Στα 46 δισ. δολάρια το κόστος του εμπορικού πολέμου για τις ΗΠΑ

Πέμπτη, 09 Ιανουαρίου 2020 20:11
UPD:20:29
REUTERS/Jason Lee

Κόντρα στην πολιτική που προωθεί ο Ντόναλντ Τραμπ με κεντρικό σύνθημα «πρώτα η Αμερική», ο εμπορικός πόλεμος που κήρυξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να έχει κοστίσει στις αμερικανικές εταιρείες 46 δισ. δολάρια, σύμφωνα με ανάλυση του Τμήματος Εμπορίου.

Τον κύριο λόγο για αυτό το «χαράτσι» αποτελούν οι δασμοί - αντίποινα στις ΗΠΑ, με το μερίδιο του λέοντος, περίπου 37,3 δισ. δολάρια να προκύπτει από δασμούς στις εισαγωγές από την Κίνα, ανακοίνωσε η Trade Partnership Worldwide, η οποία υπολόγισε σωρευτικά το κόστος των δασμών μέχρι τον Νοέμβριο του 2019.

Οι εξαγωγές προϊόντων των ΗΠΑ που πλήττονται από αντίποινα από την Κίνα και άλλες χώρες σημείωσαν μείωση κατά 23% το τελευταίο δωδεκάμηνο, σε σύγκριση με το 2017, πριν από την έναρξη των δασμών, με τη σχετική ανάλυση να δείχνει πως δεν υπήρξε ανάκαμψη, ακόμη και όταν έληξαν τα αντίποινα.

Την ίδια ώρα τα εποχικά αναθεωρημένα στοιχεία εμπορικών συναλλαγών των ΗΠΑ, έδειξαν ότι το συνολικό εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ σημείωσε τριετές χαμηλό το Νοέμβριο.

Δύο πολιτείες που θα διεξαχθούν οι προκριματικές εκλογές, Νεβάδα και Νιου Χάμσαϊρ, είδαν τις δικές τους εξαγωγές αγαθών να μειώνονται σχεδόν κατά δύο φορές σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο, ωστόσο οι εμπορικές πολιτικές του Τραμπ δεν έχουν αποτελέσει σημαντικό θέμα μέχρι σήμερα.

Σημειώνεται πως ο αντιπρόεδρος της Κίνας αναμένεται στις 15 Ιανουαρίου στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να υπογράψει την πρώτη φάση μίας εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ και με βάση αυτό η Ουάσιγκτον θα μειώσει δασμούς που επιβλήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2019, ύψους 120 δισ. δολαρίων σε κινέζικα προϊόντα.

Τραμπ: Μετά τις εκλογές η φάση 2 της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα

Με δηλώσεις του σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα αρχίσει να διαπραγματεύεται
τη φάση 2 της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας σύντομα. Ωστόσο για μία τελική υπογραφή, όπως σημείωσεμ θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

«Θα αρχίσουμε να διαπραγματευόμαστε αμέσως τη δεύτερη φάση, η οποία θα πάρει λίγο χρόνο», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο, προσθέτοντας πως «θα ήθελα να περιμένω να τελειώσει μετά τις εκλογές γιατί με αυτό νομίζω ότι μπορούμε πραγματικά να πετύχουμε λίγο καλύτερη συμφωνία, ίσως πολύ καλύτερη συμφωνία».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα