Κίνα: Στα υψηλότερα 11 ετών ο πληθωρισμός

Διόγκωση του εμπορικού πλεονάσματος
Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2007 07:42

ΑΥΞΗΘΗΚΕ ο πληθωρισμός της Κίνας με τον ταχύτερο ρυθμό σε 11 χρόνια και το εμπορικό πλεόνασμα διογκώθηκε, αυξάνοντας τις πιέσεις στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού ή να επιτρέψει στο νόμισμα να υπερτιμηθεί ταχύτερα για να περιορίσει την ανάπτυξη της οικονομίας.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 6,9% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος μετά την αναρρίχησή τους 6,5% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. Κατά μέσον όρο 21 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News προέβλεπαν ότι οι τιμές καταναλωτή θα σημείωναν αύξηση 6,5%.

Η άνοδος του κόστους των τροφίμων και των καυσίμων και το εμπορικό πλεόνασμα που αναρριχήθηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 238 δισ. δολ. το ενδεκάμηνο, ανάγκασαν την κυβέρνηση να χαρακτηρίσει τον πληθωρισμό και την υπερθέρμανση της οικονομίας τα μεγαλύτερα προβλήματα. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Henry Paulson, ο οποίος βρίσκεται στο Πεκίνο για οικονομικές και εμπορικές διαπραγματεύσεις συνιστά την ανατίμηση του νομίσματος της χώρας.

Το γιουάν ισχυροποιήθηκε τα μέγιστα σε ένα μήνα έναντι του δολαρίου καθώς εικάζεται ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν. Το νόμισμα σημείωσε άνοδο 0,18% φθάνοντας στα 7,3817 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 10:55 π.μ. στη Σαγκάη από 7,3952που ήταν αργά χθες.

Το εμπορικό πλεόνασμα αυξήθηκε 14,7% φθάνοντας στα 26,3 δισ. δολ. το Νοέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, το τρίτο υψηλότερο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των τελωνείων της χώρας. Ο διοικητής της People's Bank of China, Zhou Xiaochuan είπε ότι η νομισματική πολιτική που θα εφαρμοστεί θα βοηθήσει στον περιορισμό του χάσματος.

Η οικονομία της Κίνας – η τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο – αναπτύχθηκε με ρυθμό 11,5% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα