουλα. Στη συνάντηση των εκπροσώπων των θεσμών με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, Β. Ψάλτη (Alpha Bank) Π. Μυλωνά (Εθνική), Φ. Καραβία (Eurobank) και Χρ. Μεγάλου (Πειραιώς), ακούστηκαν όλες οι απόψεις για το zero risk weighted asset ενώ στα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας ήταν πτωχευτικό δίκαιο, πλειστηριασμοί, μείωση NPEs αλλά και προβληματικά δάνεια σε ευπαθείς ομάδες με εγγυήσεις του δημοσίου που έχουν καταπέσει και για τα οποία οι τράπεζες διεκδικούν από το δημόσιο να πληρώσει τις εγγυήσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα