Η ατζέντα των ιδιωτικοποιήσεων στην ενέργεια

Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2019 18:30
UPD:18:30
REUTERS/GLEB GARANICH

Από την έντυπη έκδοση

Του Κώστα Δεληγιάννη 
[email protected] 

Σημαντικές ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ για το 2020, καθώς ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη φάση του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, ενώ στις αρχές της χρονιάς θα ξεκινήσει η διαδικασία αποκρατικοποίησης και της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Παράλληλα, εντός του 2020 θα «τρέξει» η περαιτέρω αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, στο πλαίσιο της οποίας, σύμφωνα με τον εκτελεστικό πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Άρη Ξενόφο, θα πωληθεί αποκλειστικά ένα μερίδιο της συμμετοχής του Δημοσίου, αφού με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα ο έτερος μέτοχος (η Paneuropean του Ομίλου Λάτση) δεν προτίθεται να συμμετάσχει αυτή τη φορά στη διαδικασία. 

Όπως πρόσθεσε, το Ταμείο κάνει συνεχή αξιόλογη των δεδομένων της αγοράς και του επενδυτικού κλίματος, ώστε να βρει το κατάλληλο παράθυρο ευκαιρίας για την έναρξη της αποκρατικοποίησης εντός του 2020. «Η αγορά θα μας δώσει το μήνυμα», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως ακόμη βρίσκεται υπό εξέταση τόσο το ποσοστό που θα εκχωρήσει το Δημόσιο όσο και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτό.

Εντός της επόμενης χρονιάς, και μάλιστα μέσα στο πρώτο εξάμηνο, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Ριχάρδος Λαμπίρης, θα αρχίσει και η διαδικασία παραχώρησης του εξαντλημένου κοιτάσματος στην Καβάλα, με σκοπό να μετατραπεί σε αποθήκη φυσικού αερίου. Όπως πρόσθεσε, ήδη έχει ψηφισθεί η νομοθετική ρύθμιση που ανοίγει τον δρόμο για την Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία θα καθορίσει το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας της υποδομής. Μετά την ΚΥΑ, η ΡΑΕ θα κληθεί να αποφασίσει για παραμέτρους που θα οριστικοποιήσουν τις πηγές εσόδων του επενδυτή, «ξεκλειδώνοντας» έτσι τον διαγωνισμό. 

Όσον αφορά την έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας, το ΤΑΙΠΕΔ τοποθετεί περί τα τέλη Ιανουαρίου τη δημοσίευση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Προσέλκυση σημαντικών «μνηστήρων» προβλέπουν και για το 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, για το οποίο η πρώτη φάση του διαγωνισμού ολοκληρώνεται στις 14 Φεβρουαρίου, καθώς το Ταμείο έχουν βολιδοσκοπήσει στρατηγικοί επενδυτές, fund, αλλά και εγχώριοι «παίκτες». 

Την ίδια στιγμή πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τα ΕΛΠΕ, τα οποία θα κατέχουν το 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ώστε να υπάρχει κάποια ειδική πρόβλεψη στην προκήρυξη, για την περίπτωση που δεν πλειοδοτήσουν για το υπόλοιπο 65% του εμπορικού κλάδου, που θα πουλήσει το Δημόσιο. Όπως είναι γνωστό, τα ΕΛΠΕ έχουν δηλώσει πως, στην περίπτωση που δεν αποκτήσουν το 65% του Δημοσίου, τότε θέλουν να αποχωρήσουν από την εταιρεία, δημιουργώντας ένα διαφορετικό εμπορικό σχήμα, με το οποίο θα δραστηριοποιηθούν εφεξής στο φυσικό αέριο. Έτσι, αντικείμενο των συνομιλιών είναι να υπάρξει κάποια πρόνοια στην προκήρυξη, η οποία να διασφαλίζει τη στρατηγική των Ελληνικών Πετρελαίων.

Επίσης, στον αγοραστή της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι πολύ πιθανό να περιέλθει και το 20% της μετοχικής σύνθεσης της Gastrade, η οποία σχεδιάζει την εγκατάσταση του πλωτού τερματικού αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (Floating Storage Regasification Unit - FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για να εξαγοραστεί το μερίδιο της Gastrade και να προστεθεί στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας με τις εμπορικές δραστηριότητες της ΔΕΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη δρομολογείται η αποτίμηση του asset, ώστε η είσοδος της ΔΕΠΑ Εμπορίας στην Gastrade (συμφερόντων Κοπελούζου) να έχει ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού αποκρατικοποίησης.

Η συμφωνία συμμετοχής της ΔΕΠΑ στην Gastrade είχε υπογραφεί τον Σεπτέμβριο του 2018. Το χρονικό περιθώριο για να μετουσιωθεί σε εξαγορά είναι η λήξη της πρώτης φάσης της διαδικασίας για την πώληση του 65% του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, δηλαδή της υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αφού σε αυτή την περίπτωση δεν θα επηρεαστεί η εξέλιξη του διαγωνισμού.

Ο λόγος είναι ότι τότε τα στοιχεία που αφορούν τη συμμετοχή στο συγκεκριμένο asset θα μπορούν να περιληφθούν στη συνέχεια στο πληροφοριακό υλικό για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, στο οποίο θα αποκτήσουν πρόσβαση μέσω της εικονικής αίθουσας τεκμηρίωσης (VDR) οι υποψήφιοι επενδυτές που θα προκριθούν στη δεύτερη φάση. Κάτι που σημαίνει ότι θα συνυπολογίσουν την εξαγορά στον καθορισμό των δεσμευτικών προσφορών που θα υποβάλουν στη συνέχεια. Αντίθετα, αν η εξαγορά δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι την έναρξη της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού, τότε στον αγοραστή της ΔΕΠΑ θα περιέλθει η συμφωνία συμμετοχής.   



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα