Ανοδος σε Ε.Ε. και Wall Street

Στήριγμα οι δηλώσεις Μπερνάνκι για επιτόκια
Σάββατο, 01 Δεκεμβρίου 2007 00:01

ΜΕ άνοδο έκλεισε η τελευταία ημέρα του Νοεμβρίου στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, όχι όμως και ολόκληρος ο Νοέμβριος, ο οποίος εφέτος δεν ακολούθησε το παραδοσιακό μοτίβο που θέλει τους δύο τελευταίους μήνες του έτους να είναι ιδιαίτερα θετικοί για τις μετοχές.

Στήριγμα τόσο στη Wall Street όσο και στην Ευρώπη προσέφεραν οι δηλώσεις του διοικητή της Φέντεραλ Ρεζέρβ, Μπεν Μπερνάνκι, ο οποίος εμφανίστηκε «ανοικτός» σε νέα μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της 11ης Δεκεμβρίου, αλλά και το σχέδιο που επεξεργάζεται το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών για στήριξη της αγοράς ενυπόθηκων δανείων υψηλού ρίσκου.

Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη δύο εβδομάδων, με τις μετοχές της Citigroup και της Bank of America να παρουσιάζουν άνοδο άνω του 4% η καθεμία. Σε μηνιαία βάση ωστόσο, ο δείκτης S&P 500 αναμένεται να παρουσιάσει τη χειρότερη μηνιαία πτώση πέντε ετών, παρά την ανάκαμψη των τελευταίων τριών συνεδριάσεων.

H προοπτική μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων δεν κατάφερε να περισώσει τις απώλειες του Νοεμβρίου ούτε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία κατάφεραν μεν να αποχαιρετήσουν με άνοδο τον προτελευταίο μήνα του έτους αλλά σε μηνιαία βάση κατέγραψαν τη χειρότερη απόδοση από το Μάιο του 2006.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε 1,2% για να κλείσει στις 1.526,6 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 8 Νοεμβρίου, καθώς τα κέρδη των τριών τελευταίων συνεδριάσεων τον βοήθησαν να ενισχυθεί 6% από τα χαμηλά τριμήνου που άγγιξε την προηγούμενη εβδομάδα.

Ομως, ο δείκτης σημείωσε απώλειες 4% το Νοέμβριο, παρουσιάζοντας τη χειρότερη επίδοση από το Μάιο όταν είχε υποχωρήσει περισσότερο από 5%, εν μέσω ανησυχιών για την πιστωτική κρίση.

Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου ενισχύθηκε 1,3%, ο DAX της Φρανκφούρτης 1,4%, ενώ ο CAC-40 του Παρισιού 1,3%. Την πρωτοκαθεδρία είχε ο τραπεζικός τομέας, με τον επιμέρους δείκτη DJ Stoxx να ενισχύεται 2,3%, αυξάνοντας τα κέρδη των τελευταίων ημερών, αν και εξακολουθεί να ηγείται των χαμένων της Ευρώπης με απώλειες της τάξης του 14% από τις αρχές του έτους έως σήμερα. Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε σε υψηλά τριών εβδομάδων, κατά 1,1%.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα