Η πτώση του πετρελαίου σηκώνει ακόμη υψηλότερα τις μετοχές

Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020 10:50
UPD:11:34
REUTERS/Ernest Scheyder

Eικόνα σταθεροποίησης παρουσιάζουν σήμερα οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τις αεροπορικές εταιρείες να βρίσκονται στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος χάρη στο φθηνότερο πετρέλαιο. Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα ο παγκόσμιος δείκτης MSCI, χάρη και στην νέα ανάκαμψη των ασιατικών μετοχών. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 μετά το χθεσινό μίνι ράλι καταγράφει ελαφρά μόνο λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης άνοδο, ενώ σε Λονδίνο, Παρίσι, Φραγκφούρτη, Μιλάνο και Μαδρίτη οι δείκτες αμφιταλαντεύονται ανάμεσα σε οριακά κέρδη και απώλειες. Με μικρή άνοδο (0,2%) στις 928 μονάδες άνοιξε η συνεδρίαση και για τον Γενικό Δείκτη στην Αθήνα.

Στον Stoxx 600 ο κλάδος ταξιδιών- αναψυχής με κέρδη 1,5% σκαρφαλώνει σε υψηλά πείπου δύο ετών, με τις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες να βλέπουν τις μετοχές τους να απογειώνονται. Η πτώση των τιμών του πετρελαίου συνεχίζεται και ευνοεί τα μέγιστα τον αεροπορικό κλάδο, καθώς γεννά προσδοκίες για μειωμένο κόστος καυσίμων.

Aν και ο πανευρωπαϊκός δείκτης είχε πολύ δύσκολο ξεκίνημα αυτή την εβδομάδα, ετοιμάζεται να την ολοκληρώσει με ελαφρά κέρδη. Αυτό εφόσον διατηρηθεί το θετικό κλίμα στο υπόλοιπο της συνεδρίασης. 

Τα βλέμματα είναι σταθερά στραμμένα στο Ιράν όχι μόνο ή τόσο για την κόντρα με τις ΗΠΑ, που φαίνεται να είναι σε φάση αποκλιμάκωσης, αλλά πρωτίστως για τα νέα δεδομένα που έρχονται στο φως για τη συντριβή του ουκρανικού Boeing. Το σενάριο της κατάρριψης από ιρανικό πύραυλο κερδίζει έδαφος, αλλά όλοι επισημαίνουν ότι πιθανότατα δεν έγινε σκοπίμως. 

Με τους τόνους να έχουν πέσει ευρύτερα στη Μέση Ανατολή, η τιμή του αργού τύπου μπρεντ υποχωρεί σήμερα 0,4% στα 65,10 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό καταγράφει ανάλογη πτώση στα 59,27 δολάρια. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα