Ιαπωνία: Τα πρώτα σημάδια πληθωρισμού

Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2007 09:23

ΤΑ ΠΡΩΤΑ σημάδια πληθωρισμού έδειξε η οικονομία της Ιαπωνίας φέτος μετά την άνοδο των τιμών της βενζίνης.

Ο δομικός πληθωρισμός ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα νωπά τρόφιμα, αναρριχήθηκε 0,1% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας την πρώτη αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2006, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας στο Τόκυο. Κατά μέσον όρο 40 οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός δεν θα σημειώσει μεταβολή.

Η άνοδος του πληθωρισμού κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι αρκετή για να αυξήσει η Bank of Japan (BoJ) τα βασικά επιτόκια δανεισμού καθώς η οικονομία τωνΗΠΑ συρρικνώνεται και η πτώση των αγορών σκιάζει την προοπτική της ανάπτυξης. Η μείωση τιμών στην Ιαπωνία ματαίωσε τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια από το 0,5%, τα χαμηλότερα μεταξύ των μεγάλων οικονομιών.

Η ανεργία τον Οκτώβριο διατηρήθηκε στο 4% μετά την άνοδό της κάθε ένα από τους δύο προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία. Ο δείκτης αυξήθηκε από τα χαμηλότερα επίπεδα εννέα ετών του 3,9% τον Ιούλιο. Ο αριθμός των θέσεων εργασίας που υπάρχουν για κάθε έναν που ψάχνει δουλειά μειώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα έξι ετών σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας της χώρας.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών υποχώρησαν 0,6% τον Οκτώβριο από 3,2% τον Σεπτέμβριο.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 110,15 ανά δολάριο ΗΠΑ στις 11:52 π.μ. στο Τόκυο από 109,84 που ήταν πριν από την ανακοίνωση των παραπάνω στοιχεία. Η απόδοση των ιαπωνικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας υποχώρησε 1,5 μονάδα βάσης, στο 1,47%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα