Του Κώστα Ιωαννίδη
Με το κλίμα στις ασιατικές συναλλαγές να βελτιώνεται ενώ τα futures της Wall Street ειδοποιούν για πτωτική εκκίνηση, η διεθνής τάση δεν προσθέτει και δεν αφαιρεί την ανησυχία από τους επενδυτές του αθηναϊκού χρηματιστηρίου. Για αυτό δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα της δυναμικής που θα επικρατήσει στην τρέχουσα εβδομάδα, που είναι φορτωμένη με πολλά σημαντικά γεγονότα, όπως οι συνεδριάσεις των Fed και ΕΚΤ υπό νέα διεύθυνση αλλά και οι εκλογές στην Βρετανία.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Η εβδομάδα που ξεκινά έχει στο τέλος της την Κυριακή 15/12 ημέρα σημαντική για τους διαχειριστές στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία καθώς αποτελεί όριο κλειδί για τις αποφάσεις τους, που σχετίζονται με το τέλος του έτους και τις προοπτικές για το επόμενο. Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι είναι πιθανή μεγαλύτερη αναταραχή στην αγορά, δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ Κίνας, και όχι μόνο, είναι πολύ ρευστές. Εάν η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορέσουν σύντομα να συμφωνήσουν, η ημερομηνία εκτίναξης του πανικού είναι η 15η Δεκεμβρίου, όταν η Ουάσινγκτον έχει προγραμματίσει να επιβάλει ακόμα περισσότερους δασμούς στα κινεζικά αγαθά.
Δεν είναι μικρού ειδικού βάρους και τα γεγονότα που αναμένονται στις 11/12. Έχουμε την απόφαση της Fed για τα επιτόκια που οι αγορές αναμένουν να τα αφήσει αμετάβλητα, και στις 12/12 είναι οι εκλογές στη Βρετανία. Η διεθνής αντίδραση σε κάποιο από αυτά, αν δεν ικανοποιήσει τους αγοραίους, θα βαρύνει στην τάση εδώ καθώς διαπιστώνεται η υποχώρηση της διάθεσης για συμμετοχή στο τέλος αυτού του εξαιρετικά καλού, από το πρώτο εξάμηνο ήδη, έτους.
Τεχνικά η συσσώρευση συντηρείται εύκολα λόγω μικρού βάθους και γενικευμένης επιφύλαξης από την πλευρά των ισχυρών θεσμικών. Μπορεί κάτι να αλλάξει για τον κλάδο που καθορίζει την ημερήσια τάση συνήθως αφού στις 13 Δεκεμβρίου αναμένεται η υποβολή του σχεδίου που αφορά τα Τραπεζικά προβληματικά δάνεια με την ονομασία ‘Ηρακλής’, προς ψήφιση στην Βουλή.
Οι εγχώριοι παράγοντες επί του θέματος που αφορά τη βραχυπρόθεσμη τάση σημείωναν:
Η Leon Depolas Sec ανέφερε: “Η μεταβλητότητα του Τραπεζικού δείκτη παραμένει σταθερά αυξημένη. Σημειώνουμε ότι το πρώτο σημαντικό επίπεδο στήριξης για τον δείκτη των Τραπεζών αποτελεί η περιοχή των 800 μονάδων. Ως ικανοποιητικά για την παρούσα φάση χαρακτηρίζονται τα προσωρινά μεγέθη του ΑΕΠ Γ΄ τριμήνου της Χώρας (0,6% qoq - 2,3%yoy). Δεν αλλάζουμε την στρατηγική μας ως προς τις επιλογές των τίτλων”.
Η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ επεσήμανε: “Ο ΓΔ άγγιξε και πάλι το κάτω όριο του καναλιού στο οποίο κινείται και αν δεν αντιδράσει άμεσα, κινδυνεύει να το σπάσει. Κάτω από 869 μονάδες μπαίνουμε σε διόρθωση, με επόμενο στόχο τις 854 μονάδες. Προς τα πάνω, παραμένει ο στόχος των 900 μονάδων. Η Αγορά δείχνει αδυναμία να κινηθεί προς τα υψηλά, όμως παρά τις απότομες διορθώσεις, τεχνικά βρίσκεται, ακόμη, εντός ορίων. Η παραδοσιακή ανοδική κίνηση προς το τέλος του έτους, φαίνεται να αργεί και ίσως χρειαστεί αρκετές βοήθειες, από Ξένες Αγορές και εσωτερική θετική ειδησιογραφία”.
Ο Κώστας Φέγγος της Prelium Investment Services αναφερόμενος στο επόμενο έτος παρατηρούσε:
“Στο καλό σενάριο, το έτος 2020 θα είναι έτος Αυξήσεων Μετοχικών Κεφαλαίων για το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Αυτό θα αυξήσει τη κεφαλαιακή δύναμη των Εισηγμένων Εταιρειών, θα φέρει Επενδυτικά Κεφάλαια στην Ελλάδα και θα αυξήσει τον ημερήσιο τζίρο του Χρηματιστηρίου.
Συνήθως μετά από ένα τέτοιο κύμα, η Αγορά χρειάζεται χρόνο για να χωνέψει τα νέα δεδομένα και δεν βλέπουμε μεγάλες αυξήσεις των τιμών των μετοχών. Μετά όμως από τη “χώνεψη”, η Αγορά δίνει αποδόσεις σε όσους την εμπιστεύτηκαν.
Σε ένα κακό σενάριο, θα τα κάνουμε θάλασσα ως συνήθως.
Προσωρινά, μπροστά μας είναι το τέλος του έτους, το οποίο μας βρίσκει με αποδόσεις της τάξης του 42% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και αυτό μας καθιστά ένα από τα καλύτερα Χρηματιστήρια Παγκοσμίως. Για του χρόνου είναι σίγουρο πως θα έχουμε την αυξημένη προσοχή των Διεθνών Επενδυτών και πρέπει να την εκμεταλλευτούμε σωστά για προχωρήσουμε σε μια αναπτυξιακή πορεία”.
Οι μετοχές της Motor Oil θα διαπραγματεύονται χωρίς το προμέρισμα χρήσης (μικτό 0,35 ευρώ ανά μετοχή) από την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου. Την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η τακτική δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, ενώ την ίδια ημέρα παύει η διαπραγμάτευση του δικαιώματος της Lamda Development για την συμμετοχή στην Αύξηση Κεφαλαίου.
Στις 13 Δεκεμβρίου αναμένεται η υποβολή του σχεδίου που αφορά τα Τραπεζικά προβληματικά δάνεια με την ονομασία ‘Ηρακλής’, προς ψήφιση στην Βουλή.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ
Οι αγορές ειδοποιούν για αλλαγές στα επενδυτικά κριτήρια
Οι διαχειριστές στο ξεκίνημα του Δεκεμβρίου ενδιαφέρθηκαν πολύ, σε παγκόσμια κλίμακα, για την ανακοίνωση των μετρήσεων των βιομηχανικών PMI του Νοεμβρίου. Προσδοκώντας, οι περισσότεροι, ότι θα παρουσιάσουν μια σαφή βελτίωση. Αυτή θα δικαιολογούσε την απόφασή τους να κρατηθούν οι μετοχικές αξίες σε επίπεδα κοντά σε υψηλά βίου ή πολλών ετών. Τελικά οι βιομηχανικοί ΡΜΙ ανά τον κόσμο έδειξαν κάποια βελτίωση, αλλά όχι μια σαφή βελτίωση.
Ο Δείκτης PMI
Ο Δείκτης Διαχειριστών των Προμηθειών (PMI) αποτελεί δείκτη της επικρατούσας κατεύθυνσης των οικονομικών τάσεων στους τομείς της βιομηχανίας και των υπηρεσιών. Είναι δείκτης ο οποίος συνοψίζει το κατά πόσο οι συνθήκες της αγοράς, όπως αντιμετωπίζονται από τους διαχειριστές αγορών στη βιομηχανία ή τις υπηρεσίες, λειτουργούν υπέρ ανάπτυξης, έχουν ουδέτερη συνεισφορά ή συμβάλλουν στην μείωσή της. Το 50 στην κλίμακα είναι το ουδέτερο και κάθε μέτρηση πάνω από εκεί θεωρείται ένδειξη για συνθήκες υπέρ επέκτασης των εταιρικών κερδών και το αντίθετο κάτω από το 50.
Τα δεδομένα των PMI στη βιομηχανία έδειξαν ότι: Τα επίσημα στοιχεία της Κίνας ήταν καλύτερα από το αναμενόμενο, ενώ η έρευνα του ISM για την αμερικανική βιομηχανία ήταν χειρότερη από την αναμενόμενη. Η έρευνα για την Ευρωζώνη ήταν λιγότερο κακή, αλλά παρέμεινε κακή. Η κατάταξη με βάση τη μέτρηση των Μanufacture -PMI του Νοεμβρίου, από τα υψηλότερα σε χαμηλότερα δίνει: Ελλάδα (54,1), Ουγγαρία (53,0), Κολομβία (52,9), Βραζιλία (52,9), Γαλλία (51,7), Καναδάς (51,4), Ινδία (51,2), Βιετνάμ (51,0), Παγκόσμια (50,3), Κίνα (50,2), Αυστραλία (49,9), Ταϊβάν (49.8), Ιρλανδία (49.7), Κάτω Χώρες (49.6), Τουρκία (49.5) Μαλαισία (49,5), Νότια Κορέα (49,4), Ταϊλάνδη (49,3), Ιαπωνία (48,9), Ηνωμένο Βασίλειο (48,9), Ινδονησία (48,2), ΗΠΑ (48,1), Μεξικό (48,0), Συνολικά Ευρωζώνη (46,9), στην Πολωνία (46,7), στην Αυστρία (46,0), στη Ρωσία (45,6), στη Γερμανία (44,1) και στην Τσεχία (43,5).
Εντέλει όλοι συνέβαλαν στη συνέχιση της ανάκαμψης του παγκόσμιου M-PMI από τον Ιούλιο, όταν έφτασε στο 49,3. Ήταν 50,3 τον περασμένο μήνα, επιστρέφοντας εκεί όπου ήταν τον Απρίλιο του 2019. Το μεγαλύτερο μέρος της βελτίωσης από τον Ιούλιο έως τον Νοέμβριο αντανακλά μια ανάκαμψη του M-PMI για τις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών. Ο M-PMI για τις ανεπτυγμένες οικονομίες ήταν κάτω από 50,0 από τον Μάιο του τρέχοντος έτους. Σκαρφάλωσε από ένα πρόσφατο χαμηλό στο επίπεδο του 48,6 τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, σε 49,6 το Νοέμβριο. Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ευρωζώνη και η Ιαπωνία ήταν όλες κάτω από τις 50,0 τον περασμένο μήνα.
Η συνεχιζόμενη εμπορική αβεβαιότητα
Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω δεδομένα, ο Πρόεδρος Trump τη Δευτέρα, προκάλεσε ψυχρολουσία στους αγοραίους όταν ανακοίνωσε ότι επέβαλε δασμούς για τον χάλυβα στη Βραζιλία και την Αργεντινή. Επίσης τη Δευτέρα, κατά τη συνάντηση του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, απειλούσε να επιβάλλει περισσότερους δασμούς σε προϊόντα από τη Γαλλία. Αλλά ξεσήκωσε “τόνους ανησυχίας” μέσω Tweeter δηλώνοντας ότι δεν βιάζεται να συνάψει εμπορική συμφωνία με την Κίνα. Εμφανίστηκε πρόθυμος να περιμένει μέχρι μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες ότι η διοίκηση θα επιβάλει πρόσθετες δασμολογήσεις στις κινεζικές εισαγωγές ύψους 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τις οποίες είχε δηλώσει πως θα επιβληθούν στις 15/12, αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τότε.
Τα παραπάνω θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως "η τέχνη της διαπραγμάτευσης", όπως εφαρμόζεται από έναν άφοβο ηγέτη. Το πρόβλημα είναι ότι ο πρόεδρος της Κίνας Xi έχει τη δική του προσέγγιση για την τέχνη της συμφωνίας. Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει ουσία σε μια ενδεχόμενη συμφωνία, αν υποτεθεί ότι θα προκύψει μια. Εν τω μεταξύ, η τελευταία κλιμάκωση των εμπορικών πολέμων είναι πιθανό να συνεχίσει να επιβραδύνει την παγκόσμια παραγωγή.
Οι επενδυτές νοιάζονται για τους δείκτες M-PMI επειδή ήταν πάντα χρήσιμοι οικονομικοί δείκτες. Αλλά είναι φανερό πως τους υπολογίζουν λιγότερο, επειδή η οικονομία των υπηρεσιών αναπτύσσεται ταχύτερα από ό, τι η βιομηχανική παραγωγή σε όλο τον κόσμο. Οι αισιόδοξοι αναμένουνε ότι η αύξηση των εσόδων θα ανακάμψει στο 4% -5% το επόμενο έτος. Επομένως, θα θέλανε να δούνε μια ανάκαμψη σχήματος V στον αμερικανικό M-PMI. Θα μπορούσε αυτό να συμβεί ακόμα και αν δεν υπάρξει εμπορική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας μέχρι το 2021, γιατί αυτό τονίζουν η δύναμη στις καταναλωτικές δαπάνες και τη στεγαστική δραστηριότητα στις ΗΠΑ. Αντίθετα οι επιχειρηματικές δαπάνες στις ΗΠΑ φαίνονται ακόμα αδύναμες.
Η εβδομάδα σε αριθμούς
Η πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, έφερε σε αρκετούς (44,4%) των δεικτών που παρακολουθούμε κέρδη και απώλειες στο 55,6% από τους 18. Ο S&P 500 είχε μεταβολή +0,16% στη βδομάδα, στο 2019 αποδίδει +25,49%. Ο Dow, με πτώση -0,13%, στο 2019 κερδίζει +20,09%. Ο S&P400 με μεταβολή +0,59%, εμφάνισε ετήσια απόδοση +21,58%. Ο δε Nasdaq, με απώλειες -0,10%, διαμόρφωσε κέρδη στο 2019 +30,46%, ενώ ο Russell 2000 κερδίζοντας +0,57%, έχει ετήσια μεταβολή +21,15%.
Ο FTSE100 του Λονδίνου έπεσε -1,45% στη βδομάδα, ενώ στο 2019 απέδωσε +7,60%. Ο DAX υποχώρησε -0,53%, και στο 2019 κέρδισε +24,70%, ο CAC είχε μεταβολή -0,56%, στο 2019 αποδίδει +24,12%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας με άνοδο +0,33%, στο έτος κερδίζει +9,87%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με πτώση -0,33%, στο έτος κερδίζει +26,52%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 υποχώρησε κατά -0,01% αποδίδοντας στο 2019 +20,65%.
Ο Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε +2,67%, με +26,44% επίδοση φέτος, ενώ ο IPC του Μεξικού με μεταβολή -2,06%, κερδίζει +0,72% φέτος. Ο χρυσός με απώλειες -0,40%, βρέθηκε στα 1464,50 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους +14,30%. Μεγάλη άνοδος κατά +6,59%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 59,07 δολάρια το βαρέλι. Στο έτος γράφει κέρδη +30,08%.
Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +0,26%, στο έτος κερδίζει +16,69%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή -0,29%, με επίδοση στο έτος +2,00%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε χαμηλότερα -0,85%, και αποδίδει στο έτος +12,13%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng κέρδισε +0,58%, στο έτος αποδίδει +2,53%. Με εβδομαδιαία μεταβολή +1,39% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδει στο έτος +16,77%.
Η προσπάθεια συσχέτισης των επιδόσεων με την πορεία των Μ-ΡΜΙ αποκαλύπτει την ελάττωση της σημασίας που δίνουν σε αυτούς οι επαγγελματίες διαχειριστές κεφαλαίων. Το τρέχον έτος ο ρυθμός αύξησης των κερδών του S & P 500 επιβραδύνθηκε δραματικά, καθώς ο ρυθμός αύξησης των εσόδων επιβραδύνθηκε σημαντικά και το περιθώριο κέρδους μειώθηκε μετά την ώθηση που επιτεύχθηκε από τη μείωση του φόρου της διοίκησης Trump στις αρχές του 2018. Η χρηματιστηριακή αγορά, η οποία τείνει να ενσωματώνει στην κίνησή της το μέλλον, υποχώρησε 6,2% πέρυσι, βάσει του δείκτη τιμών μετοχών S & P 500. Ωστόσο, είναι 25,3% υψηλότερα φέτος, υποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές αναμένουν μεγαλύτερη αύξηση κερδών το επόμενο έτος.
Το άμεσο μέλλον
Πέρασαν περισσότερα από τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα των Βρετανών για να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι γενικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου θα τους προσφέρουν άλλη μια ψηφοφορία για το πώς θέλουν να προχωρήσει το Brexit και για το αν εξακολουθούν να πιστεύουν ότι πρέπει να προχωρήσουν σε αυτό.
Οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το Κόμμα των Συντηρητικών θα νικήσει με μεγάλο προβάδισμα τροφοδότησαν μια εντυπωσιακή ισχυροποίηση της λίρας, από την πεποίθηση των αγοραίων ότι οι Συντηρητικοί θα εφαρμόσουν γρήγορα το Brexit και θα τερματίσουν την αβεβαιότητα που επιβαρύνει την οικονομία από το 2016. Η εστίαση θα μετατοπιστεί στο 11μηνο περιθώριο για τη Βρετανία να υπογράψει εμπορικές συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η προοπτική αυτή πιθανότατα θα κρατήσει την οικονομία και τις αγορές σε αμηχανία σημείωναν στο Reuters.
Η προθεσμία της 15 Δεκεμβρίου για τον επόμενο γύρο αμερικανικών δασμών για τα κινεζικά αγαθά πλησιάζει γρήγορα και αυτό διατηρεί τις αγορές μεταξύ του ενδεχόμενου αδιεξόδου και της ευφορίας μετά από πολύμηνο σπάσιμο νεύρων. Σημάδια βλάβης εκ του εμπορικού πολέμου έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στα στοιχεία των ΗΠΑ και τώρα θα έχουμε την επόμενη δόση κινεζικών δεδομένων. Είναι τα τελευταία πριν τον καθορισμό που θα κάνουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στους οικονομικούς στόχους για το 2020.
Την Πέμπτη, η Christine Lagarde θα πραγματοποιήσει το πρώτο της ΔΣ και συνέντευξη Τύπου ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Δεν αντιμετωπίζει καμία άμεση πίεση για να αναλάβει οποιαδήποτε δράση. Ωστόσο, κάθε λέξη της θα μελετηθεί σχετικά με τις προοπτικές που διαβλέπει επί της νομισματικής πολιτικής, την οικονομία και μια επικείμενη αναθεώρηση της στρατηγικής. Μια μέρα πριν, η συνέντευξη Τύπου του Jerome Powell της Fed μπορεί για ορισμένους να αποδώσει πιο ενδιαφέροντα πρωτοσέλιδα. Διαφωνούμε. Η Christine Lagarde στην πρώτη της ομιλία ως πρόεδρος της ΕΚΤ, με τίτλο "Το μέλλον της οικονομίας της ευρωζώνης", μίλησε για τη νομισματική σε μια μόνο παράγραφο. Στη θέση της, παρουσίασε μια πρόταση για επικέντρωση της δημοσιονομικής πολιτικής σε περισσότερες δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές, στην Έρευνα και στην Εκπαίδευση. Είναι ανάμεσα στους λίγους κεντρικούς τραπεζίτες που φαίνεται να αναγνωρίζουν ότι η νομισματική πολιτική μπορεί και να έχει χάσει την αποτελεσματικότητά της.
ΧΑ
Εβδομάδα αναγνώρισης της αντίστασης των 900 μονάδων
Με τέσσερις πτωτικές και μια ανοδική σύνοδο στη μέση, ο Δεκέμβριος ξεκίνησε με γενικευμένη για τους δείκτες πτώση άνω του -3%. Οδηγός κλάδος σε “κούρεμα” 28,4 μονάδων για τον ΓΔ ήταν ο Τραπεζικός, που έπεσε -6,57%. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς από τα 60,507 δις ευρώ κατέληξε στα 59,145. Η εβδομαδιαία μεταβολή του ΓΔ, που συμπίπτει με την επίδοση του Δεκεμβρίου, διαμορφώθηκε στο -3,15%, αλλά ήταν -3,50% για τον 25άρη και μικρότερη σχετικά -3,03% στον FTSEM. Έτσι η απόδοση έτους διαμορφώθηκε στο +42,38%, +36,48% και +19,93% αντίστοιχα.
Η εβδομάδα ξεκίνησε με τη φόρα που είχαν δώσει στις τιμές τρεις διαδοχικά ανοδικές συνεδρίες. Αυτό δικαιολογεί την εμφάνιση του ανώτερου για τη βδομάδα, το μήνα και το έτος τη Δευτέρα, στις 902,41 μονάδες. Αλλά η συνέχεια περιλάμβανε πιέσεις και πτώση -0,95% του ΓΔ, που οδηγήθηκε στις 892,97 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2247,22, με μεταβολή -1,21%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 55,110 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 7,920 εκατ. σε μέρα με 3 ανοδικά blue chip και 19 πτωτικά, ενώ οι Τράπεζες είχαν τον Δείκτη τους με πτώση -2,11%. Την Τρίτη, με εγγραφή ανώτερου στην αρχή και ελάχιστου στο δεύτερο μέρος, ο ΓΔ με μεταβολή -1,31% οδηγήθηκε στις 881,28 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2217,20 με μεταβολή -1,34%. Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,42%), σε μέρα με τζίρο στα 75,829 εκατ. ευρώ και συναλλαγές με πακέτα αξίας 5,291 εκατ. ευρώ. Η εικόνα των των blue chip δεν βελτιώθηκε με 3 ανοδικά και 22 καθοδικά, ενώ ανάλογη εικόνα εμφάνισαν τα υπόλοιπα χρηματιστήρια στην Ευρώπη.
Την Τετάρτη ο τζίρος χαμήλωσε, αφού περιορίστηκε στα 57,236 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 12,980 εκατ., αλλά οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά. Με τον Τραπεζικό δείκτη στο +0,93%, ο ΓΔ ανέβηκε επίσης κατά +0,84%, καθώς οδηγήθηκε στις 888,68 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2235,94 με ισοδύναμη μεταβολή, +0,85%. Τα blue chip που ώθησαν ανοδικά, εκτός Τραπεζών, με βάση τις σημαντικών διαστάσεων μεταβολές (άνω του +1,50%) ήταν οι ΜΠΕΛΑ +4,41%, ΣΑΡ +3,23%, ΑΡΑΙΓ +3,07%, ΦΡΚΛ +2,26% ΔΕΗ +2,15% και ΛΑΜΔΑ +1,56%. Η δε κεφαλαιοποίηση της αγοράς πέρασε πάλι πάνω από τα 60 δις ευρώ. Την Πέμπτη ο δρόμος προς χαμηλότερα επίπεδα θεωρήθηκε ξανά ως καταλληλότερος, με εγγραφή μέγιστου στην αρχή των συναλλαγών και αναζήτηση κατώτερου σχεδόν ως το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι τράπεζες (-3,07%) και ο ΓΔ, με μεταβολή -1,14% οδηγήθηκε στις 878,57 μονάδες, ενώ ο 25άρης έκλεισε στις 2209,02 με απώλειες -1,20%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 46,426 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 1,107 εκατ. ευρώ. Η στατιστική εικόνα των blue chip χειροτέρεψε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (3 από 20) blue chip έναντι των καθοδικών (22 από 5) και κανένα στα αμετάβλητα. Η τάση φυγής από το ρίσκο είχε, ως το κλείσιμο της αγοράς, προκληθεί από δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ σχετικά με τη συμφωνία των ΗΠΑ με την Κίνα τις μέρες της παρουσίας του στην Ευρώπη αλλά ο ίδιος τις αναδιαμόρφωσε αργότερα.
Την Παρασκευή, οι διεθνείς αγορές κινήθηκαν ανοδικά, από την ανακούφιση πως δεν θα χρειαστεί να περιμένουν τις εκλογές του 2020 για μια ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο. Στην Αθήνα όμως, κυριάρχησαν οι πιέσεις και συνέβαλλαν πτωτικά, εκτός των Τραπεζών (-1,04%), οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ -4,50%, ΣΑΡ -2,58%, ΜΠΕΛΑ -2,23%, ΟΤΕ -1,41%, ΟΛΠ +1,33% και ΜΥΤΙΛ -1,08%. Ο ΓΔ με μεταβολή -0,61% οδηγήθηκε στις 873,21 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2195,10, με απώλειες -0,63% σε σύνοδο με πτωτικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, καθώς κατέληξε στα 59,145 δις ευρώ. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 50,904 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 8,214 εκατ. με αποτέλεσμα, ο μέσος ημερήσιος να γίνει 57,1 εκατ. και τον πακέτων 7,1 εκατ. ευρώ τη μέρα. Συνεπώς η πρώτη και καθοδική εβδομάδα του Δεκέμβρη, όρισε αξία καθαρών συναλλαγών 50 εκατ. ευρώ τη μέρα.
Η εικόνα των blue chip με βάση την εβδομαδιαία που είναι και μηνιαία επίδοση, είναι άσχημη στατιστικά και την παραθέτουμε, με αποτύπωση σε παρένθεση της επίδοσης του Νοεμβρίου. Με άνοδο συναντάμε πέντε την ΦΡΛΚ +2,41% (0,00%), ΔΕΗ +1,36% (2,02%), ΛΑΜΔΑ +0,69% (+0,84%), ΤΙΤC +0,33% (-2,95%), ΑΡΑΙΓ +0,12% (+1,83%). Ακολουθούν έξη με πτώση μικρότερη των βασικών δεικτών οι ΣΑΡ -1,07% (0,00%), ΜΠΕΛΑ -1,15% (+4,00%), ΑΔΜΗΕ -1,38% (+1,40%), ΟΠΑΠ -1,43% (+14,46%), ΟΤΕ -2,64% (+0,29%), και ΕΕΕ -2,68% (+9,28%). Ενώ πέντε έχουν μεταβολή κοντά στο -3% της πτώσης των βασικών δεικτών και είναι οι ΤΕΝΕΡΓ -2,82% (+1,64%), ΣΕΝΕΡ -2,88% (-0,90%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,95% (+4,25%), ΟΛΠ -3,06% (-0,43%), ΕΧΑΕ -3,59% (+2,11%). Η μεγαλύτερη ομάδα είναι των εννέα με πτώση μεγαλύτερη των δεικτών. Ήτοι ΕΛΛΑΚΤΩΡ -10,49% (-4,57%), ΕΥΡΩΒ -8,58% (+5,29%), ΕΤΕ -6,31% (+1,12%), ΠΕΙΡ -6,10% (+1,60%), ΒΙΟ -5,19% (+1,90%), ΑΛΦΑ -5,08% (-0,05%), ΜΥΤΙΛ -4,70% (+2,96%), ΜΟΗ -4,24% (-4,07%), και ΕΛΠΕ -3,93% (+1,41%).
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Εν μέσω αυξημένης νευρικότητας ξεκινά η διακριτική μετακύληση θέσεων
Στην τελευταία σύνοδο της εβδομάδας οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 αρκετά σε θετικό αλλά κυρίως σε αρνητικό πάλι, ενώ τον έκλεισαν 13,92 μονάδες χαμηλότερα. Το μέγιστο στις 2212,73 μονάδες, εμφανίστηκε στις 11:43. Ενώ ακολούθησε στις 15:09 η εγγραφή του ελάχιστου στις 2190,77. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 2200,72. Το κλείσιμο στις 2195,10 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,63%. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 11,435 από 11,569 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη νέα σειρά Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε στα 932 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2213,00, κατώτερο τις 2188,75 μονάδες και τελευταίες πράξεις στις 2189,50 από 2197,00. Διακινήθηκαν επίσης 81 ΣΜΕ λήξης Ιανουαρίου με ανώτερο τις 2212,25, κατώτερο τις 2190,00 και τελευταίες πράξεις στις 2193,00 από 2200,00 μονάδες. Για την κυρίαρχη σειρά άφησαν ανοιχτά 10.059 από 10.185 ΣΜΕ. Για τη σειρά Ιανουαρίου τα ανοικτά συμβόλαια έγιναν 483 από 457.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον συνολικά εμφάνισε σημαντική υποχώρηση. Στα calls του 25άρη λήξης Δεκεμβρίου, ο όγκος διαμορφώθηκε σε 3 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2150 ως τις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Δεκεμβρίου άλλαξαν χέρια 63 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2050 μονάδες ως τις 2300. Για την επόμενη σειρά (Ιανουαρίου) ο όγκος ήταν 3 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2150 και τις 2200 μονάδες.
Με ανοικτά συμβόλαια στη σειρά Δεκεμβρίου άνω των 10.000 και πέντε συνόδους ως την έναρξη της εβδομάδας εκπνοής των παράγωγων προϊόντων με λήξη στο 2019, είναι βέβαιο πως οι traders θα φροντίσουν να μετακυλήσουν τα στοιχήματά τους στις σειρές του 2020.
Το ζήτημα που απασχολεί στην πρόσφατη διόρθωση, που ήδη έφερε τον 25αρη 80 μονάδες κάτω από την πρόσφατη κορύφωση σε νέα υψηλά έτους, είναι η ανεύρεση των αιτίων που την προκάλεσαν. Η στήλη κατέληξε πως η διεθνής παράμετρος που λαμβάνουν υπόψη οι συναλλασσόμενοι στο αθηναϊκό χρηματιστήριο, είναι η αίσθηση των διαχειριστών παγκόσμια γύρω από τον μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας πόλεμο του εμπορίου. Δεν επηρεάζονται από τις εξελίξεις των μακροοικονομικών δεδομένων για την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Δεν υπολογίζουν τις γεωπολιτικές εξελίξεις ακόμα και αν είναι κοντά. Αλλά ευαισθητοποιούνται ανάλογα με το κλίμα που διαμορφώνουν οι δηλώσεις και τα τιτιβίσματα στο διαδίκτυο του προέδρου Τραμπ, σχετικά με την συμφωνία “πρώτης φάσης”.
Γιατί; Διότι η παράταση της διαμάχης θα φέρει ύφεση παγκόσμιας κλίμακας και τότε οι αδύναμες οικονομίες θα βασανιστούν περισσότερο, περιορίζοντας τις πιθανότητες ανάπτυξης εταιρικών κερδών. Η εικόνα της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς επί δεκαετίες μπορούσε να ειδωθεί και σαν αποτύπωση της συνομιλίας των επενδυτών με τις μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες και κυρίως με τη Fed. Αφού οι υπόλοιπες ισχυρές αργά ή γρήγορα την ακολουθούν. Αυτές αποφασίζουν τη νομισματική πολιτική και οι αγορές αντιδρούν ανάλογα με την αίσθηση των επενδυτών, σχετικά με την ποιότητα των μέτρων που λαμβάνονται ή αναιρείται η ισχύς τους. Το ζητούμενο είναι η νομισματική πολιτική να προλαμβάνει το πρόβλημα και όχι να το επιλύει αφού εκδηλωθεί. Από την εποχή όμως που ξεκίνησε η μέσω των δασμολογήσεων διαπραγμάτευση για τα θέματα εμπορίου ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο υπήρξε κλιμάκωση των εντάσεων που έφερε τον “εμπορικό πόλεμο”. Με διάρκεια που μπορεί, αφού δεν τερματίστηκε, να φθάσει τα δύο χρόνια.
Ο Πρόεδρος Τραμπ υπολόγιζε πάντα την εικόνα της αγοράς, καθώς τη θεωρούσε συστατικό της δικής εικόνας επιτυχούς διακυβέρνησης. Τώρα συνειδητοποιεί πως μπορεί να κινεί τις τιμές ανεξάρτητα από τις Κεντρικές Τράπεζες, μέσα από τη διασπορά ανησυχίας ή ανακούφισης ανάλογα με τις δηλώσεις του για την επικείμενη συμφωνία πρώτης φάσης. Αλλά στις 15 Δεκέμβρη έχει ορίσει την έναρξης της επιβολής επιπλέον δασμών και τα περιθώρια για πάτημα του κουμπιού που ανεβοκατεβάζει τη διάθεση για ρίσκο στενεύουν. Αλλά εκτός των διεθνών ωθήσεων, το γεγονός πως την πρώτη μέρα με κυβέρνηση ΝΔ ο μέσος όρος οδηγήθηκε σε επίπεδα που, μετά από πέντε μήνες, δεν έχουν ουσιαστικά ξεπεραστεί, υπογραμμίζει την προσμονή των θεσμικών για χειροπιαστές βελτιώσεις.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Κώστας Φέγγος της Prelium Investment Services
“Μετά το κλείσιμο πάνω από τις 900 μονάδες στο τέλος Νοεμβρίου, ο Δείκτης υποχώρησε ελαφρά όπως ήταν αναμενόμενο. Υπερίσχυσαν οι ανάγκες των Επενδυτών για κεφάλαια, για να καλύψουν τη συμμετοχή τους στις δύο Αυξήσεις Μετοχικών Κεφαλαίων που είναι ενεργές αυτή τη βδομάδα για τις BriQ Properties και Lamda Development. Αν οι αυξήσεις πετύχουν και οι Επενδυτές που τις καλύψουν ικανοποιηθούν από της συμμετοχή τους και καταγράψουν κέρδη, ίσως να μπαίνουμε σε μια νέα εποχή για το Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει κατανοητό ότι για να υπάρξει ανάπτυξη, δεν επαρκούν τα δάνεια (debt financing) και οι επιδοτήσεις (subsidies), αλλά είναι απαραίτητες και οι επενδύσεις σε ίδια κεφάλαια (equity financing). Τo equity financing όμως χρειάζεται ένα δυναμικό Χρηματιστήριο, ή πρέπει να γίνεται μέσω Ξένων χρηματιστηρίων. Στα Ξένα Χρηματιστήρια όμως, τα όποια καλά νέα από την Ελλάδα χάνονται και δεν έχουν τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που θα είχαν, αν υπήρχε ένα δυνατό Ελληνικό Χρηματιστήριο, για τις μετοχές των Εταιρειών και κατά συνέπεια για τους Μετόχους.
Στο καλό σενάριο, το έτος 2020 θα είναι έτος Αυξήσεων Μετοχικών Κεφαλαίων για το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Αυτό θα αυξήσει τη κεφαλαιακή δύναμη των Εισηγμένων Εταιρειών, θα φέρει Επενδυτικά Κεφάλαια στην Ελλάδα και θα αυξήσει τον ημερήσιο τζίρο του Χρηματιστηρίου.
Συνήθως μετά από ένα τέτοιο κύμα, η Αγορά χρειάζεται χρόνο για να χωνέψει τα νέα δεδομένα και δεν βλέπουμε μεγάλες αυξήσεις των τιμών των μετοχών. Μετά όμως από τη “χώνεψη”, η Αγορά δίνει αποδόσεις σε όσους την εμπιστεύτηκαν.
Σε ένα κακό σενάριο, θα τα κάνουμε θάλασσα ως συνήθως.
Προσωρινά, μπροστά μας είναι το τέλος του έτους, το οποίο μας βρίσκει με αποδόσεις της τάξης του 42% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και αυτό μας καθιστά ένα από τα καλύτερα Χρηματιστήρια Παγκοσμίως. Για του χρόνου είναι σίγουρο πως θα έχουμε την αυξημένη προσοχή των Διεθνών Επενδυτών και πρέπει να την εκμεταλλευτούμε σωστά για προχωρήσουμε σε μια αναπτυξιακή πορεία”.
Ο Μάνος Χατζηδάκης υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec
“Κατοχύρωση κερδών και αναμονή χαρακτήρισαν την στάση των Επενδυτών την εβδομάδα που πέρασε, η οποία στο ξεκίνημά της σημείωσε ένα ακόμα νέο υψηλό έτους. Αυτό που άλλαξε σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα είναι το κλίμα στο εξωτερικό, το οποίο είναι πιο εύθραυστο καθώς πλησιάζουμε σε ημερομηνίες με νέα υψηλού ‘ειδικού βάρους’.
Η 15η Δεκεμβρίου έχει οριστεί ως ημερομηνία ανακοίνωσης της επιβολής δασμών στην Κίνα από τις ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό αναμένεται να κυριαρχήσει στην ατζέντα της επόμενης εβδομάδας, η οποία μεταξύ άλλων έχει την απόφαση της FED για τα επιτόκια (11/12) και τις Βρετανικές εκλογές την προσεχή Πέμπτη 12/12.
Η έκβαση και τα “απόνερα” αυτών των γεγονότων θα είναι κομβικής σημασίας, καθώς, προς ώρας, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο νέο δεδομένο που να μπορεί να μετριάσει, ή να αντισταθμίσει προς το θετικότερο μια αρνητική εξέλιξη που θα προέλθει από κάποιο από αυτά τα μέτωπα. Αντιθέτως οι περισσότερες Αγορές κινούνται πέριξ των υψηλών του 2019, ενσωματώνοντας θετικές προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη της επόμενης χρονιάς.
Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος ο Δεκέμβριος ξεκίνησε σε πτωτική τροχιά παρά τα θετικά μηνύματα από το ΑΕΠ, την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την παραίτηση από τα κέρδη των ομολόγων των Κεντρικών Τραπεζών υπέρ της Ελλάδος. Η κατεύθυνση της τάσης υπαγορεύεται κυρίως από το εξωτερικό, ενώ στην ένταση κάποιων ρευστοποιήσεων έχει παίξει ρόλο και η άντληση κεφαλαίων σε ομολογιακές εκδόσεις και Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου που λαμβάνουν χώρα αυτή την περίοδο.
Σε μια όχι ιδιαίτερα δυνατή χρονιά συναλλαγών (μ.ο. 67 εκατ. ευρώ) η ολοκλήρωση όλων αυτών των κεφαλαιακών δράσεων έχει αντίκτυπο στην καθημερινή συμμετοχή, καθώς μπορεί οι εισροές συνεχίζονται στα μετοχικά Αμοιβαία και στους κωδικούς διαχείρισης, τα μεγέθη ωστόσο είναι μικρά για να αναπληρώσουν την ρευστότητα που κατευθύνεται προς τις νέες εκδόσεις. Ενδεχομένως η ολοκλήρωσή τους να σημάνει και την αποφόρτιση του κλίματος, παρακολουθώντας παράλληλα και τι συμβαίνει στο εξωτερικό.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης δείχνει να αδρανοποιείται κάθε φορά που σημειώνει ένα νέο υψηλό έτους.
Η συμπεριφορά της Αγοράς εμφανίζει έντονη κόπωση, μόλις μπει το ψηφίο “9” μπροστά στην τιμή του Γενικού Δείκτη και οι δισταγμοί των αγοραστών είναι εμφανείς σε όλο σχεδόν το ταμπλώ της Αγοράς. Η διόρθωση που ακολούθησε και η οποία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, δεν είναι παρά η φυσική κατάληξη της έλλειψης δυναμικής που εμφανίζει ο Γενικός Δείκτης, κάθε φορά που προσεγγίζει την εν λόγω περιοχή.
Την ίδια έλλειψη δυναμικής έδειξαν και οι συναλλαγές, οι οποίες προοδευτικά επέστρεψαν σε μέσα ημερήσια επίπεδα 50 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά, διαγραμματικά δεν έχει αλλάξει κάτι, η μεγάλη συσσώρευση συνεχίζεται και το πρώτο επίπεδο στήριξης βρίσκεται στις 860 μονάδες.
Κάτω από τις 860 μονάδες οι πωλητές θα ανακτήσουν τα ηνία της τάσης, με το νέο πλέον επίπεδο στήριξης να βρίσκεται στις 825 μονάδες από τις οποίες διέρχεται ο κινητός μέσος των 200 ημερών με ανερχόμενη πορεία. Συμπερασματικά, αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις εντονότερης κλιμάκωσης της πίεσης από την προσφορά, οι ημέρες απαιτούν εγρήγορση, λόγω της προσέγγισης σημαντικών στηρίξεων.
Από την άλλη πλευρά η περιοχή των 900 μονάδων έχει αποδειχθεί ένα ισχυρό “οχυρό”, που απαιτεί περισσότερο… πάθος από τους αγοραστές για να κατακτηθεί και δεδομένης της εποχικής υποχώρησης του συναλλακτικού ενδιαφέροντος, οι συνθήκες δείχνουν να μην ευνοούν το σενάριο άμεσης υπέρβασης του εν λόγω επιπέδου.
Στο εγχώριο πεδίο τα γεγονότα θα διατηρήσουν το ενδιαφέρον, παρά το γεγονός ότι οδεύουμε προς τις τελευταίες συνεδριάσεις της χρονιάς. Οι μετοχές της Motor Oil θα διαπραγματεύονται χωρίς το προμέρισμα χρήσης (μικτό 0,35 ευρώ ανά μετοχή) από την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου. Την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η τακτική δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, ενώ την ίδια ημέρα παύει η διαπραγμάτευση του δικαιώματος της Lamda Development για την συμμετοχή στην Αύξηση Κεφαλαίου.
Στις 13 Δεκεμβρίου αναμένεται η υποβολή του σχεδίου που αφορά τα Τραπεζικά προβληματικά δάνεια με την ονομασία ‘Ηρακλής’, προς ψήφιση στην Βουλή”.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο κατά τη διάρκεια των συναλλαγών της Δευτέρας 9/12, παίρνοντας ένα μέρος από την ορμή της Wall Street μετά από εκπληκτικά ισχυρά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας των ΗΠΑ, αν και τα κατά τόπους κέρδη των χρηματιστηρίων περιορίστηκαν από ανησυχίες για την οικονομική επιβράδυνση της Κίνας λόγω του παρατεταμένου εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ.
Ο δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας πρόσθεσε 0,4% αλλά στις 8:15 δική μας ώρα ήταν στο +0,33%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας κέρδισε 0,3% αλλά στις 8:15 δική μας ώρα ήταν στο +0,26%, με τις μετοχές της Αυστραλίας και του KOSPI της Νότιας Κορέας ψηλότερα κατά 0,3% και 0,4% αντίστοιχα. Ο Shanghai Composite της Κίνας ήταν σταθερός αλλά στις 8:15 δική μας ώρα ήταν στο -0,14% και ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ αυξήθηκε κατά 0,2% αλλά στις 8:15 δική μας ώρα ήταν στο -0,06%.
Ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow, δήλωσε την Παρασκευή ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή μια προθεσμία 15 Δεκεμβρίου για να επιβάλει ένα νέο γύρο αμερικανικών δασμών στα κινεζικά καταναλωτικά αγαθά, αλλά ο πρόεδρος Donald Trump θεωρεί θετική την κατεύθυνση υπό την οποία διεξάγονται οι εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα.
Ωστόσο, οι επενδυτές πιστεύουν ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν εάν οι εμπορικές εντάσεις κλιμακωθούν περαιτέρω, ειδικά αν ο Trump προχωρήσει με τις προβλεπόμενες δασμολογήσεις σε προϊόντα αξίας περίπου 156 δισεκατομμύρια δολάρια από την Κίνα στα μέσα Δεκεμβρίου.
Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές της Κίνας συρρικνώθηκαν για τέταρτο συνεχή μήνα το Νοέμβριο, στέλνοντας τρόμο σε μια αγορά που ανησυχούσε ήδη για ζημιές που υπέστη η παγκόσμια ζήτηση από τον εμπορικό πόλεμο. Ωστόσο, η αύξηση των εισαγωγών θεωρήθηκε πιθανή ένδειξη ότι οι προσπάθειες τόνωσης του Πεκίνου τα τελευταία δύο χρόνια συνέβαλαν στην ανάκαμψη της ζήτησης.
Οι αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς των Η.Π.Α. ανέβηκαν στο 1,843%. Η Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Αμερικής (Fed) ξεκινά την διήμερη συνεδρίασή της την Τρίτη. Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να επισημάνει την ανθεκτικότητα της οικονομίας και να διατηρήσει τα επιτόκια μεταξύ 1,50% και 1,75%.