Από την έντυπη έκδοση
*Η δυναμική των συναλλαγών αποκάλυψε πως η κυριαρχία των εντολών πώλησης στο δεύτερο μέρος της συνόδου τη Δευτέρα θεωρήθηκε από ισχυρά χέρια της αγοράς αναπάντεχη ήττα, που δεν επιθυμούσαν να επαναληφθεί. Φρόντισαν λοιπόν να αφήσουν τους πωλητές να έχουν το πάνω χέρι στην εκκίνηση, που έγινε με ανοδικό χάσμα στο άνοιγμα. Αλλά αμέσως μετά η κυριαρχία της προσφοράς οδήγησε στην εγγραφή του κατώτερου για το πρώτο μέρος στο πρώτο δεκάλεπτο. Ήταν οι 916,4 μονάδες και αμέσως μετά φρόντισαν η ζήτηση να φέρει σε μία ώρα και δέκα λεπτά το ανώτερο πρώτου μέρους, με ισχύ ως τις 15:45, στις 921,8 μονάδες. Μετά τις 11:50 ξεκίνησαν μάχες με μέτριους όγκους, για τη συγκράτηση των τιμών στα επίπεδα του κλεισίματος της προηγούμενης, ήτοι γύρω από τις 919 μονάδες. Αυτή η εξέλιξη έφερε εναλλαγές του προσήμου μεταβολής του μέσου όρου και επιστροφή στους χαμηλούς ρυθμούς συναλλαγών.
*Μπορεί συνεπώς να μη βιάζονται να αυξήσουν θέσεις στην αγορά της Αθήνας οι ξένοι θεσμικοί, αλλά δεν υπάρχει, από την πλευρά όσων βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο, διάθεση να ξεφορτώσουν τις θέσεις τους όσο - όσο. Γιατί κατάλαβαν πως οι δυνητικοί αγοραστές της προσφοράς που θα προκαλούσαν, θα προσέφεραν τιμές πολύ χαμηλότερα από τα επιθυμητά για αυτούς επίπεδα. Στη σχετικά αθόρυβη για τις μεταβολές των βασικών δεικτών συνεδρίαση, δεν απουσίασαν οι εντυπωσιακές μεταβολές για ορισμένα blue chips, ήτοι για ΑΛΦΑ, ΛΑΜΔΑ, ΠΕΙΡ και ΤΙΤC από τα πτωτικά που υποχωρούσαν πάνω από 1,5%. Στον αντίποδα κέρδη πάνω από 2,5% ήταν αυτών των ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ στις 15:00. Τότε ο Γ.Δ. είχε μεταβολές της τάξης του 0,03% και ο τζίρος ήταν 31 εκατ. ευρώ, με πακέτα αξίας 3,724 εκατ., για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΛΑΜΔΑ, που πρωταγωνιστούν, μέρες τώρα, στις προσυμφωνημένες συναλλαγές.
*Όποιος διάβαζε τις αναλύσεις για την παγκόσμια αγορά μετοχών, γνώριζε ότι οι τράπεζες της Ευρώπης ήταν ανάμεσα στους κλάδους για τους οποίους οι προσδοκίες ήταν αρνητικές. Σε αντίθεση με τις προσδοκίες για τα κέρδη τους στις ΗΠΑ, που η έναρξη των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου χθες τις ανέβασε. Στην Ασία και την Ευρώπη οι ήπιες πιέσεις στις τιμές προέκυψαν από τη διάθεση για ενθυλάκωση κερδών που γέννησε η προεξόφληση της επιτυχούς διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία Πρώτης Φάσης για το εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Αν, δε, από την παραμονή άρχισαν οι πιέσεις, μπορεί να φανταστεί κάποιος την ανησυχία των διαχειριστών μακροπρόθεσμων επενδυτικών χαρτοφυλακίων για το τι μπορεί να συμβεί τη μέρα που θα κυκλοφορήσουν οι φωτογραφίες των αρμοδίων, με… τα στιλό στα χέρια.
*Η επιτυχής επιχείρηση συσσώρευσης την Τρίτη, με αυτό το κλίμα στα διεθνή, αποτελεί θετικό μήνυμα για τη συνέχεια. Ειδικά το rebound μετά τις 16:00, που όρισε μέγιστο στις 925 και άνοδο 0,47%. Η τακτική της αναίρεσης του αποτελέσματος μιας συνεδρίας από το αποτέλεσμα της επόμενης κουράζει τους ιδιώτες επενδυτές. Ωστόσο επιστρέφοντας ο Γ.Δ. ψηλότερα από τις 923 μονάδες, με τζίρο ανώτερο των 75,5 εκατ. ευρώ, ειδοποίησε πως έχουν γνώση οι φύλακες της αγοράς. Η αξία των πακέτων τετραπλασιάστηκε στο τελευταίο δίωρο, από αύξηση στα υπάρχοντα και με την προσθήκη αυτών για ΑΛΦΑ, ΜΥΤΙΛ, ΕΤΕ. Τοποθετούνται τώρα θεσμικοί, αν και η κεφαλαιοποίηση εγκαταστάθηκε ψηλότερα από τα 62 δισ. ευρώ.
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου
*Ίσως είναι χρήσιμο, για να θυμηθούμε τη δύναμη της γλώσσας, να ασχοληθούμε με το στερητικό άλφα. Επειδή με τη χρήση κατάλληλων, ή εντελώς ακατάλληλων λέξεων, διαμορφώνονται κοινωνικές αντιλήψεις, που με τη σειρά τους καθορίζουν κρίσιμες πολιτικές επιλογές. Το στερητικό άλφα ως πρόθεμα σε επίθετα υποδηλώνει αντίθεση, σε ουσιαστικά απουσία και σε ρήματα αντίθεση. Όταν χαρακτηρίζονται ως απροσδόκητες οι ενέργειες των γειτόνων ή του Ντόναλντ Τραμπ, επιδιώκεται ο σχηματισμός της εντύπωσης πως δεν είναι δυνατό να προβλεφθούν οι επιλογές τους. Αλλά δεν ήταν αδήλωτες και αδημοσίευτες οι σύμφωνα με πολλούς αναλυτές αδικαιολόγητες αξιώσεις της Τουρκίας, ούτε οι απόψεις του προέδρου των ΗΠΑ για το παγκόσμιο εμπόριο, το ΝΑΤΟ, την κλιματική αλλαγή και την παγκοσμιοποίηση. Με αυτές στο πρόγραμμά τους οδηγήθηκαν στην εξουσία από τους πολίτες των χωρών τους. Οι Έλληνες συνολικά, όντας απροετοίμαστοι, προτιμούν να θεωρούνται αλάθητοι. Αν και συχνά αδιάβαστοι, προβαίνουν σε ακαθόριστης ουσίας ανέξοδες πολιτικά δηλώσεις, χαρακτηρίζοντας ανεξέλεγκτους όσους δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν.
Σοφοκλής β’
Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης