Κίνα: Ο Τραμπ «βρυχάται», οι εξαγωγές λυγίζουν

Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2019 11:36
UPD:11:37
REUTERS/BOB RIHA JR

Η αντίστροφη μέτρηση για την προθεσμία της 15ης Δεκεμβρίου έχει ήδη αρχίσει και οι δύο μεγάλες οικονομίες -ΗΠΑ και Κίνα- δεν φαίνεται να πλησιάζουν κοντά σε συμφωνία «ανακωχής» στον εμπορικό πόλεμο. Στο μεταξύ, η εμπορική αντιπαράθεση «λυγίζει» τον κινεζικό δράκο, όπως αποδεικνύουν και τα τελευταία στοιχεία.

Οι κινεζικές εξαγωγές έκαναν βουτιά τον Νοέμβριο, για τέταρτο διαδοχικό μήνα, καθώς επιβραδύνθηκαν απότομα οι παραδόσεις προς τις ΗΠΑ. Οι εξαγωγές υποχώρησαν 1,1% τον προηγούμενο μήνα σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2018. Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ ήταν μειωμένες κατά 23%, καταγράφοντας πτώση για 12ο διαδοχικό μήνα. Στον αντίποδα,οι κινεζικές εισαγωγές σημείωσαν απροσδόκητη άνοδο 0,3%, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, με το πλεόνασμα της Κίνας να διαμορφώνεται στα 38,73 δισ. δολάρια, από 42,81 δισ. δολάρια του Οκτωβρίου. 

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέο γύρο δασμών σε βάρος κινεζικών αγαθών, ύψους 156 δισ. δολαρίων, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις 15 Δεκεμβρίου. Την Παρασκευή, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Λάρι Κούντλοου, δήλωσε ότι η προθεσμία της 15ης Δεκεμβρίου παραμένει. Αν και οι περισσότεροι στρατηγικοί αναλυτές περιμένουν ότι θα υπάρξει κάποια προσωρινή αναβολή, καθώς οι επαφές μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου συνεχίζονται, εντούτοις δεν αποκλείουν και το απροσδόκητο. 

«Οι εξελίξεις(στον εμπορικό πόλεμο) αποτελούν το κυρίαρχο θέμα αυτή την εβδομάδα. Δεν νομίζω ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τους δασμούς. Νομίζω ότι θα βρουν μια δικαιολογία», επισημαίνει στο CNBC ο Τζέιμς Πόλσεν, στρατηγικός αναλυτής στη Leuthold Group. Σύμφωνα όμως με τον κ. Πόλσεν, ο πρόεδρος Τραμπ έχει αποδείξει πολλές φορές ότι είναι απρόβλεπτος και γι' αυτό δεν μπορεί κανείς να πει μετά βεβαιότητος τι θα συμβεί όσο πλησιάζει η προθεσμία της 15ης Δεκεμβρίου.

Ας μην ξεχνάμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε με νέους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από Βραζιλία και Αργεντινή, προκαλώντας αναταράξεις στις αγορές, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να περιμένει έως και μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020 για μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα, προκαλώντας έντονους τριγμούς στα διεθνή χρηματιστήρια.

Έχοντας ο ίδιος αυτοχαρακτηρισθεί «ο άνθρωπος των δασμών», ο Τραμπ υπενθυμίζει συχνά στις αγορές ότι θεωρεί πως οι δασμοί είναι ένας τρόπος να πάρει αυτό που θέλει από έναν αντίπαλο. Άρα, οι εξελίξεις στο παγκόσμιο εμπόριο ήταν και θα παραμείνουν καθοριστικός παράγοντας για τις κατευθύνσεις των αγορών.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα