ΜΗΔΕΝΙΣΜΟ του ελλείμματος, εντονότερη προσπάθεια στη μείωση του χρέους και αύξηση της παραγωγικότητας, ζητεί με χθεσινή της αναφορά για τη χώρα μας, η Moody's προκειμένου να προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας, από την βαθμίδα Α1 που την βαθμολογεί σήμερα.
Θετικά σχόλια για την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας με βάση τους στόχους που θέτει ο προϋπολογισμός του 2008 αλλά και πιο συντηρητικές εκτιμήσεις για τα βασικά του μεγέθη περιλαμβάνει χθεσινή έκθεση του διεθνούς οίκου Moody's.
Ο διεθνής οίκος σημειώνει ότι ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας (κοντά στο 4% του ΑΕΠ σε μέση ετήσια βάση) συνοδεύεται και από αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας. Συνεπώς αναμένεται η οικονομική μεγέθυνση της οικονομίας να συνεχιστεί μεσοπρόθεσμα να παραμείνει κοντά στο 4% του ΑΕΠ. Τονίζεται όμως ότι μακροπρόθεσμα οι μεγάλες αυξήσεις των μισθών μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγικότητας και κατά συνέπεια την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης.
Με το δεδομένο αυτό, προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα υποχωρήσει από το 4,1% φέτος στο 3,8% κυρίως λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Στο μέγεθος του ελλείμματος τονίζεται ότι από το 2004- όταν το έλλειμμα έφτασε το 7,9% του ΑΕΠ -η Ελλάδα έχει κάνει αξιόλογη πρόοδο.
Ωστόσο ο διεθνής οίκος προβλέπει μείωση του ελλείμματος στο 1,9% του ΑΕΠ (έναντι 1,7% του ΑΕΠ που προβλέπει το ΥΠΟΙΟ) από 2,9% που αναμένεται ότι θα φτάσει στο τέλος του 2007. Επίσης προβλέπει μια αύξηση του πληθωρισμού από το 2,8% που αναμένει να φτάσει φέτος, στο 3,1% το 2008 με βασική αιτία και πάλι το ράλι των διεθνών τιμών πετρελαίου.
Διατηρώντας τη γενικότερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θετική (Positive), τονίζει ότι καταγράφει στα θετικά της στοιχεία την μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ τη στρατηγική θέση που κατέχει στα Βαλκάνια και τη συνεχιζόμενη προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής. Στα αρνητικά της ελληνικής οικονομίας καταγράφει το μεγάλο ύψος του δημοσίου χρέους και το χαμηλότερο κατά κεφαλή ΑΕΠ από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Λόγοι αναβάθμισης
Η Moody's χωρίς να αλλάζει την αξιολόγηση της από την Βαθμίδα Α1 (τη χαμηλότερη από όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης) που κατατάσσει την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας τονίζει ότι λόγοι μιας νέας αναβάθμισης θα ήταν:
* Η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και η επίτευξη του στόχου για τον οποίο έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου για μηδενισμό του ελλείμματος το 2010.
* Η ταχύτερη μείωση του ελλείμματος.
* Η συνέχιση της αύξησης της παραγωγικότητας της οικονομίας.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ