Ανατιμήθηκε το ευρώ το Νοέμβριο

Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2007 12:08

Ανατίμηση ως προς το σύνολο των ξένων νομισμάτων όσο και έναντι των ευρωπαϊκών (εκτός ζώνης Ευρώ) νομισμάτων, σημείωσε το ευρώ τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τους σταθμισμένους δείκτες ισοτιμίας που καταρτίζει το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ).

Συγκεκριμένα, ο σταθμισμένος δείκτης ισοτιμίας του συνόλου των νομισμάτων μειώθηκε κατά 1,32%, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης των ευρωπαϊκών (εκτός ζώνης Ευρώ) νομισμάτων μειώθηκε κατά 0,94%, με βάση τις σταθμίσεις του συνολικού εξωτερικού εμπορίου των χωρών της ζώνης του Ευρώ (εισαγωγές-εξαγωγές).

Εξάλλου, με συντελεστές στάθμισης τη συμμετοχή της χώρας κάθε νομίσματος στις εξαγωγές μόνο των χωρών της ζώνης του Ευρώ, ο σταθμισμένος δείκτης ισοτιμίας του συνόλου των νομισμάτων, μειώθηκα κατά 1,29% και ο αντίστοιχος δείκτης των ευρωπαϊκών νομισμάτων μειώθηκε κατά 0,95%

Όσον αφορά τις σωρευτικές μεταβολές των ξένων νομισμάτων στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2007, δηλαδή ως προς τις μέσες τιμές του Δεκεμβρίου 2006, αυτές διαμορφώθηκαν, με βάση τις σταθμίσεις του συνολικού εξωτερικού εμπορίου των χωρών της ζώνης του ΕΥΡΩ (εισαγωγές και εξαγωγές), σε -4,50% για το σύνολο των νομισμάτων και σε -2,40 για τα ευρωπαϊκά (εκτός ζώνης Ευρώ) νομίσματα.

Εξάλλου, οι μέσες ετήσιες μεταβολές των σταθμισμένων δεικτών, δηλαδή κατά το α' ενδεκάμηνο του 2007 έναντι του αντίστοιχου ενδεκαμήνου του 2006, ανήλθαν σε -3,07% για το σύνολο των νομισμάτων και σε +1,18% για τα ευρωπαϊκά (εκτός ζώνης ΕΥΡΩ) νομίσματα. Τέλος, οι μεταβολές των σταθμισμένων δεικτών κατά το τρέχον δωδεκάμηνο, Νοέμβριος 2006 - Νοέμβριος 2007, ήταν -5,22% και -1,94% για το σύνολο των νομισμάτων και τα ευρωπαϊκά (εκτός ζώνης Ευρώ) νομίσματα, αντίστοιχα (Πίνακας 2).

Σημειώνεται ότι εάν μετρήσουμε τις μεταβολές του ευρώ με βάση τις σταθμίσεις του εξωτερικού εμπορίου της χώρας μας προκύπτουν περίπου οι ίδιες ποσοστιαίες μεταβολές για όλους τους τρόπους υπολογισμού των.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα