Ηχηρό μήνυμα από τα συνδικάτα

Η μεγαλύτερη πορεία των τελευταίων τριών ετών
Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2007 06:01
UPD:09:48

HXHΡΟ μήνυμα στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε θεμελιώδεις μεταβολές στο ασφαλιστικό έστειλαν την Τετάρτη δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων που πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας.

Στην πορεία, τη μεγαλύτερη των τελευταίων τριών ετών, συμμετείχαν περίπου 40.000 διαδηλωτές, οι οποίοι ένωσαν τις φωνές τους αντιδρώντας στα κυβερνητικά σχέδια για μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

Η απεργία οργανώθηκε από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και έλαβαν μέρος Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και σωματεία από διάφορους κλάδους.

"Η συμμετοχή ήταν καθολική. Υπάρχει γενική οργή και κατακραυγή εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής", δήλωσε εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ.

Υπό την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το κοινοβούλιο φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα και κρατούσαν πανό όπου μεταξύ άλλων αναγράφονταν: "Ο διάλογος είναι μια απάτη", ενώ κάποιοι κουβαλούσαν στους ώμους τους ένα φέρετρο που έγραφε "Δημόσια Ασφάλιση".

Κατά τις εκτιμήσεις πολιτικών και οικονομικών παραγόντων, το μέγεθος της χθεσινής απεργιακής κινητοποίησης, ίσως αναγκάσει την κυβέρνηση σε αναδίπλωση.

Η κυβέρνηση φοβάται πλέον ότι κάθε απόφασή της θα προκαλεί ογκούμενες αντιδράσεις και η ατζέντα της περιέχει αρκετά μέτρα που ενέχουν πολιτικό κόστος.

Παρέλυσαν οι συγκοινωνίες

Όλες οι πτήσεις ακυρώθηκαν, ενώ τα μέσα μεταφοράς δεν λειτουργούσαν από τα ξημερώματα την Τετάρτης. Τα επιβατικά πλοία παρέμειναν δεμένα στα λιμάνια, οι δημόσιες υπηρεσίες παρέμειναν κλειστές ενώ τα νοσοκομεία λειτουργούσαν με προσωπικό ασφαλείας.

Σύμφωνα με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, οι πτήσεις εσωτερικού και οι διεθνής πτήσεις ακυρώθηκαν ενώ τα μόνα αεροσκάφη που πετούσαν από το Αερολιμένα των Αθηνών ήταν τα στρατιωτικά, τα κυβερνητικά και τα αεροσκάφη του ΕΚΑΒ.

Οι εργαζόμενοι των Ολυμπιακών Αερογραμμών ντυμένοι με τις στολές εργασίας συμμετείχαν στην πορεία, μετά τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι η εταιρεία δεν μπορεί να διασωθεί με την παρούσα μορφή.

Μικροεπεισόδια

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν από ομάδες νεαρών αναρχικών που παρεισέφρησαν στην πορεία. Εξι άτομα συνελήφθησαν μεταξύ των οποίων και τρεις εναερίτες της ΔΕΗ, διότι σκέπασαν με σακούλες σκουπιδιών δύο κάμερες. Οι υπόλοιποι τέσσερις συνελήφθησαν για φθορές και επειδή έριχναν πέτρες σε αστυνομικούς. Αλλα τέσσερα άτομα προσήχθησαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά.

Προκλήθηκαν φθορές σε έξι καταστήματα, δύο υποκαταστήματα τραπεζών και σε ένα υποκατάστημα ταχυδρομικού ταμιευτηρίου, καθώς και σε σταθμευμένο αυτοκίνητο στη συμβολή των οδών 28ης Οκτωβρίου και Χαλκοκονδύλη.

Οι εργαζόμενοι οδηγήθηκαν χθες το βράδυ στον εισαγγελέα και αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες.

ΣΕΒ: Συμμεριζόμαστε την κοινωνική ανησυχία

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημ. Δασκαλόπουλος, επισημαίνει ότι «ο ΣΕΒ συμμερίζεται την εύλογη κοινωνική ανησυχία και ανασφάλεια που εκφράζει η αυριανή γενική απεργία. Οι δυνάμεις της εργασίας -εργοδότες και εργαζόμενοι- έχουν κάθε λόγο να αξιώνουν μία ολοκληρωμένη και βιώσιμη λύση του ασφαλιστικού. Έχουν κάθε λόγο να αντιτίθενται στην επιβολή αποσπασματικών μέτρων, τα οποία «μπαλώνουν» συγκυριακά και στην ουσία μεταθέτουν το πρόβλημα διογκώνοντάς το.

Αξιώνουμε, ακόμη, έναν ουσιαστικό και όχι προσχηματικό διάλογο, στον οποίο να προσέλθουν όλοι με ανοιχτά χαρτιά. Η μέχρι σήμερα διαδικασία διαλόγου καλλιέργησε, δυστυχώς, τη δυσπιστία και έδωσε άλλοθι στην υπεκφυγή.

Ο ΣΕΒ θεωρεί ότι η αυριανή απεργία αναδεικνύει την ανάγκη για κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις των κοινωνικών εταίρων, με στόχο ένα ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο να αποτελεί πυλώνα κοινωνικής ασφάλειας, σιγουριάς και δικαιοσύνης».

Αμεση εφαρμογή των μέτρων προτείνει το ΔΝΤ

Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων που παρέδωσε στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προτείνει άμεση εφαρμογή μέτρων για το ασφαλιστικό και μάλιστα σκληρότερων από εκείνα που προωθεί η κυβέρνηση, χαλάρωση των εργασιακών σχέσεων, περιορισμό των μισθολογικών αυξήσεων, κατάργηση φοροαπαλλαγών και «αναδιάρθρωση των φορολογικών συντελεστών και του ΦΠΑ».

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι ελληνικές αρχές δίνουν δικαιολογημένα υψηλή προτεραιότητα στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Οι αρχές εστιάζουν σε αυξημένη αποδοτικότητα μέσω συγχωνεύσεων συνταξιοδοτικών ταμείων, αυστηρότερων όρων για πρόωρη συνταξιοδότηση (ο κατάλογος «βαρέων και ανθυγιεινών» επαγγελμάτων και ο κώδικας αναπηρικών συντάξεων θα αναμορφωθούν προς αυτήν την κατεύθυνση), αυξημένα κίνητρα για επέκταση του εργασιακού βίου και αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.

Ενώ αυτά αποτελούν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν είναι σαφής ο βαθμός στον οποίο επαρκούν για την αποκατάσταση της οικονομικής βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, ελλείψει εκτίμησης για την εξοικονόμηση δαπανών. Η αντίληψη της αποστολής του ΔΝΤ είναι ότι οι αρχές ακολουθούν μια σταδιακή προσέγγιση όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και θα συστήναμε μια πιο φιλόδοξη και ευρεία στρατηγική.

Μια σταδιακή προσέγγιση θα χρειαστεί βαθύτερες και πιο επίπονες ρυθμίσεις αργότερα, θα στρέψει τη φορολογική επιβάρυνση προς τις μελλοντικές γενεές και θα απαιτήσει μεγαλύτερα δημοσιονομικά πλεονάσματα για την διασφάλιση της διατηρησιμότητας του χρέους. Η προώθηση του δημόσιου διαλόγου είναι απαραίτητη για τη διαμόρφωση κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης.

Για αυτόν τον σκοπό, οι αρχές θα πρέπει να προετοιμάσουν και να δημοσιεύσουν αναλυτικές και ρεαλιστικές προβολές του δημοσιονομικού κόστους της πληθυσμιακής γήρανσης, σύμφωνα με την μεθοδολογία της Ε.Ε. και να εξηγήσουν πώς οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις θα καλύψουν το έλλειμμα.

Επιστολή του προέδρου του ΒΕΘ στον υπουργό Απασχόλησης

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ και καθαρό διάλογο για το ασφαλιστικό, προκειμένου να επιτευχθούν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα ζητά με έγγραφό του προς τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Βασίλειο Μαγγίνα το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το οποίο η ενοποίηση των τριών ταμείων (ΤΕΒΕ-ΤΑΕ και ΤΣΑ) είναι μεν θετική και επιβεβλημένη, αλλά υπό την προϋπόθεση της εκπλήρωσης από πλευράς πολιτείας των δεσμεύσεών της για κάλυψη των ελλειμμάτων.

«Η προώθηση από την πολιτεία - τονίζεται συγκεκριμένα στην επιστολή, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του ΒΕΘ κ. Σωτήριος Μαγόπουλος- μιας σειράς αποσπασματικών και βραχυπρόθεσμου αποτελέσματος παρεμβάσεων, με κύριο στόχο τις επόμενες γενιές και τη σταδιακή απώλεια των ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών όλων (π.χ. Ν.2084/92, 3029/02, 2676/99 και Π.Δ. 258/05) θα πρέπει να επανεξετασθεί και να τεθεί σε μια πιο ορθολογική βάση.

Ο διάλογος θα πρέπει να εξασφαλίζει βιωσιμότητα, δημόσια, καθολική και υποχρεωτική ασφάλιση, αναβάθμιση των παροχών και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, κοινωνική αλληλεγγύη και διαγενεακή ισότητα, τριμερή χρηματοδότηση και γενναία συμμετοχή του κράτους στη χρηματοδότηση του συστήματος, την οποία θεωρούμε ελλιπή και τέλος διαφάνεια στη χρηματοδότηση και τη δημοσιονομική αξιοπιστία.

Η ενοποίηση των τριών ταμείων ΤΕΒΕ - ΤΑΕ και ΤΣΑ είναι θετική και επιβεβλημένη από τις σύγχρονες συνθήκες, αρκεί η πολιτεία να εκπληρώσει τις αρχικές της δεσμεύσεις για την κάλυψη των ελλειμμάτων, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα υγιές και εύρωστο νέο ταμείο.

Αυτό που θεωρούμε ότι θα κρίνει την περαιτέρω έκβαση της είναι η εξασφάλιση της χρηματοδότησης από την πολιτεία, γεγονός που θα εξασφαλίσει και τη βιωσιμότητα των ταμείων των ασφαλισμένων.

Πιστεύουμε, ότι τα υφιστάμενα προβλήματα των διαφόρων ταμείων, θεμιτό είναι να μην μεταφερθούν στον καινούργιο φορέα. Παράλληλα δεν θα πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις και να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, δεδομένου ότι αυτό θα επιδείνωνε την έως τώρα κατάσταση των ασφαλισμένων. Το δε όριο ηλικίας συνταξιοδότησης να μην αυξηθεί, διότι θα οδηγήσει στην περαιτέρω ασφαλιστική επιβάρυνση των ασφαλισμένων.

Κρίσιμο σημείο είναι καθιέρωση της προληπτικής αντί της κατασταλτικής αντιμετώπισης της εισφοροδιαφυγής, καθώς και η επέκταση της ασφάλισης του ΟΑΕΕ σε χωριά με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων.

Πιστεύουμε, ότι με την ενοποίηση των τριών ταμείων εξομαλύνονται σταδιακά και σε εύρος χρόνου οι διαφορές στις συνθήκες ασφάλισης και συνταξιοδότησης, καθώς και καταβολής εισφορών. Η ενοποίηση των ταμείων θα μπορούσε να έχει αρκετά πλεονεκτήματα για τους ασφαλισμένους, τα οποία σχετίζονται με οικονομίες κλίμακας, ορθολογικότερη διαχείριση, μεγαλύτερες δυνατότητες αξιοποίησης των αποθεματικών, ενιαίο σύστημα και δομή παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και συντάξεων κτλ.

Θεωρούμε ότι κατά τη μεταβατική περίοδο της ενοποίησης θα πρέπει να μην ευνοηθούν ή αδικηθούν τα μέλη ενός ταμείου σε βάρος του άλλου.

Πρέπει η πλήρης εξομοίωση των μελών του ενοποιημένου πλέον φορέα, που προέρχονται από τα ταμεία που ενοποιήθηκαν, τόσο ως προς τις υποχρεώσεις όσο και ως προς τα δικαιώματα να έχει ένα βάθος χρόνου, προκειμένου, όσο αυτό είναι εφικτό, να αμβλύνει τις διαφορές και να μην δημιουργεί ακραίες καταστάσεις».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα