Τρίτη ημέρα ανόδου στην Ευρώπη

Αμηχανία στη Γουόλ Στριτ
Σάββατο, 08 Δεκεμβρίου 2007 00:01

ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ περιόρισαν τους φόβους των επενδυτών για ύφεση, κρατώντας έτσι τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε άνοδο για τρίτη συνεχή συνεδρίαση. Αμηχανία, ωστόσο, επικράτησε στη Γουόλ Στριτ, με τους βασικούς αμερικανικούς δείκτες να αμφιταλαντεύονται έως αργά το βράδυ ανάμεσα στο θετικό και το αρνητικό πρόσημο.

Και αυτό γιατί η αύξηση των θέσεων εργασίας το Νοέμβριο περιόρισε μεν τις ανησυχίες για την υγεία της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και ανέτρεψε τις προσδοκίες για μία δραστική κίνηση από τη Φέντεραλ Ριζέρβ.

Οι επενδυτές περίμεναν ότι, την ερχόμενη Τρίτη, ο Μπεν Μπερνάνκι θα ανακοινώσει ακόμη μία μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης. Αξιωματούχοι της FED με δηλώσεις τους είχαν αφήσει μάλιστα να εννοηθεί ότι θα μειωθεί στον ίδιο βαθμό και το προεξοφλητικό επιτόκιο για το δανεισμό των τραπεζών.

Τα δεδομένα όμως άλλαξαν μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Απασχόλησης ότι προστέθηκαν το Νοέμβριο 94.000 νέες θέσεις εργασίας έναντι προβλέψεων για 85.000 θέσεις. Τα σενάρια θέλουν τώρα την αμερικανική κεντρική τράπεζα να μειώνει το κόστος δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης. Υπό αυτές τις συνθήκες ο Dow Jones μία ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης ήταν στο +0,2%, ο S&P στο -0,1%, ενώ ο Nasdaq εμφανιζόταν σχεδόν αμετάβλητος.

¶νοδο κατέγραφαν οι μετοχές των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών, ενώ στους «χαμένους» ήταν η Αmerican Express με πτώση 4,5% και η Capital One Financial, που κατέγραφε απώλειες 1,5%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ωστόσο, τα χρηματιστήρια διεύρυναν τα κέρδη τους, με οδηγό τις εταιρείες εκμετάλλευσης ορυχείων εν μέσω εντεινόμενης φημολογίας για συγχωνεύσεις στο συγκεκριμένο κλάδο.

Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες για ενδεχόμενη κατάθεση προσφοράς της Anglo American για την Xstrata, είχαν ως αποτέλεσμα οι μετοχές της δεύτερης να ενισχυθούν κατά 7,9%. Η Anglo American έκλεισε με κέρδη 5,1%, ενώ κέρδη της τάξης του 2,9% είχε και η Rio Tinto.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 0,6% στις 1.537,29 μονάδες. Για το σύνολο της εβδομάδας είχε κέρδη της τάξης του 0,7%. Στο Λονδίνο ο FTSE ενισχύθηκε κατά 1.07%, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη έκλεισε στο +0,67%.

Στο Τόκιο, ο Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,52%.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα