Νέο σχήμα για Ο.Α.

Κ. Χατζηδάκης: «Κανείς δεν θα μείνει χωρίς δουλειά» - Δεν σταματά η λειτουργία της εταιρείας
Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2007 17:50
UPD:18:35

«Κανείς εργαζόμενος δεν θα βρεθεί χωρίς δουλειά», ξεκαθάρισε ο υπουργός Μεταφορών, Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στις εξελίξεις με την Ολυμπιακή. «Ό,τι και να συμβεί, κανείς εργαζόμενος δεν θα πάει σπίτι του ... Είναι δέσμευση και δική μου και του πρωθυπουργού», υπογράμμισε ο υπουργός, σημειώνοντας πως θα ληφθεί μέριμνα και για τους συμβασιούχους.

Ερωτηθείς για τα κατοχυρωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε πως δεν υπάρχει θέμα απώλειάς τους, ενώ για την τύχη των εργαζομένων μίλησε για εθελούσια έξοδο σε συνδυασμό με μετατάξεις και την απορρόφηση τμήματος των ήδη εργαζομένων της Ολυμπιακής από τη νέα εταιρεία, χωρίς όμως να αναφέρει κάτι συγκεκριμένο.

Νέο υγιές σχήμα - Δεν σταματά η λειτουργία της εταιρείας

Ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε τη δημιουργία νέας Ολυμπιακής, με το νέο εταιρικό σχήμα να δημιουργείται ακόμα και εντός του 2008, χωρίς ωστόσο να δώσει διευκρινίσεις για το νέο επιχειρησιακό πλάνο, λέγοντας πως αυτό είναι θέμα σκληρών διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν. Ο υπουργός Μεταφορών μίλησε για ένα νέο υγιές σχήμα, το οποίο θα μπορεί να σταθεί στον ανταγωνισμό χωρίς να παράγει ελλείμματα και χωρίς να δημιουργεί την αβεβαιότητα, που -όπως είπε- δημιουργεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια το σημερινό σχήμα, στους εργαζόμενους της εταιρείας.

Παράλληλα, δεσμεύθηκε ότι η Ολυμπιακή «θα λειτουργεί κανονικά και στις γιορτές και μετά τις γιορτές και ότι προτού βρεθεί η λύση της επόμενης μέρας δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά αλλαγή στον τρόπο με τον οποίον λειτουργεί η εταιρεία, θα λειτουργεί κανονικά η εταιρεία μέχρι να βρεθεί η αυριανή λύση». «Κανείς δεν εύχεται να κλείσει η Ολυμπιακή. Ούτε κι εγώ ... Δεν μιλάμε για κλείσιμο της Ολυμπιακής αλλά για μια άλλη, υγιή Ολυμπιακή», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Εκτός από τη δέσμευση για τους εργαζομένους και τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε επίσης πως θα εξασφαλιστεί η κάλυψη των νησιών και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτραπεί η δημιουργία μονοπωλίου στον τομέα των αερομεταφορών στην Ελλάδα. «Θα υπάρχει και μια εταιρεία, η καινούρια Ολυμπιακή, η οποία θα δίνει το δικαίωμα της επιλογής στους επιβάτες», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, το συσσωρευμένο χρέος του ομίλου της Ολυμπιακής, πιθανότατα αγγίζει τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, παρά τη διαγραφή όλων των χρεών το 1994 χάρη στη συνολική ρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης («one time-last time», πρώτη και τελευταία φορά). Το χρέος αυτό είναι χρέος των Ελλήνων πολιτών, παρατήρησε ο υπουργός, δεσμευόμενος ότι εφεξής «οι φορολογούμενοι δεν θα ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη».

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Για πρωτοφανή ομολογία της ανικανότητας της κυβέρνησης έκανε λόγο η υπεύθυνη Κοινωνικής Πολιτικής του Πολιτικού και Συντονιστικού Οργάνου του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/12/03/1447103.htm .

Η Ολυμπιακή υπέστη προγραμματισμένη φθορά από τις κυβερνήσεις που την άφησαν να σαπίσει, τόνισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, για τις εξελίξεις στην Ο.Α., κάνοντας λόγο για «προδιαγεγραμμένο έγκλημα με ψεύτικο άλλοθι» http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/12/03/1446829.htm , ενώ έντονες είναι αντιδράσεις από την πλευρά της Ένωσης Χειριστών Πολιτικής Αεροπορίας και τεχνικών της εταιρείας.

«Το νέο διάδοχο σχήμα του κ. Κ. Χατζηδάκη θα είναι το "φάντασμα" της παλιάς Ολυμπιακής» δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από το Συνασπισμό, επαναλαμβάνοντας πως η Ολυμπιακή θα χαριστεί σε ιδιωτικά συμφέροντα http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/12/03/1447091.htm .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα