Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα εμφανίσει πλεόνασμα την επόμενη χρονιά, ακόμη κι αν ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι εφαρμόσουν στο ακέραιο τις νέες μειώσεις όπως προβλέπει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας(ΙΕΑ). Παρά τις προβλέψεις για προσφορά μεγαλύτερη της ζήτησης, οι τιμές σημείωσαν άνοδο, έχοντας στήριγμα τις προσδοκίες για εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Οι θετικές εξελίξεις στο «μέτωπο» της σινο-αμερικανικής εμπορικής αντιπαράθεσης έδωσαν ώθηση στις τιμές του πετρελαίου, παρά τις προβλέψεις για προσφορά μεγαλύτερη της ζήτησης το 2020. Παρότι ο ΟΠΕΚ και οι υπολοίπες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες έχουν δεσμευθεί για μεγαλύτερες μειώσεις, η παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα εμφανίσει πλεόνασμα την επόμενη χρονιά, ακόμη κι αν ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι εφαρμόσουν στο ακέραιο τις νέες μειώσεις όπως προβλέπει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας(ΙΕΑ).
Τα αποθέματα αργού αναμένεται να αυξηθούν κατά 700.000 βαρέλια ημερησίως στο πρώτο τρίμηνο, ακόμη κι αν ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών και Εξαγωγών Κρατών και οι σύμμαχοι -η επονομαζόμενη Συμμαχία ΟΠΕΚ+- εφαρμόσει μειώσεις κατά 2,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, όπως προβλέπει η συμφωνία της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνει η ΙΕΑ στη μηνιαία έκθεσή της. Και αυτό διότι η προσφορά από χώρες εκτός του καρτέλ, και κυρίως η παραγωγή των ΗΠΑ, συνεχίζει να αυξάνεται με ρυθμούς ταχύτερους της παγκόσμιας ζήτησης, τονίζει η ΙΕΑ.
Η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το 2020, φθάνοντας στο 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως -ή περίπου 1,2%- φθάνοντας κατά μέσο όρο στα 101,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, όπως προβλέπει η ΙΕΑ. Από την άλλη πλευρά, η προσφορά εκτός ΟΠΕΚ προβλέπεται να αυξηθεί με ταχύτερους ρυθμούς, στα 2,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2020, λόγω της αμερικανικής παραγωγής από σχιστολιθικά κοιτάσματα, αλλά και αυξημένη παραγωγή από χώρες όπως η Νορβηγία, Βραζιλία και Γουιάνα.
Η τιμή του μπρεντ κινήθηκε ανοδικά, στα 64,29 δολάρια το βαρέλι, παραμένοντας όμως κάτω από το όριο των 65 δολαρίων, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού ενισχύθηκε πάνω από τα 59 δολάρια το βαρέλι.
naftemporiki.gr