Talk of the Market: Συναντήσεις-προοίμιο συνεργασιών

Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2020 11:16
UPD:11:23
  • Με συμμετοχή αντιπροσωπειών από όλες τις ελληνικές τράπεζες ολοκληρώθηκε χθες road show της JP Morgan στο Λονδίνο. Σε μια συγκυρία που από τη μία μεριά η ελληνική αγορά θέλει να εκμεταλλευθεί το θετικό momentum για να προσελκύσει επενδυτές και από την άλλη τα διεθή funds καταστρώνουν τη στρατηγική τους και λαμβάνουν επενδυτικές αποφάσεις στην αφετηρία της νέας χρονιάς, οι one-on-one συναντήσεις δίνουν ευκαιρίες και αποτελούν προοίμιο συνεργασιών. Ας σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο συνέδριο της JP Morgan 14-16 Ιανουαρίου κάλυπτε την περιοχή Αφρικής, Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Ελλάδα, Μέση Ανατολή και Ρωσία.

 

  • Όλα τα μεγάλα θέματα, από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το σχέδιο Ηρακλής και πιθανές συμπληρωματικές λύσεις, μέχρι τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες, τέθηκαν στη συνάντηση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών. Συζητήθηκε επίσης το θέμα των αλλαγών στο πτωχευτικό δίκαιο, στο πλαίσιο των οποίων προωθείται η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τις περισσότερες των περιπτώσεων. Η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να μεταφερθεί σήμερα σε συνάντηση των επιτελείων των θεσμών με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους.

 

  • Στρατηγικό σύμμαχο αναζητά η Attica Βank προσλαμβάνοντας για το σχετικό έργο ως συμβούλους την UBS και τη Euroxx. Ο νέος επενδυτής που θα εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας μέσω αύξησης κεφαλαίου θα συνεισφέρει νέα κεφάλαια για ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας. Με βάση τα στοιχεία 9μήνου 2019, περίοδο κατά την οποία η τράπεζα εμφάνισε αύξηση καταθέσεων 18,3%, ο δείκτης κάλυψης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE Cash Coverage Ratio) διαμορφώθηκε σε 32,2%, ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο 15,0% και τα ίδια κεφάλαια παρέμειναν σταθερά στα 489 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται επίσης ότι η τράπεζα τον Δεκέμβριο του 2018 εξέδωσε ομολογισκό δάνειο μειωμένης εξασφάλισης Tier II για την αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών που είχαν εκδοθεί από την τράπεζα και κατείχε το Δημόσιο συνολικής αξίας 100,2 εκατ. ευρώ, ποσό που προσμετράται στον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

 

  • Ενισχύει την παρουσία του στην Ελλάδα το fund CVC, που απέκτησε τις συμμετοχές της D-Marin, του τουρκικού ομίλου Dogus, στις μαρίνες του Φλοίσβου, της Ζέας, των Γουβιών στην Κέρκυρα και της Λευκάδας. Σημειώνεται ότι η CVC έχει επενδύσεις στον κλάδο της υγείας με ισχυρές συμμετοχές στο χαρτοφυλάκιό της, όπως το Υγεία και το Metropolitan ενώ είναι μεταξύ των δύο βασικών υποψηφίων για την εξαγορά του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής (έτερος είναι η Fosun).

 

  • Στο μεταξύ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι χθες και σήμερα υπάρχουν προγραμματισμένα ραντεβού της διοίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής και των συμβούλων Morgan Stanley και Goldman Sachs, με τις αντιπροσωπείες των υποψηφίων επενδυτών. Το αποτέλεσμά τους θα κρίνει εν πολλοίς την διαμόρφωση των δεσμευτικών προσφορών και εν πολλοίς και την πορεία της διαδικασίας, με το σχέδιο διάθεσης μετοχών μέσω χρηματιστηρίου (plan b) να υπάρχει πάντα στο συρτάρι. 

 

  • Νέο ισχυρό μέτοχο αποκτά η Viva Wallet, σε συνέχεια της πρόσφατης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Στον τρίτο γύρο χρηματοδότησης - μετά την είσοδο του ομίλου Λάτση στον πρώτο και του Diorama Fund στον δεύτερο - το λονδρέζικο venture capital fund Hedosophia φέρεται κατά πληροφορίες να αποκτά περί το 25%.

 

  • Στο πεδίο της οικονομίας, έχει ενδιαφέρον το ενδεχόμενο ταχύτερης μείωσης των εισφορών για εργοδότες και εργαζόμενους για το οποίο μίλησε σε συνέντευξή του (Alpha TV) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που ανέφερε επίσης ότι η εισφορά αλληλεγγύης, που θα αρχίσει να περιορίζεται εντός του 2020, μπορεί να καταργηθεί το 2021. Ενδιαφέρον είχε και η ανακοίνωση του Μαξίμου αναφορικά με την επιτροπή που θα εκπονήσει το νέο σχέδιο ανάπτυξης για την οικονομία με επικεφαλής τον νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο, Πισσαρίδη.


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα