Εμπόριο: Οι ΗΠΑ υπογράφουν με Κίνα και στρέφουν την προσοχή στην Ευρώπη

Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020 16:37
UPD:16:46
REUTERS/Brendan McDermid

Την ώρα που ολόκληρος ο κόσμος περιμένει την υπογραφή της λεγόμενης «Πρώτης Φάσης» της εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, στην Ουάσιγκτον ταξιδεύει και ο Επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε., Φιλ Χόγκαν με στόχο να δοθεί νέα πνοή στις εμπορικές διαπραγματεύσεις της κοινότητας με τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. 

Ο Χόγκαν θα συναντηθεί με τον Εκπρόσωπο Εμπορίου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ σε μία περίοδο κατά την οποία οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την επιβολή δασμών στη Γαλλία ως αντίποινα για τον ψηφιακό φόρο, ενώ εξακολουθούν πάντα να κρατούν στο τραπέζι την απειλή της επιβολής δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων. Και μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να πυροδοτήσει ισχυρούς κραδασμούς στις μεγάλες οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου και συνολικά στην παγκόσμια οικονομία. 

Στα μεγάλα αγκάθια παραμένει και η κόντρα για την συμμετοχή των γερμανικών εταιρειών στον ρωσικό αγωγό Nordstream 2, ενώ θα πρέπει να θυμίσουμε ότι έχουν ήδη επιβληθεί δασμοί σε ευρωπαϊκά προϊόντα αξίας 7,5 δισ. δολαρίων με τις «ευλογίες» του ΠΟΕ, που έκρινε παράνομες επιδοτήσεις στον ευρωπαϊκό αεροναυπηγικό κολοσσό Airbus. Ωστόσο η Ε.Ε. περιμένει και εκείνη με τη σειρά της σχετική απόφαση του ΠΟΕ για τις επιδοτήσεις στην Boeing- αν και αυτή πιθανότατα δεν θα έρθει πριν από τον Μάιο. Όλο αυτό ενώ είναι σαφές πως και στις δύο πλευρές πως ο συγκεκριμένος οργανισμός είναι περίπου «εγκεφαλικά νεκρός» και το πολυμερές σύστημα διαπραγματεύσεων και επίλυσης διαφορών έχει δώσει τη θέση του σε διμερείς διαβουλεύσεις και ένα παιχνίδι πιέσεων. 

Προς το παρόν ο Χόγκαν θα πρέπει να περιμένει την υπογραφή της Πρώτης Φάσης αύριο. Αυτή είναι περισσότερο μία αποκλιμάκωση της έντασης και μία επισημοποίηση της πρόθεσης να παγώσει ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, παρά μία πραγματική συμφωνία των δύο χωρών.  Ακόμη και έτσι όμως δίνει την ευκαιρία στον Ντόναλντ Τραμπ να στρέψει την προσοχή του στην Ευρώπη. Οι 27 θα πρέπει λοιπόν να είναι έτοιμοι για σκληρή μάχη και η Βρετανία θα πρέπει και εκείνη να επιδιώξει να κερδίσει τον δικό της χώρο και χρόνο στα σχέδια του Αμερικανού προέδρου.

Η φιλική σχέση Τραμπ- Τζόνσον και η επιθυμία και των δύο να υπογραφεί μία μεγάλη εμπορική συμφωνία- ορόσημο για την μετά Brexit εποχή βοηθούν, αλλά δεν αναιρούν το γεγονός ότι η υπογραφή τόσο μεγάλων συμφωνιών είναι δύσκολη υπόθεση.  

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα