Μονάδα LNG Αλεξανδρούπολης: Η συμμετοχή της Βουλγαρίας και το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον

Πέμπτη, 09 Ιανουαρίου 2020 20:33
UPD:20:33
bulgartransgaz.bg

Από την έντυπη έκδοση

Του Κώστα Δεληγιάννη
[email protected]

Η κρατική βουλγαρική εταιρεία Bulgartransgaz αποτελεί από χθες και επίσημα τον τέταρτο μέτοχο της Gastrade, καθώς το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης της όμορης χώρας ενέκρινε τη συμμετοχή της με ποσοστό 20% στο μετοχικό κεφάλαιο του φορέα υλοποίησης της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη. Οι όροι της συμφωνίας υπεγράφησαν από την ιδρύτρια μέτοχο & πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Gastrade, Ελμίνα Κοπελούζου, και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Bulgartransgaz, Vladimir Malinov, παρουσία της υπουργού Ενέργειας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Temenuzhka Petkova.

Στόχος της Gastrade είναι η υποδομή να τεθεί σε λειτουργία το 2022, ώστε να αποτελέσει τη δεύτερη εγχώρια «πύλη εισόδου» υγροποιημένου φυσικού αερίου, για την τροφοδοσία τόσο της Ελλάδας όσο και της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στην ελληνική εταιρεία συμφερόντων Κοπελούζου συμμετέχει ήδη με 20% η Gaslog του Πίτερ Λιβανού, ενώ το ίδιο ποσοστό θα αποκτήσει και η ΔΕΠΑ, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. της επιχείρησης στα τέλη Δεκεμβρίου.

Η πλωτή μονάδα θα έχει αποθηκευτική ικανότητα LNG έως και 170.000 κυβ. μέτρα και δυναμικότητα αεριοποίησης 22,7 εκατ. κ.μ. ημερησίως (8,3 δισ. κ.μ. ετησίως), ενώ θα αγκυροβοληθεί στον θαλάσσιο χώρο 10 χλμ. ανοιχτά της παράκτιας περιοχής της Αλεξανδρούπολης. Η εγκατάσταση θα συμπληρώνεται από ένα σύστημα αγωγών συνολικού μήκους 28 χλμ. (υποθαλάσσιος αγωγός 24 χλμ. και χερσαίος αγωγός 4 χλμ.), για τη σύνδεση στο δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου.

Ευρωπαϊκό ενδιαφέρον

Η υποδομή χαρακτηρίζεται ως Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI - Project of Common Interest - Κανονισμός Ε.Ε. 347/2013), δηλαδή εντάσσεται στα έργα προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού, ενώ θα διαφοροποιήσει τις πηγές και τις οδούς ενεργειακής προμήθειας. Παράλληλα, θα υποστηρίξει την ανάπτυξη του ανταγωνισμού στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και την υλοποίηση κόμβου συναλλαγών φυσικού αερίου (Hub) στην περιοχή.

Το έργο υποστηρίζει και συμπληρώνει τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), στον οποίο συμμετέχει τόσο η βουλγαρική κρατική εταιρεία Bulgarian Energy Holding όσο και η ΔΕΠΑ. Ο αγωγός IGB θα διοχετεύει φυσικό αέριο από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και από εκεί προς τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία αλλά και την Ουκρανία.

Επομένως, με τον συνδυασμό των δύο έργων οι παραπάνω χώρες θα αποκτήσουν μία νέα πηγή τροφοδοσίας με φυσικό αέριο, το οποίο θα καταφθάνει με τη μορφή LNG ακτοπλοϊκώς στην Αλεξανδρούπολη. Υπό αυτό το πρίσμα, η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για την «είσοδο» της Bulgartransgaz στην Gastrade κινείται στα πλαίσια της επικαιροποιημένης ενεργειακής στρατηγικής της Βουλγαρίας, εξασφαλίζοντας πρόσβαση στο υγροποιημένο φυσικό αέριο μέσω του τερματικού σταθμού.

Η εμπειρία και το μέγεθος της Bulgartransgaz θα συμβάλουν στην επιτυχημένη λειτουργία της υποδομής, σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Gastrade, K. Σπυρόπουλος. «Το έργο θα εμπλουτίσει τις πηγές και τις οδούς παροχής ενέργειας στη Βουλγαρία, μειώνοντας τελικά το κόστος ενέργειας για τους Βούλγαρους καταναλωτές», πρόσθεσε.  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα