Talk of the Market: «Δώρα» και εν δυνάμει... «βόμβες»

Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020 10:51
UPD:11:23
  • Αρχίζει σήμερα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) η δίκη για αναδρομικά 2,5 εκατ. συνταξιούχων, που διαδηλώνουν έξω από το κτήριο του ανώτατου δικαστηρίου υποστηρίζοντας τα αιτήματά τους για κύριες και επικουρικές συντάξεις και δώρα, συνολικού ύψους περί τα 4 δισ. ευρώ. Το ποσό χαρακτηρίζεται δημοσιονομική βόμβα!

 

  • Καλό νέο για το χρέος: Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αποφάσισε να μειώσει στο μηδέν την επιτάχυνση του περιθωρίου επιτοκίου επί των ελληνικών δανείων για την περίοδο 17 Ιουνίου - 31 Δεκεμβρίου 2019, ως μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν για τη χώρα. Πρόκειται για ενέργεια ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, με το κέρδος να ανέρχεται σε 122,15 εκατ. ευρώ.

 

  • Με ενδιαφέρον παρακολουθούν τις εξελίξεις στο χρηματιστήριο οι αναλυτές αξιολογώντας θετικά την ενίσχυση της αξίας των συναλλαγών (ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ χθες), την θετική αντίδραση Εθνικής και Eurobank, μετά τις πιέσεις της Τετάρτης αλλά και το κλείσιμο του Γ.Δ. πάνω από τις 920 μονάδες, με επόμενη ζώνη ενδιαφέροντος τις 950. 

 

  • Με μερισματική απόδοση που ξεπερνά ετησίως το 7% είναι εύλογη η αντίδραση του ΟΠΑΠ (+4,17%), στον απόηχο των ανακοινώσεων για την γενναιόδωρη μερισματική πολιτική.

 

  • Iστορικά υψηλά άγγιξε η αξία των εμπορικών κέντρων Golden Hall και Mediterranean Cosmos της Lamda Development στις 30/9/2019. Σύμφωνα με τα όσα είπε η διοίκηση της εταιρείας στους αναλυτές, τους οποίους ενημέρωσε για τις επιδόσεις της στο 9μηνο του 2019, η αποτίμησή τους ανήλθε σε 244 εκατ. ευρώ και 184 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Όσο για το The Mall Athens, η αξία τους αποτιμάται σε 428 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα των καταστημάτων αυξήθηκαν συνολικά 2,5% στο ίδιο διάστημα.

 

  • Μετά την πρόσφατη ΑΜΚ το ποσοστό του ομίλου Λάτση ανέρχεται σε 50,62% στην Lamda Development. Με 10% συμμετέχει η Voxcove, με 1,77% η EBRD και ακολουθούν Aegean Airlines με 1,66%, Ελληνικά Ιδρύματα με 6,93%, Έλληνες θεσμικοί με 8,17% και ξένοι με 20,85%.

 

  • Την πρόθεσή του να μεταφέρει την έδρα της εταιρείας του εκτός Ελλάδος εάν δεν βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Δρομέας, Αθανάσιος Παπαπαναγιώτου. Μιλώντας σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους επανέλαβε τις θέσεις του για το μη φιλικό επιχειρηματικό κλίμα μιλώντας για ασφυκτικές συνθήκες για την επιχειρηματικότητα και τη βιομηχανία.

 

  • Στην ελληνική αγορά αιολικής ενέργειας εισήλθε η γαλλική VALOREM, που απέκτησε χαρτοφυλάκιο 82 MW. Έχει ανοίξει γραφείο στην Αθήνα και δρομολογεί σχέδια επέκτασης στην τοπική αγορά.

 

  • Ένα βήμα πιο κοντά στο Μαρούσι το Καζίνο της Πάρνηθας, μετά και την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος να θέσει σε δημόσια διαβούλευση τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την τροποποίηση της χρήσης γης στην θέση Δηλαβέρη του Δήμου Αμαρουσίου.

 

  • H Alpha Bank έχει αποστείλει σε δυνητικούς επενδυτές το σχέδιο της για την πώληση του χαρτοφυλακίου Galaxy ύχους 12 δισ. ευρώ προβληματικών δανείων. Στόχος η μείωση των NPEs κάτω από το 10% των συνολικών δανείων έως το τέλος του 2022.

 

  • H Eurobank FPS θα ενισχύσει τα κέρδη της doValue κατά 6% φέτος, κατά 26% το 2021 και κατά 27% το 2022. Eπομένως η JP Morgan έχει κάθε λόγο να εκφράζεται θετικά για την ιταλική εταιρεία - που ενισχύει τη θέση της στην ελληνική αγορά - ανεβάζοντας τον πήχη στην τιμή στόχο για τη μετοχή της.

 

  • To Σωματείο Union Eurobank ανακοίνωσε ότι η ισχύουσα Κλαδική ΣΣΕ ΟΤΟΕ - Τραπεζών αφορά όλους τους υπαλλήλους που θα μεταφερθούν στην FPS. Συμπληρωματικά προβλέφθηκε η ισχύς όλων των παροχών σε χρήμα του Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω. (Ταμείο Υγείας) δηλαδή: πληρωμή αναρρωτικών αδειών, κατασκηνωτικό επίδομα, έξοδα συμπαράστασης και έξοδα κηδείας.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα