Προτάσεις Φώλια στην ΕΕ για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας

Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2007 18:56

Η προώθηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας και η αποδέσμευση των δικτύων διανομής ενέργειας από τα δίκτυα παραγωγής, ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας.

Παρεμβαίνοντας στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε., ο Έλληνας υπουργός τάχθηκε υπέρ των επενδύσεων σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο Χ. Φώλιας πρότεινε στους ομολόγους του τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου ανάπτυξης σε θέματα τεχνολογίας και έρευνας, τη διοργάνωση ενός πανευρωπαϊκού διαγωνισμού για τις νέες μορφές ενέργειας, ο οποίος θα απευθύνεται σε φοιτητές, καθώς και την προώθηση μιας πανευρωπαϊκής εκστρατείας για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και τη χρησιμότητα των εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

Εξάλλου, η πορτογαλική προεδρία επεσήμανε σήμερα τη μεγάλη διάσταση απόψεων που επικρατεί μεταξύ των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά την αποδέσμευση των παραδοσιακών οργανισμών παραγωγής ενέργειας από τα δίκτυα της διανομής. Η Γαλλία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και η Αυστρία δηλώνουν επιφυλακτικές ως προς την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί πώλησης ή ενοικίασης των δικτύων διανομής ενέργειας σε ανεξάρτητους φορείς, προτείνοντας να βρεθεί μια «τρίτη οδός», η οποία θα μπορούσε να παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., στις αρχές του 2008.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα