ΚΕΡΔΗ για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά blue chips, αγγίζοντας το υψηλότερο πέντε εβδομάδων, με τις μετοχές εταιρειών του κατασκευαστικού και τραπεζικού τομέα να ηγούνται της ανόδου, ενώ σε θετικό έδαφος κινήθηκε και η Wall Street, στοιχηματίζοντας σε μείωση επιτοκίων στη σημερινή συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ.
Στο επίκεντρο της ανόδου στην Ευρώπη βρέθηκαν οι κατασκευαστικές εταιρείες μετά την ανακοίνωση της Lafarge ότι θα αποκτήσει το σκέλος της τσιμεντοβιομηχανίας της Orascom Construction Industries έναντι 8,8 δισ. ευρώ.
Σε ανάλογο κλίμα βρέθηκε και ο τραπεζικός κλάδος μετά την ανακοίνωση της UBS ότι θα διαγράψει επενδύσεις που συνδέονται με subprime δάνεια αξίας 10 δις δολαρίων. Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης και την πώληση μεριδίου συνολικής αξίας 13 δισ. ελβετικών φράγκων (11,5 δισ. δολαρίων) σε επενδυτές σε Σιγκαπούρη και Μ. Ανατολή. Κέρδη κατέγραψαν και οι Credit Suisse και Deutsche Bank.
Κατά πόδας ακολούθησε και ο κλάδος των αερομεταφορών με την Air France-KLM, τη μεγαλύτερη αεροπορική της Ευρώπης, αλλά και την EasyJet να ξεχωρίζουν, καθώς οι αναλυτές της UBS αναβάθμισαν τις μετοχές τους σε «buy» από «neutral». Στο Λονδίνο o FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,16%, στις 6.565,40 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε κέρδη κατά 0,56%, στις 5.750,92 μονάδες, και στη Φραγκφούρτη ο DAX κινήθηκε ανοδικά κατά 0,49%, στις 8.033,36 μονάδες.
Η αγορά έχει προεξοφλήσει τη μείωση των επιτοκίων, αλλά αυτό που προβληματίζει τους επενδυτές είναι το μέγεθος της μεταβολής.
Στο προσκήνιο επανήλθαν επίσης οι φόβοι για παράταση της κρίσης του χρηματοοικονομικού κλάδου εξαιτίας της έκθεσής του σε suprime δάνεια.
Υπό ελαφρά πίεση βρίσκεται ο πετρελαϊκός κλάδος μετά την υποχώρηση των τιμών του αργού, στα 88,05 δολάρια το βαρέλι, ενώ στον αντίποδα ευνοϊκά λειτουργεί η αποκλιμάκωση των ενεργειακών τιμών στον κλάδο λιανικής μετά και την απροσδόκητη άνοδο στις πωλήσεις Νοεμβρίου της McDonald's.
Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,20%, στις 15.924,39 μονάδες.
ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ