Τζόνσον και Τραμπ στέλνουν τις ευρωπαϊκές μετοχές σε νέα ιστορικά υψηλά

Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019 13:23
UPD:13:31
REUTERS/PETER NICHOLLS

Σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα σκαρφάλωσαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς στα δύο μέτωπα που έκαιγαν φέτος τους επενδυτές, αυτό του εμπορικού πολέμου και του Brexit, το τοπίο ξεκαθαρίζει. Η εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα μπορεί να είναι περιορισμένης εμβέλειας, αλλά τουλάχιστον απομακρύνει τον κίνδυνο κλιμάκωσης και νέων δασμών. Και ο θρίαμβος του Μπόρις Τζόνσον στις βρετανικές εκλογές έρχεται να άρει ακόμη έναν παράγοντα αβεβαιότητας, αφού δεν αναμένονται εμπόδια στο στόχο για έξοδο από την Ε.Ε. έως τις 31 Ιανουαρίου. 

Στο Λονδίνο οι επενδυτές έχουν στήσει «πάρτι» με τον FTSE 100 να κάνει «άλμα» 2,3%, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις 29 Ιουνίου 2016. Τότε ήταν ένα ράλι ωστόσο που οφειλόταν στη βουτιά της στερλίνας. Σήμερα παράλληλα με τις μετοχές ανεβαίνει και το βρετανικό νόμισμα, υπερβαίνοντας τα 1,33 δολάρια. 

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρίσκονται επιχειρήσεις με μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα, όπως οι Βritish American Tobbaco, Glencore και BHP, που ενισχύονται από 3% έως 5%. Σε ράλι επιδίδονται και οι τράπεζες, με τις τιμές των Royal Bank of Scotland και Barclays να καταγράφουν άνοδο 4% έκαστη.

Κέρδη, αν και σαφώς πιο συγκρατημένα, έχουμε και στα υπόλοιπα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Στη Φραγκφούρτη ο DAX είναι στο +0,56% και στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύεται 0,8%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει κέδη 1,1% στις 416,56 μονάδες, καταρρίπτοντας έτσι το προγούμενο ιστορικό ρεκόρ, που είχε καταγραφεί τον Απρίλιο του 2015. 

Ξεχωρίζει ο κλάδος των πρώτων υλών, που φιλοξενεί τους μεταλλευτικούς κολοσσούς, χάρη στις προσδοκίες ότι η συμφωνία ΗΠΑ- Κίνα θα δώσει ώθηση στην παγκόσμια ανάπτυξη και θα ανοίξει και πάλι την όρεξη για βασικά εμπορεύματα. 

Ωστόσο οι επενδυτές δεν μπορούν να αγνοήσουν και τα νέα άκρως απογοητευτικά στοιχεία για την Ευρωζώνη. Όπως έδειξε η καθεριωμένη έρευνα της IHS Markit, τον Νοέμβριο η επιχειρηματική δραστηριότητα στη  νομισματική ένωση παγιδεύθηκε σε στασιμότητα. 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα