Talk of the market: Η επένδυση, ο λευκός ιππότης και το σκάνδαλο

Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2019 10:32
UPD:10:36
  • Υπερκαλύφθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Development, συνολικού ύψους 650 εκατ. ευρώ και ανοίγει ο δρόμος για να τεθεί σε φάση υλοποίησης το πρώτο μέρος της μεγάλης επένδυσης στο Ελληνικό.  

 

  • Ως λευκός ιππότης εμφανίστηκε για την Praxia η Παγκρήτια Τράπεζα. Υπέβαλε μη δεσμευτική προσφορά στην παράταση της διαδικασίας πώλησης της ψηφιακής τράπεζας και άνοιξε κύκλο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με το επιτελείο της. Το due diligence αναμένεται να διαρκέσει μέχρι 31 Ιανουαρίου του 2020 ενώ υπό την καθοδήγηση του μεγαλοτραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα, το σχέδιο προβλέπει συγχώνευση των δύο μερών και μετάβαση της Παγκρήτιας από το μοντέλο της συνεταιριστικής σε μια πανελλαδικής εμβέλειας τράπεζα με ευρύ χαρτοφυλάκιο. Για την χρηματοδότηση του εγχειρήματος προβλέπεται, κατά τις εκτιμήσεις, αύξηση κεφαλαίου και εισαγωγή στο χρηματιστήριο.

 

  • Εκτός Δ.Σ. της Folli Follie ετέθη ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. Ήταν Μάϊος του 2018 όταν η έκθεση τoυ αμερικανικού fund QCM για πλαστά στοιχεία αναφορικά με τα σημεία πώλησης στο δίκτυο, τα έσοδα από τη δραστηριότητα στην Ασία και τα οικονομικά στοιχεία στους ισολογισμούς του ελληνικού ομίλου προκάλεσαν κατάρρευση των μετοχών και των ομολόγων του αλλά κι ένα τσουνάμι παρενεργειών στο σύνολο της ελληνικής αγοράς. Η βόμβα στα θεμέλια της αξιοπιστίας του συστήματος ανέδειξε τα κενά στο νομικό πλαίσιο και δρομολόγησε εξελίξεις. 
    Χρειάστηκαν βέβαια 19 μήνες από το ξέσπασμα του σκανδάλου για να αλλάξει ο νόμος (με τον 4640/2019) και να λυθούν τα χέρια της εποπτικής αρχής ώστε να ενεργήσει για την αποπομπή του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, γιού των ιδρυτών και βασικών μετόχων της Folli Follie, που παρά τις αποκαλύψεις της χρηματοοιονομικής αλλά και της εγκληματολογικής έρευνας, παρέμενε - αν και ως μη εκτελεστικό μέλος - στο Δ.Σ. της εταιρείας. Πάντως ο Τζ. Κουτσολιούτσος δεν έκλεισε την πόρτα εξερχόμενος… Φημολογούνται περαιτέρω αλλαγές πριν την οριστικοποίηση της νέας σύνθεσης της διοικητικής ομάδας της εισηγμένης.

 

  • Εντός της εβδομάδας αναμένεται να κλείσει το deal της Eurobank με την doValue για την πώληση του 80% της θυγατρικής εταιρείας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων FPS, σε συνδυασμό με τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cairo ύψους 7,5 δισ. ευρώ. 


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα