Ποιος θα αλλάξει το σκηνικό στην παγκόσμια οικονομία;

Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2019 12:31
UPD:12:35
REUTERS/POOL

Η ευθύνη περνάει πια από τους κεντρικούς τραπεζίτες στους πολιτικούς ηγέτες. 

Η παγκόσμια οικονομία ετοιμαζόταν για τις εορτές των Χριστουγέννων εμφανώς εξασθενημένη και με την αβεβαιότητα σε μία σειρά μετώπων να έχει χτυπήσει κόκκινο. Το κλίμα ωστόσο αλλάζει το τελευταίο διάστημα και το ηθικό καταναλωτών και επενδυτών αναπτερώνεται. Οι δύο μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη αποφάσισαν παύση των εμπορικών «εχθροπραξιών», που μετρούσαν θύματα και παράπλευρες απώλειες σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Και το τοπίο στο Brexit άρχισε να ξεδιαλύνει. 

Πλέον οι αναλυτές ετοιμάζονται να  υποδεχθούν το 2020 με προσδοκίες για μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης και με την απειλή της ύφεσης να έχει απομακρυνθεί. Ενδεικτικά της αλλαγής του κλίματος είναι τα στοιχεία, που έδειξαν ότι τον Δεκέμβριο ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας των ΗΠΑ ανέκαμψε σε υψηλά πενταμήνου, αλλά και εκείνα στην Κίνα, που αποκάλυψαν επιτάχυνση των καταναλωτικών δαπανών και δυναμική αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής. Και στις δύο περιπτώσεις τα στοιχεία ήταν σαφώς καλύτερα των εκτιμήσεων. 

Aναλυτές εκτιμούν ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 2,2% το 2020, ενώ η κινεζική θα μπορούσε να ανεβάσει σημαντικά ταχύτητα σε σχέση με φέτος, που παρουσιάζει τους βραδύτερους ρυθμούς των τελευταίων τριών δεκαετιών. 

Τα σύννεφα πάνω από την Ευρωζώνη δεν έχουν ακόμη ξεδιαλύνει και οι ρυθμοί ανάπτυξης την επόμενη χρονιά δεν προβλέπεται να υπερβούν το 1,1%. Ωστόσο ελάχιστοι πλέον φοβούνται πραγματικά μία νέα μεγάλη κρίση. Οι μεγάλες πληγές, που έχουν ανοίξει στον μεταποιητικό κλάδο είναι αυτές που ανησυχούν περισσότερο, καθώς θα μπορούσαν τα προβλήματα να μεταδοθούν και στις υπηρεσίες. Ωστόσο αυτό που κάνει τους αναλυτές να αισιοδοξούν είναι το γεγονός πως φαίνεται ότι και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν λάβει το μήνυμα. Πρέπει να αλλάξουν το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής, εάν θέλουν να αποφύγουν τα χειρότερα. 

Η ΕΚΤ μέσω των αξιωματούχων της επισημαίνει διαρκώς τους τελευταίους μήνες ότι τα όπλα της νομισματικής πολιτικής δεν αρκούν για την τόνωση της εγχώριας ζήτησης και την αντιμετώπιση των προκλήσεων. Αυτό είναι το μήνυμα, που στέλνει και με σημερινή του συνέντευξη ο Μπενουά Κερέ, λίγο πριν εκπνεύσει η θητεία του. Οι κυβερνήσεις δεν έχουν πια την πολυτέλεια να περιμένουν από τις κεντρικές τράπεζες να κάνουν όλη τη δουλειά. Το εάν το νέο έτος θα φέρει την «ανάσταση» για την παγκόσμια οικονομία θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τις δικές τους κινήσεις. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα