Αγορές: Με ρεκόρ υποδέχθηκαν την απόφαση ΗΠΑ- Ιράν να ρίξουν τους τόνους

Πάρτι για τις μετοχές σε Ευρώπη και Ασία
Πέμπτη, 09 Ιανουαρίου 2020 10:23
UPD:10:29
REUTERS/STAFF

Ένα μικρό πάρτι έχει στηθεί στις αγορές της Ευρώπης σήμερα, οδηγώντας τους δείκτες σε νέο ζενίθ. Το κλίμα θα μπορούσε να διατηρηθεί εφόσον ΗΠΑ και Ιράν συνεχίσουν στη γραμμή της αποκλιμάκωσης της έντασης. Η Τεχεράνη προέβη σε αντίποινα, για τα οποία όμως όπως έγινε γνωστό είχε ειδοποιήσει τις ιρακινές αρχές, με αποτέλεσμα να υπάρξουν μόνο ζημιές και όχι απώλειες στις αμερικανικές βάσεις. Και ο Ντόναλντ Τραμπ αξιοποίησε το παράθυρο που του άνοιξαν οι Ιρανοί για να ρίξει τους τόνους, περιοριζόμενος σε οικονομικές κυρώσεις, αλλά και μιλώντας για το ενδεχόμενο μίας νέας πυρηνικής συμφωνίας. 

Για τους επενδυτές, που έχουν το τελευταίο διάστημα συνηθίσει να κινούνται μεταξύ φόβου και ανακούφισης, αυτή ήταν η καλύτερη δυνατή εξέλιξη μετά την απροσδόκητη εντολή Τραμπ για εξόντωση του Ιρανού υποστράτηγου. Υπό τις συνθήκες αυτές λίγο μετά την έναρξη των συνεδριάσεων στη γηραιά ήπειρο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 με άνοδο 0,6% σκαρφάλωσε στο νέο ιστορικό υψηλό των 420,9 μονάδων. 

Δυναμική η ανάκαμψη των γερμανικών μετοχών, με τον DAX στο +1,1%. Ακολουθεί ο CAC 40 στο Παρίσι με κέρδη 0,7%, ενώ πιο ήπια είναι η άνοδος για τον FTSE 100 στο Λονδίνο και τον FTSE MIB στο Μιλάνο. 

Οι ευρωπαϊκές αγορές πήραν ουσιαστικά τη σκυτάλη από την Ασία, όπου ο ιαπωνικός Nikkei 225 έκανε άλμα 2,31%. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ενισχύθηκε 1,68%, ο ινδικός BSE Sensex ακολούθησε με κέρδη 1,4% και ο Σύνθετος Δείκτης στη Σαγκάη έκλεισε στο +0,9%. 

Στην αγορά πετρελαίου συνεχίζεται εν τω μεταξύ η πτώση των τιμών, που άρχισε από χθες το βράδυ, στον απόηχο του διαγγέλματος Τραμπ. Η τιμή του μπρεντ υποχωρεί προς τα 65 δολάρια το βαρέλι. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα