Τα κέρδη από μία νέα πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2019 18:31
UPD:18:31
George Vitsaras / SOOC/George Vitsaras

Από την έντυπη έκδοση

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άφησε και χθες ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους σε νέα πρόωρη αποπληρωμή των οφειλών προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). 

Έχουν περάσει μόλις λίγες εβδομάδες από την πρόωρη καταβολή των 2,7 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, κίνηση που μηδένισε τις υποχρεώσεις της Ελλάδας προς το Ταμείο για ολόκληρο το 2020, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την καμπύλη του χρέους.

Αυτή η πρόωρη καταβολή των 2,7 δισ. ευρώ εκτιμήθηκε ότι θα ρίξει την αναλογία του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα μέσα στο 2019 και κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες μακροπρόθεσμα μέχρι το 2060, ενώ στο 0,7% του ΑΕΠ εκτιμήθηκε η θετική επίπτωση στην ετήσια δαπάνη για την εξυπηρέτηση του χρέους επίσης μέχρι το 2060. Το μεγάλο όφελος που εξασφαλίστηκε από αυτήν την κίνηση είναι η μείωση του μέσου επιτοκίου δανεισμού από το ΔΝΤ. 

Πλέον, έχει απομείνει μια οφειλή της τάξεως των 5,5 δισ. ευρώ προς το Ταμείο, η οποία πρέπει να αποπληρωθεί από τις αρχές του 2021 μέχρι και τις αρχές του 2024.

 Η ιδέα αυτήν τη φορά είναι να πληρωθούν πρόωρα οι οφειλές του 2021, το συνολικό ύψος των οποίων ανέρχεται κοντά στα 2 δισ. ευρώ. 

Αυτή η αποπληρωμή θα αποφέρει και πάλι επιτοκιακό κέρδος, καθώς το κόστος δανεισμού από το ΔΝΤ ανέρχεται στο 2,88% και η Ελλάδα μπορεί να δανειστεί με χαμηλότερο κόστος αυτήν τη στιγμή: ακόμη και ένα πενταετές ομόλογο θα κόστιζε αυτήν τη στιγμή κοντά στη μισή ποσοστιαία μονάδα. Το κίνητρο, ωστόσο, δεν είναι αυτό. Είναι να δημιουργηθεί χώρος για μια νέα έκδοση ομολόγου μέσα στο 2020 και να παραμείνει η Ελλάδα σε επαφή με τις διεθνείς αγορές χωρίς την πίεση να καλυφθούν άμεσες δανειακές ανάγκες (εκτιμάται ότι αυτή η έλλειψη ανάγκης νέου δανεισμού είναι και ο βασικός λόγος αποκλιμάκωσης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα