Το ενδεχόμενο νέας πρόωρης αποπληρωμής δανείων του ΔΝΤ το 2020, κίνηση που θα βελτιώσει την βιωσιμότητα του χρέους της, εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση, ενώ θα επιδιώξει τη μείωση του στόχου υψηλών πλεονασμάτων, όπως δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters ο κ. Σταϊκούρας δεν αποκάλυψε το ύψος των δανείων που εξετάζεται να αποπληρωθούν. Aνέφερε, ωστόσο, ότι θα είναι μέχρι ποσού τέτοιου ώστε το Ταμείο να διατηρήσει την παρουσία του στο ελληνικό πρόγραμμα. «Είναι πιθανή μία νέα πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων στο ΔΝΤ το 2020» είπε ο Σταϊκούρας.
«Η νέα αποπληρωμή θα πρέπει να είναι έως ενός ποσού που θα επιτρέπει στο ΔΝΤ να διατηρήσει την παρουσία του στην Ελλάδα μέχρι το τέλος της περιόδου του προγράμματος» ανέφερε, προσθέτοντας ότι το μέσο κόστος δανεισμού της χώρας θα πρέπει να είναι χαμηλότερο των δανείων του ΔΝΤ.
Σημειώνεται ότι στα τέλη Νοεμβρίου η Αθήνα αποπλήρωσε πρόωρα δάνεια 2,7 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, με επιτόκιο περίπου 5%, μειώνοντας το συνολικό της χρέος προς το ταμείο στα 5,5 δισ. ευρώ.
Το μέσο επιτόκιο της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι στο 1,6% έναντι 1,9% των δανείων του ΔΝΤ. Η κυβέρνηση προχώρησε σε επανέκδοση 10ετούς ομολόγου τον Οκτώβριο με απόδοση 1,5%.
Όπως σημειώνει το Reuters η πλήρης αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ θα έβρισκε την αντίσταση κάποιων χωρών της Eυρωζώνης που θέλουν το Tαμείο να συνεχίζει να έχει ρόλο στο μεταμνημονικό πρόγραμμα. Η Αθήνα έχει επίσης λόγο να θέλει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα καθώς εδώ και χρόνια το ΔΝΤ υποστηρίζει την μείωση του στόχου πρωτογενών πλεονασμάτων, συνεχίζει το τηλεγράφημα του πρακτορείου, το οποίο επισημαίνει ότι η βελτίωση των παραμέτρων βιωσιμότητας του χρέους – μείωση επιτοκίων, πρόωρη αποπληρωμή ακριβών δανείων, αντικατάσταση με φθηνότερα - σε συνδυασμό με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης θα ενισχύσουν την προσπάθεια της χώρας για μείωση του στόχου πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2,2% μετέπειτα.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα η συζήτηση θα εξελιχθεί το νέο έτος. «Θα συζητηθεί το 2020 (με τους δανειστές)» είπε. Ερωτηθείς για το ύψος της επιδιωκόμενης μείωσης είπε ότι το βασικό είναι πρώτα «να τους πείσουμε ότι πρέπει να μειωθούν» και εκτίμησε ότι «οι συνθήκες ωριμάζουν».
Αναφερόμενος στην στρατηγική δανεισμού για το 2020 είπε ότι αυτή θα επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων, στην παροχή ρευστότητας στα εμπορεύσιμα ομόλογα αναφοράς του Δημοσίου και την διατήρηση της παρουσίας της χώρας στις διεθνείς αγορές.
Η Ελλάδα διαθέτει «κεφαλαιακό μαξιλάρι» άνω των 30 δισ. ευρώ και μπορεί να καλύψει τις λήξεις ομολόγων και δανείων του 2020 -περίπου 5 δισ. ευρώ- χωρίς νέες εκδόσεις. Ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ωστόσο ότι η χώρα πρέπει να διατηρήσει παρουσία στις κεφαλαιαγορές. «Πρέπει να συνομιλείς με τις αγορές» ανέφερε.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters