Ε.Ε.: Τον «δίκαιο» κατώτατο μισθό αναζητεί η Κομισιόν

Αρχίζει το α' στάδιο διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020 17:49
UPD:17:50
EU/Mauro Bottaro

Από την έντυπη

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Η προώθηση δίκαιου κατώτατου μισθού, αλλά και ενός κοινοτικού συστήματος αντασφάλισης της ανεργίας, καθώς επίσης η διευκόλυνση ατόμων με αναπηρία και η στήριξη της απασχόλησης των νέων, είναι ορισμένες από τις προτάσεις που θα υποβάλει μέσα στο 2020 η Κομισιόν.

 H Κομισιόν κήρυξε επίσημα την έναρξη του πρώτου σταδίου της διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους -τις επιχειρήσεις και τις συνδικαλιστικές ενώσεις- σχετικά με το θέμα των δίκαιων κατώτατων μισθών για τους εργαζομένους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε η Κομισιόν εδράζονται στον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, που ενέκριναν μέσω διακήρυξης οι Ευρωπαίοι ηγέτες τον Νοέμβριο του 2017. Η Επιτροπή καλεί όλες τις χώρες, τις περιφέρειες και τους εταίρους της Ε.Ε. να παρουσιάσουν τις απόψεις τους σχετικά με την πορεία προς τα εμπρός, καθώς και τα σχέδιά τους για την επίτευξη των στόχων του πυλώνα. Οι εισηγήσεις τους θα τροφοδοτήσουν την προετοιμασία του σχεδίου δράσης του 2021, το οποίο θα συνθέσει όλες τις εισηγήσεις και θα υποβληθεί προς έγκριση στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο.

Στις πρωτοβουλίες της Επιτροπής, που αναμένεται να συμβάλουν στην εφαρμογή του πυλώνα της Ε.Ε., περιλαμβάνονται:

* Δίκαιοι κατώτατοι μισθοί για τους εργαζομένους στην Ε.Ε.

* Ευρωπαϊκή στρατηγική για την ισότητα των φύλων και δεσμευτικά μέτρα για τη διαφάνεια των αποδοχών

* Επικαιροποίηση του θεματολογίου δεξιοτήτων για την Ευρώπη

* Επικαιροποίηση της Εγγύησης για τη Νεολαία (απασχόληση)

* Διοργάνωση συνόδου για την εργασία σε πλατφόρμες

* Πράσινη βίβλος για τη γήρανση

* Στρατηγική για τα άτομα με αναπηρία

* Δημογραφική έκθεση

* Ευρωπαϊκό σύστημα αντασφάλισης ανεργίας

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, η Κομισιόν σημειώνει ότι ο αριθμός των απασχολούμενων στην Ε.Ε. παραμένει σε ιστορικά υψηλό επίπεδο. Πολλοί εργαζόμενοι όμως συνεχίζουν να δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Για τον λόγο αυτό η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε τη βούλησή της να μεριμνήσει ώστε όλοι οι εργαζόμενοι στην Ε.Ε. να διαθέτουν έναν δίκαιο κατώτατο μισθό.

Η Επιτροπή κήρυξε την έναρξη του πρώτου σταδίου της διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους -τις επιχειρήσεις και τις συνδικαλιστικές ενώσεις-, ενώ διευκρινίζει ότι δεν θα υπάρξει ενιαίος κατώτατος μισθός για όλους. Κάθε δυνητική πρόταση θα αντικατοπτρίζει τις εθνικές παραδόσεις, είτε πρόκειται για συλλογικές συμβάσεις είτε για νομικές προβλέψεις. 

Τα μηνύματα

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Κομισιόν για «Μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων», Βάλντις Ντομπρόβσκις, η Ευρώπη διέρχεται μια ιστορική αλλαγή, καθώς βιώνει τον πράσινο και τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη γήρανση του πληθυσμού. Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή επιθυμεί να εξασφαλίσει ότι στο επίκεντρο της δράσης μας παραμένει ο άνθρωπος και ότι η οικονομία είναι στην υπηρεσία του.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων και Απασχόλησης, Νικολά Σμιτ, υπογράμμισε ότι η εργασιακή ζωή εκατομμυρίων Ευρωπαίων θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια. «Πρέπει να αναλάβουμε δράση ώστε να επιτρέψουμε στο μελλοντικό εργατικό δυναμικό να ακμάσει», είπε, διαβεβαιώνοντας ότι κανένα κράτος μέλος, καμία περιφέρεια, κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να μείνει πίσω.  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα