ΕΚΤ: Ετοιμη να αυξήσει τα επιτόκια αν χρειαστεί

Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2007 13:18

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα ενεργήσει με αποφασιστικό και έγκαιρο τρόπο προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι παράπλευρες επιπτώσεις από την υψηλότερη τιμή του πετρελαίου δεν θα εμφανιστούν», επισημαίνεται στο bulletin Δεκεμβρίου της ΕΚΤ, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Σημειώνεται ότι το μηνιαίο bulletin ακολούθησε την ανακοίνωση του διοικητή της τράπεζας Ζαν Κλωντ Τρισέ για την νομισματική πολιτική στις 6 Δεκεμβρίου, όταν το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 4%.

«Δρώντας με αποφασιστικό και έγκαιρο τρόπο βάσει των εκτιμήσεών μας, το διοικητικό συμβούλιο θα διασφαλίσει ότι οι δευτερογενείς επιπτώσεις και οι κίνδυνοι στην σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα δεν θα υλοποιηθούν», αναφέρεται στο bulletin.

Αν και τα οικονομικά θεμελιώδη της ευρωζώνης περιγράφονται σε αυτό ως «ισχυρά», τονίζεται ότι υπάρχει ο κίνδυνος μεγαλύτερης του αναμενόμενου επιβράδυνσης της ανάπτυξης εξαιτίας της αναταραχής στις χρηματαγορές.

Υπάρχουν ισχυρές βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες ανοδικές πληθωριστικές πιέσεις, αναφέρεται στο bulletin.

«Ενόψει αυτών των στοιχείων και με την ρευστότητα και την ανάπτυξη στην πιστωτική αγορά να παραμένουν ισχυρές στην ευρωζώνη, το διοικητικό συμβούλιο είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τους ανοδικούς κινδύνους στην σταθερότητα των τιμών», καταλήγει η ΕΚΤ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα