Talk of the Market: Τράπεζες και λιανεμπόριο στο επίκεντρο

Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019 10:36
UPD:10:36
  • Στον διαγωνισμό για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, όπως διαμορφώνεται σήμερα η εικόνα των υποψηφίων διεκδικητών, η CVC φαίνεται να συγκενρτρώνει τα περισσότερα πλεονεκτήματα. Ένα σημαντικό είναι οι συνέργειες, δεδομένου ότι το CVC Group έχει αποκτήσει σημαντική έκθεση στο χώρο της Υγείας, με νοσοκομεία όπως το Metropolitan και το Υγεία στο χαρτοφυλάκιό του. Ως εκ τούτου το ενδιαφέρον του να αποκτήσει και ασφαλιστικό βραχίονα στη χώρα είναι εύλογο. Υπό αυτή την έννοια και λαμβλάνοντας ως δεδομένο ότι διαθέτει ικανή ρευστότητα, θεωρείται πιο πιθανό, συγκριτικά με άλλους υποψηφίους, όπως οι Lone Star και Centerbridge, ότι θα ανταποκριθεί σε ένα τίμημα της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, όπως είχε αρχικώς εκτιμηθεί με βάση την αξία της εταιρείας στις οικονομικές καταστάσεις της μητρικής, Εθνικής Τράπεζας. Αυτά για την περίπτωση που δεν ανοίξει ο φάκελος του εναλλακτικού σεναρίου (IPO ή SPO).

 

  • Την Πέμπτη τελικά το σχέδιο Ηρακλής κατατίθεται στη Βουλή. Ένα φαινόμενο που σχετίζεται με την πιεστική προσπάθεια των τραπεζών να διαχδειριστούν ανοίγματα και να πετύχουν συγκεκριμένους στόχους ως προς την εξυγείανση των χαρτοφυλακίων τους είναι η ρευστοποίηση ακινήτων, ακόμη και μικρής αξίας. Έτσι η εικόνα στην αγορά είναι αυξημένοι πλειστηριασμοί, ενισχυμένη συμμετοχή αγοραστών και μείωση της αξίας των υπό ρευστοποίηση ακινήτων. Την μεγάλη εικόνα συμπληρώνουν τα αυξημένα ενοίκια, με την Ερμού να επιστρέφει στα προ κρίσης επίπεδα και νέους παίκτες του λιανεμπορίου να τοποθετούνται στην αγορά.

 

  • Και καθώς μιλάμε για λιανεμπόριο, προσδοκίες για αύξηση της πίτας καλλιεργούνται και ενόψει της ανάπτυξης εμπορικών κέντρων στο project του Ελληνικού. Μάλιστα η Αττικά Πολυκαταστήματα, που αναπτύσσει την αλυσίδα πολυκαταστημάτων attica, στο πλαίσιο της επέκτασης των δραστηριοτήτων της, που δρομολογείται σε συνέχεια της πρόσφατης εισόδου στο μετοχικό της κεφάλαιο στρατηγικών επενδυτών, αναμένεται να επισημοποιήσει τις προθέσεις της για τα malls που έχει προβλέψει στο σχέδιο η Lamda Developement.

 

  • Όσο για τον έταιρο παίκτη της εγχώριας αγοράς πολυκαταστημάτων, την Notos Com, θα είναι σε θέση να σχεδιάσει επέκταση εφόσον ολοκληρώσει το εν εξελίξη σχέδιο αναδιάρθρωσης, στο πλαίσιο συμφωνίας με τις πιστώτριες τράπεζες και την M&G Investments, στην οποία μεταβιβάστηκαν οι δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η Pillarstone, η οποία αποχώρησε. Μάλιστα κύκλοι της εταιρείας διαβεβαιώνουν ότι η συμφωνία, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2020 και μεταξύ άλλων προβλέπει ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 7 εκατ. ευρώ - η οποία κατά τις πληροφορίες δεν έχει ακόμη αποδεσμευθεί - δεν υπονομεύεται από τις πρόσφατες αποφάσεις της M&G για συγκεκριμένα χαρτοφυλάκιά της που επηρεάζονται από τις εξελίξεις περί Brexit.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα