IEA: Βλέπει πλεόνασμα στην αγορά πετρελαίου το 2020

Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019 18:54
UPD:18:54
REUTERS/AGUSTIN MARCARIAN

Οι θετικές εξελίξεις στο «μέτωπο» της σινο-αμερικανικής εμπορικής αντιπαράθεσης έδωσαν ώθηση στις τιμές του πετρελαίου, παρά τις προβλέψεις για προσφορά μεγαλύτερη της ζήτησης το 2020. Παρότι ο ΟΠΕΚ και οι υπολοίπες  πετρελαιοπαραγωγοί χώρες έχουν δεσμευθεί για μεγαλύτερες μειώσεις, η παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα εμφανίσει πλεόνασμα την επόμενη χρονιά, ακόμη κι αν ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι εφαρμόσουν στο ακέραιο τις νέες μειώσεις όπως προβλέπει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας(ΙΕΑ).

Τα αποθέματα αργού αναμένεται να αυξηθούν κατά 700.000 βαρέλια ημερησίως στο πρώτο τρίμηνο, ακόμη κι αν ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών και Εξαγωγών Κρατών και οι σύμμαχοι -η επονομαζόμενη Συμμαχία ΟΠΕΚ+- εφαρμόσει μειώσεις κατά 2,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, όπως προβλέπει η συμφωνία της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνει η ΙΕΑ στη μηνιαία έκθεσή της. Και αυτό διότι η προσφορά από χώρες εκτός του καρτέλ, και κυρίως η παραγωγή των ΗΠΑ, συνεχίζει να αυξάνεται με ρυθμούς ταχύτερους της παγκόσμιας ζήτησης, τονίζει η ΙΕΑ.

Η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το 2020, φθάνοντας στο 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως -ή περίπου 1,2%- φθάνοντας κατά μέσο όρο στα 101,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, όπως προβλέπει η ΙΕΑ. Από την άλλη πλευρά, η προσφορά εκτός ΟΠΕΚ προβλέπεται να αυξηθεί με ταχύτερους ρυθμούς, στα 2,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2020, λόγω της αμερικανικής παραγωγής από σχιστολιθικά κοιτάσματα, αλλά και αυξημένη παραγωγή από χώρες όπως η Νορβηγία, Βραζιλία και Γουιάνα.

Η τιμή του μπρεντ κινήθηκε ανοδικά, στα 64,29 δολάρια το βαρέλι, παραμένοντας όμως κάτω από το όριο των 65 δολαρίων, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού ενισχύθηκε πάνω από τα 59 δολάρια το βαρέλι.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα