Aγορές: Προσπάθεια αντίδρασης στην Ευρώπη, βαθύ κόκκινο στην Αθήνα

Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2020 14:08
UPD:14:33
REUTERS/STAFF

Αναστάτωση, αλλά όχι πανικό, προκάλεσαν τα ιρανικά αντίποινα στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης. Οι επενδυτές προσπαθούν να αποτιμήσουν την κατάσταση και να δουν ποιο θα είναι το επόμενο βήμα των πρωταγωνιστών, αν δηλαδή οι ιρανικές επιθέσεις στις αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ θα δώσουν τον πρώτο λόγο στα γεράκια των ΗΠΑ ή θα ανοίξουν παράθυρο για επιστροφή στη διπλωματία.

Οι περισσότεροι φαίνεται να ποντάρουν στο θετικό σενάριο, αυτό μίας αποκλιμάκωσης, χάρη και στις πρώτες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, που φάνηκε να υποβαθμίζει τις επιθέσεις. Υπό τις συνθήκες αυτές οι δείκτες, που το πρωί κατέγραφαν πτώση, επιστρέφουν στις 14:00 ώρα Ελλάδος παλεύουν να σταθεροποιηθούν σε θετικό έδαφος. Λονδίνο, Φραγκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο παρουσιάζουν άνοδο τάξης του 0,1% με 0,2%. 

Στην Αθήνα ωστόσο οι ρευστοποιήσεις επιμένουν, εξαιτίας και της εγγύτητας της χώρας μας στην "φλεγόμενη" περιοχή. Στις 14:00 ώρα Ελλάδος ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 1,56% έχοντας περιορίσει ελαφρώς τις πρωινές απώλειες, που υπερέβαιναν το 2%. Το σύνολο σχεδόν των κλάδων του χρηματιστηρίου είναι στο κόκκινο.

Εξαιρέσεις αποτελούν οι κλάδοι εμπορίου και ασφαλειών με κέρδη της τάξης του 0,3% με 0,4%. Σφυροκόπημα δέχονται οι τραπεζικές μετοχές, με τον δείκτη τους στο -3,4%. Πτώση 3,6% και για τον κλάδο της υγείας. Η αξία των συναλλαγών έχει εκτιναχθεί στα 215 εκατ. ευρώ. 

Εκτός αγορών μετοχών, εν τω μεταξύ, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην αγορά πετρελαίου. Η αρχική αντίδραση στην είδηση των ιρανικών αντιποίνων ήταν έντονη. Ωστόσο και εκεί πολύ γρήγορα η εικόνα άλλαξε. Έτσι η τιμή του μπρεντ παρουσιάζει αργά το μεσημέρι άνοδο μόλις 0,3% στα 68,50 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχε σκαρφαλώσει έως και τα 71,70 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του αμερικανικού αργού υποχωρεί 0,16% στα 62,60 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχε φτάσει έως και τα 65,85 δολάρια, τα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Απρίλιο. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα