Σε πεδίο αντιπαράθεσης στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού εξελίσσεται το πλεόνασμα-ρεκόρ που εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός της Γερμανίας, με τους συντηρητικούς να ζητούν φοροελαφρύνσεις, την ώρα που ο κεντρο-αριστερός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, τάσσεται υπέρ της αύξησης των δημοσίων επενδύσεων.
Το Βερολίνο δέχεται πιέσεις, τόσο στο εσωτερικό όσο και από τους ξένους εταίρους, να δαπανήσει μέρος του πλεονάσματος σε μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης, προσφέροντας στήριγμα στην οικονομική δραστηριότητα της ευρύτερης Ευρωζώνης.
«Αυτό που είναι στην ατζέντα είναι ότι θα επενδύσουμε αρκετά», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά την παρουσίαση των στοιχείων που έδειξαν ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εμφάνισε πέρυσι πλεόνασμα-ρεκόρ, ύψους 13,5 δισ. ευρώ.
Τα απροσδόκητα θετικά στοιχεία οφείλονται κυρίως στα αυξημένα φορολογικά έσοδα και τις χαμηλότερες των εκτιμήσεων πληρωμές τόκων.
Το πλεόνασμα σημαίνει ότι η κυβέρνηση του Βερολίνου έχει στη διάθεσή της απόθεμα 48,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα δύο-τρίτα έχουν ήδη προϋπολογισθεί για τη χρηματοδότηση διαφόρων δράσεων, ενώ περίπου 17,1 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμα για νέα projects. Ο υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, θέλει να διατηρήσει τα υψηλά επίπεδα δημοσίων επενδύσεων -σχεδόν 43 δισ. ευρώ ετησίως από το 2020. Όμως οι συντηρητικοί της καγκελαρίου Μέρκελ υποστηρίζουν ότι τα χρήματα πρέπει να διατεθούν για τη μείωση των εταιρικών φόρων. «Δεδομένων των δύσκολων οικονομικών συνθηκών, πρέπει επιτέλους να αρχίσουμε να μειώνουμε τους φόρους των επιχειρήσεων και την εισφορά αλληλεγγύης για όλους από το 2022», δήλωσε ο Έκχαρτ Ρέντμπεργ, υπεύθυνος για θέματα προϋπολογισμού των συντηρητικών.
Την Τετάρτη αναμένονται τα στοιχεία για το γερμανικό ΑΕΠ το 2019, με τους αναλυτές να προβλέπουν επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 0,6%, το χαμηλότερο ποσοστό από το 2013. Για το 2020, η κυβέρνηση αναμένει αναιμική ανάπτυξη 0,1%.
naftemporiki.gr