Του Κώστα Ιωαννίδη
Οι προοπτικές της πιστοληπτικής ικανότητας της ευρωζώνης σε «αρνητικό» από «σταθερό» για το 2020 υποβαθμίστηκαν από τη Μοοdy’s. Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ως αιτία για αυτή την αλλαγή «την επιδείνωση του παγκόσμιου περιβάλλοντος», υπογραμμίζοντας ότι οι οικονομίες της ευρωζώνης είναι ευάλωτες στην άνοδο του προστατευτισμού και των γεωπολιτικών κινδύνων.
Τα χρηματιστήρια υποχώρησαν στις συναλλαγές στην Ασία σήμερα. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούχιν δήλωσε αργά την Τρίτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρήσουν δασμούς για τα κινεζικά αγαθά μέχρι την ολοκλήρωση μιας εμπορικής συμφωνίας δεύτερης φάσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, πράγμα που προκάλεσε τη διάθεση για ενθυλάκωση κερδών από περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου. Τα νέα ήρθαν λίγες ώρες πριν από την υπογραφή μιας προκαταρκτικής εμπορικής συμφωνίας για να χαλαρώσει ένας εμπορικός πόλεμος 18 μηνών μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Οι μετοχές της Wall Street υποχώρησαν χθες, αναστρέφοντας τα ρεκόρ υψηλών που εμφάνισαν προηγούμενα εντός της ημέρας, αφού τα ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρήσουν πιθανώς τους δασμού για τα κινεζικά αγαθά ως τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Στην Αθήνα χθες οι συναλλαγές αφιερώθηκαν στην αναίρεση του πτωτικού αποτελέσματος της Δευτέρας με μεγαλύτερους όγκους και σημαντικά πακέτα. Η δυναμική των συναλλαγών αποκάλυψε, πως η κυριαρχία των εντολών πώλησης στο δεύτερο μέρος της προηγούμενης συνόδου θεωρήθηκε από ισχυρά χέρια της αγοράς αναπάντεχη ήττα. Φρόντισαν λοιπόν να αφήσουν τους πωλητές να έχουν το πάνω χέρι στην εκκίνηση, που έγινε με ανοδικό χάσμα στο άνοιγμα. Αλλά αμέσως μετά, η κυριαρχία της προσφοράς οδήγησε στην εγγραφή του κατώτερου για το πρώτο μέρους στο πρώτο δεκάλεπτο.
Ήταν οι 916,4 μονάδες και αμέσως μετά φρόντισαν η ζήτηση να φέρει σε μια ώρα και δέκα λεπτά το ανώτερο πρώτου μέρους, με ισχύ ως τις 15:45, στις 921,8 μονάδες. Μετά τις 11:50, ξεκίνησαν μάχες με μέτριους όγκους, για την συγκράτηση των τιμών στα επίπεδα του κλεισίματος της προηγούμενης, ήτοι γύρω από τις 919 μονάδες. Αυτή η εξέλιξη έφερε εναλλαγές του πρόσημου μεταβολής του μέσου όρου και επιστροφή στους χαμηλούς ρυθμούς συναλλαγών.
Μπορεί συνεπώς να μη βιάζονται να αυξήσουν θέσεις στην αγορά της Αθήνας οι ξένοι θεσμικοί, αλλά δεν υπάρχει, από την πλευρά όσων βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο, διάθεση να ξεφορτώσουν τις θέσεις τους όσο – όσο. Γιατί κατάλαβαν, πως οι δυνητικοί αγοραστές της προσφοράς που θα προκαλούσαν, θα προσέφεραν τιμές πολύ χαμηλότερα από τα επιθυμητά για αυτούς επίπεδα.
Όποιος διάβαζε τις αναλύσεις για την παγκόσμια αγορά μετοχών γνώριζε, ότι οι τράπεζες της Ευρώπης ήταν ανάμεσα στους κλάδους για τους οποίους οι προσδοκίες ήταν αρνητικές. Σε αντίθεση με τις προσδοκίες για τα κέρδη τους στις ΗΠΑ, που η έναρξη των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων τέταρτου τρίμηνου χθες τις ανέβασε.
Στην Ασία και την Ευρώπη οι ήπιες πιέσεις στις τιμές προέκυψαν από τη διάθεση για ενθυλάκωση κερδών που γέννησε η προεξόφληση της επιτυχούς διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία Πρώτης Φάσης για το εμπόριο, μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Αν δε, από την παραμονή άρχισαν οι πιέσεις, μπορεί να φανταστεί κάποιος την ανησυχία των διαχειριστών μακροπρόθεσμων επενδυτικών χαρτοφυλακίων, για το τι μπορεί να συμβεί τη μέρα που θα κυκλοφορήσουν οι φωτογραφίες των αρμοδίων, με… τα στυλό στα χέρια.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Η εκπνοή φέρνει όγκους αλλά οι αισιόδοξες προσδοκίες μειώνονται
Στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Ιανουαρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο και αρνητικό πεδίο. Τον έκλεισαν όμως, 15 μονάδες ψηλότερα. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 10:41, και ήταν οι 2280,37 μονάδες. Το μέγιστο, οι 2307,70 εμφανίστηκε στις 16:37. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 2304,26. Το κλείσιμο στις 2302,32 από 2287,32 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,66% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 52,232 από 21,953 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Ιανουαρίου διαμορφώθηκε στα 1759 συμβόλαια με ανώτερο τις 2293,00, κατώτερο τις 2270,00 και τελευταίες πράξεις στις 2287,25 από 2275,00 μονάδες. Υπήρξε υψηλό ενδιαφέρον και για τη σειρά Φεβρουαρίου με 1703 συμβόλαια με ανώτερο τις 2297,00 και κατώτερο τις 2265,00 μονάδες, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 2290,25 από 2273,50 μονάδες. Επίσης άλλαξαν χέρια 20 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου για το σχηματισμό 20 ανοικτών θέσεων. Για τη σειρά Ιανουαρίου τα ανοικτά συμβόλαια έγιναν 7.765 από 9.421 και για την επόμενη 3366 από 1796 Ανοικτά ΣΜΕ.
Στα calls του 25άρη λήξης Ιανουαρίου, ο όγκος ήταν 29 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2200 και τις 2300 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 58 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2300 και τις 2350 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Ιανουαρίου άλλαξαν χέρια 15 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2300 μονάδες. Για την επόμενη σειρά ο όγκος ήταν 40 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2200,2300, και 2350 μονάδες.
Η άνοδος του 25άρη στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Ιανουαρίου μπορεί να αύξησε τους όγκους στα παράγωγα αλλά όχι τις προσδοκίες. Άξιο αναφοράς ήταν πως οι πιέσεις στο πρώτο μέρος όρισαν κατώτερο για τον FTSE25 τις 2280 μονάδες που ήταν μια πολλαπλά επιβεβαιωμένη οροφή του 2019 και αποτέλεσε στήριξη χθες. Αν υπολογίσουμε ότι το κλείσιμο έγινε 22 μονάδες υψηλότερα. Παράλληλα η αγοραία συναίνεση επιμένει στην άποψη πως η αγορά δεν μπορεί να ξεφύγει υπό τις τρέχουσες συνθήκες από τα επίπεδα τιμών που οδηγήθηκε στο τέλος του 2019 και στην αρχή του 2020.
Έτσι ερμηνεύουν την άρνηση των θεσμικών να οδηγήσουν τους δείκτες ψηλότερα, ενώ στο διεθνές επενδυτικό πεδίο τα χρηματιστήρια κατακτούν νεότερα υψηλά ή προσεγγίζουν κορυφές σε βάθος πολλών ετών. Επίσης σε φάση συσσώρευσης έχουν περάσει και οι τιμές των ελληνικών ομολόγων με την απόδοση του 10ετούς αναφοράς να κυμαίνεται μεταξύ του 1,39% και 1,41% φέτος. Οι θεσμικοί δείχνουν στα μάτια των εγχώριων παραγόντων αναποφάσιστοι και αποδίδουν στην κυκλικότητα του αγοραστικού ενδιαφέροντος σκοπιμότητα. Καθώς στις τελευταίες συνεδρίες η εικόνα που επικρατεί κατά το μεγαλύτερο διάστημα της διαπραγμάτευσης διαφέρει σημαντικά από εκείνη του κλεισίματος.
Η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ σημείωσε λιτά: “Η γενική εικόνα, εκτός των Τραπεζών, παραμένει θετική και οι έως τώρα βυθίσεις, αποτελούν φυσικές διορθώσεις. Αντίσταση, οι 931 και στήριξη οι 917 μονάδες”.
Η Beta Sec εκτιμούσε “Η Εγχώρια Αγορά θα συνεχίσει να κινείται άτονα, καθώς οι όγκοι συναλλαγών δεν υποστηρίζουν ένα δυνατότερο momentum για διαφορετική κατεύθυνση”.
Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ παρατηρούσε: “Το έλλειμμα εγχώριων καταλυτών δεν επιτρέπει την εκτροφή προσδοκιών, ικανών να προκαλέσουν γενικευμένο αγοραστικό ενδιαφέρον. Κατά συνέπεια, η κίνηση των Διεθνών Αγορών και οι πιθανές εξελίξεις των γεωπολιτικών ζητημάτων, θα επηρεάσουν και την κατεύθυνση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με το θετικό πρόσημο του ΓΔ να έχει αυξημένη πιθανότητα, αν συνεχιστούν οι επιδόσεις της Wall Street”.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Δημήτρης Τζάνας Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ στο δεύτερο σχόλιό του για τον Ιανουάριο με τίτλο ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ, τόνισε:
Τα τραπεζικά πακέτα της προηγούμενης εβδομάδος ύψους 175 εκ. ευρώ προϊδέασαν την επενδυτική κοινότητα για μονιμότερη συναλλακτική βελτίωση στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς οι πλέον αισιόδοξοι ερμήνευσαν την κίνηση ως ψήφο εμπιστοσύνης των νεοεισερχόμενων επενδυτών στις επερχόμενες εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας. Όμως, αυτό δεν επιβεβαιώθηκε καθώς σύντομα οι συναλλαγές υποχώρησαν πάλι κάτω και από τα 60 εκ. ευρώ επαναφέροντας την υποτονικότητα των προηγούμενων ημερών.
Παραμένει επομένως το σκηνικό του ελληνικού χρηματιστηρίου να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στις γεωπολιτικές εξελίξεις, της Μ. Ανατολής αλλά και της Α. Μεσογείου διαμορφώνοντας ανάλογη μεταβλητότητα και συγχρονιζόμενο με τις κινήσεις των ευρωπαϊκών κυρίως αγορών. Το αποτέλεσμα είναι οι μεταβολές του Γ.Δ. να μη προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε σχέση με τη ενεργότερη συμμετοχή θεσμικών και άλλων επενδυτών.
Σκηνικό συσσώρευσης επομένως μέχρι ότου οι εγχώριοι καταλύτες θα αλλάξουν τα δεδομένα. Αυτό προσδοκάται να συμβεί σε συνέχεια εξελίξεων σε δύο κυρίως πεδία:
Της βάσιμης προσδοκίας να ανακοινωθεί αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελληνικής Οικονομίας από τη Fitch ή έστω των θετικών προοπτικών της στις 24 Ιανουαρίου. Εξέλιξη που θα βοηθήσει στην προσπάθεια αναχρηματοδότησης του ελληνικού χρέους με την άμεση έκδοση νέου μακροπρόθεσμου τίτλου με χαμηλό επιτόκιο ώστε να εδραιωθεί η πεποίθηση ότι το ελληνικό χρέος καθίσταται ολοένα και πιο βιώσιμο.
Της προοπτικής έναρξης πρόδρομων εργασιών στο Ελληνικό σε σχέση με την απομάκρυνση των πολλαπλών κτιρίων που υφίστανται στο χώρο, ώστε σε επόμενο χρόνο να καταστεί δυνατή η έναρξη του μεγαλόπνοου επενδυτικού σχεδίου. Εξέλιξη που θα σηματοδοτήσει την προοπτική επιτάχυνσης του ρυθμού μεγέθυνσης για την ελληνική οικονομία.
Ενόψει των παραπάνω, το ενάρετο σενάριο για το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει η ορατή προοπτική για το επόμενο διάστημα. Με τις αβεβαιότητες σε σχέση με τα γεωπολιτικά ζητήματα να παρεμποδίζουν τη διαμόρφωση της κατάλληλης ψυχολογίας επί του παρόντος, μην επιτρέποντας προσώρας την εκπλήρωση προϋποθέσεων για January effect φέτος.
Στο εξωτερικό, το σκηνικό είναι διαφορετικό. Η διατήρηση συνθηκών υψηλής ρευστότητας επιτρέπει στις διεθνείς αγορές τη συνέχιση των υψηλών επιδόσεων, με τη Wall Street να καταγράφει αλλεπάλληλες ιστορικές επιδόσεις. Με τα εταιρικά μεγέθη των αμερικανικών εταιρειών να σημειώνουν βελτίωση στο 4ο τρίμηνο του έτους εν μέσω μιας οικονομίας που δεν παρουσιάζει κόπωση, όπως πιστοποιούν και τα στοιχεία της αγοράς εργασίας. Με την εκκρεμότητα ωστόσο της παραπομπής του Προέδρου Trump να συνιστά απειλή αφού ουδείς μπορεί να αποκλείσει κατηγορηματικά το μικρό έστω ενδεχόμενο, απομάκρυνσής του από την Προεδρία των ΗΠΑ, εξέλιξη που θα εκληφθεί σαν «μαύρος κύκνος» από τις αγορές…
Σήμερα
Τα χρηματιστήρια υποχώρησαν στις συναλλαγές στην Ασία σήμερα Τετάρτη 15/1, καθώς οι επενδυτές περίμεναν την υπογραφή μιας συμφωνίας περί του εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας, με το συναίσθημα κάπως αλλοιωμένο απότα σχόλια του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ ότι οι δασμοί θα παραμείνουν στη θέση τους προς το παρόν.
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε 0,40% και στις 8:40 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,39%. Ο δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε στο πρώτο μέρος -0,46% και στις 8:40 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,46% πάλι και ο KOSPI της Νότιας Κορέας έχανε -0,41%, ενώ οι μετοχές της Αυστραλίας κέρδισαν αρχικά +0,33% και στις 8:40 δική μας ώρα είχαν μεταβολή +0,47%.
Ο Shanghai Composite της Κίνας υποχώρησε κατά -0,59% αρχικά και στις 8:40 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,42% ενώ ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε αρχικά 0,72% και στις 8:40 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,51%.