Talk of the market: Το επιτόκιο των εντόκων περιμένει σήμερα η αγορά

Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2020 10:57
UPD:10:59
  • Δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας πραγματοποιεί σήμερα το ελληνικό Δημόσιο. Ο ΟΔΔΗΧ θα αντλήσει μέχρι 600 εκατ. ευρώ (375 εκατ. ευρώ μέσω της δημοπρασίας κι επιπλέον, μέχρι 225 εκατ. ευρώ από μη ανταγωνιστικές προσφορές ιδιωτών). Υπενθυμίζεται ότι το επιτόκιο στην τελευταία δημοπρασία ήταν αρνητικό (-0,08%).

 

  • Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο τον Νοέμβριο, στο 0,19%, ενώ το μέσο επιτόκιο με συμφωνημένη διάρκεια έως ένα έτος από νοικοκυριά διαμορφώθηκε στο 0,36% από 0,39%. Στο σκέλος των δανείων το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 4,34%.

 

  • Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα συνάντηση των διοικήσεων των συστημικών τραπεζών με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών. Oι συζητήσεις θα επικεντρωθούν σε θέματα ρευστότητας και κερδοφορίας των τραπεζών, σε συνδυασμό με τα NPLs, το ελληνικό πρόγραμμα APS Ηρακλής και τα θέματα που σχετίζονται με τα stress tests της φετινής χρονιάς. 

 

  • Αναστέλλεται η λειτουργία του γραφείου του ΔΝΤ στην Αθήνα (που λειτουργούσε από το 2010), όπως έγινε γνωστό στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την Γενική Διευθύντρια του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

 

  • Στη Νέα Υόρκη, όπου διεξάγεται η δίκη για την υπόθεση της Goldman Sachs, όπου εμπλέκονται οι Τηλέμαχος Λαβίδας και Γιώργος Νίκας, ο Μπράιαν Κόεν, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, δήλωσε ένοχος για εσωτερική πληροφόρηση, στην κατηγορία της συνωμοσίας για τέλεση χρηματιστηριακής απάτης, όπως μετέδωσε το Reuters.

 

  • Στο ελληνικό χρηματιστήριο τώρα, η τάση έρχεται από τις διεθνείς αγορές, όπου οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αυξάνουν τη μεταβλητότητα - εξού και η στροφή των επενδυτών στο χρυσό αλλά και η άνοδος του bitcoin, το οποίο για πρώτη φορά μετά από αρκετούες μήνες δίνει σήμα μεταστροφής της πτωτικής τάσης. Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας παρατηρείται επίσης ότι οι δεικτοβαρείς τραπεζικές μετοχές θέλουν χρόνο για να “στηρίξουν” μια βιώσιμη ανοδική πορεία του Γενικού Δείκτη. Ως αποτέλεσμα, οι αναλυτές προβλέπουν διακυμάνσεις αλλά και σταθεροποίηση του Γ.Δ. πάνω από τις 910 μονάδες.   

 

  • Η διευρυμένη πελατεία ξένων θεσμικών φαίνεται ότι έδωσε ώθηση στην Πειραιώς ΑΕΠΕΥ που αναρριχήθηκε στην κατάταξη των χρηματιστηριακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά (ελληνικών και ξένων). Η χρηματιστηριακή εταιρεία του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς κατέκτησε την πρώτη θέση το 2019, με μερίδιο αγοράς 17,13% επί του συνόλου των συναλλαγών και με αθροιστική αξία των συναλλαγών των χρεογράφων στα 5,607 δισ. ευρώ. Ακολούθησε η Eurobank Equities με μερίδιο 15,3% και η Europe Χρηματιστηριακή με 13,93%.

 

  • Σε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου προχωρά ο ΟΤΕ για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο του αποκλεισμού κτιρίων από μερίδα συνδικαλιστών και της παρεμπόδισης εργαζομένων, όπως αναφέρει, να προσέλθουν στην εργασία τους. Υπενθυμίζεται ότι από τις 21/12/2019 έχουν αρχίσει απεργιακές κινητοποιήσεις στον όμιλο.

 

  • Απεργία όμως έχουμε και στην Εθνική Ασφαλιστική, όπου οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις αποδοχών για μερίδα συναδέλφων τους που απασχολούνται μέσω εταιρείας προσωρινής απασχόλησης - μεσούσης της διαδικασίας πώλησης της εταιρείας.

 

  • Ειδικό βάρος έχει η νέα σύμβαση 15 εκατ. ευρώ με τον Γερμανικό Στρατό που υπέγραψε η εταιρεία Δρομέας. Πρόκειται για σύμβαση διετούς διάρκειας με δύο option επέκτασης για άλλον ένα χρόνο και αφορά διεύρυνση υφιστάμενης συνεργασίας για την ελληνική εταιρεία που εξειδικεύεται στην παραγωγή επίπλων και εξοπλισμού γραφείων.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα