Στις αρχές του 2020 τα 767 εκατ. από τα κέρδη ομολόγων

Βρυξέλλες: «Εγκώμια» για την Ελλάδα
Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου 2019 10:42
UPD:15:31
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Την ικανοποίησή τους για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις με ταυτόχρονη τήρηση των δημοσιονομικών στόχων εξέφρασαν χθες κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης.

Αρχές του επόμενου έτους θα εκταμιευθούν τα 767 εκατ. ευρώ στη χώρα μας από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών. Λίγες ώρες μετά την επικύρωση από το Εurogroup της αξιολόγησης και την απόφαση για την επιστροφή των κερδών από ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) που κατέχουν η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι με τις δηλώσεις τους επιβεβαίωσαν το πολύ καλό κλίμα που επικρατεί σε σχέση με τη χώρα μας.

Ο πρόεδρος του Εurogroup, Μάριο Σεντένο, χαιρέτισε τις αποφάσεις, τις οποίες απέδωσε στη θετική αξιολόγηση της οικονομίας από τους θεσμούς, εξέλιξη που απέδωσε στην τήρηση όλων των δεσμεύσεων από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και στη δέσμευση για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος πρόσθεσε -και αυτό έχει τη σημασία του- ότι οι θετικές ειδήσεις για την Ελλάδα ενισχύουν την αξιοπιστία της χώρας στις αγορές και τους επενδυτές, γιατί αναδεικνύουν τις προοπτικές της οικονομίας.

Ιδιαίτερα θετικός ήταν και ο νέος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος, αφού ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις που έχει μπροστά της. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, την οποία χαρακτήρισε πολύ καλή, ενώ διαπίστωσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, διευκρίνισε ότι τα 767 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, που δεν είναι δάνεια αλλά δωρεάν χρηματοδότηση της χώρας, θα δοθούν μόλις ολοκληρωθούν οι επικυρώσεις από εθνικά Κοινοβούλια.

Αναφορικά με την εκταμίευση των χρημάτων, ο κ. Ρέγκλινγκ εκτίμησε ότι θα φτάσουν στην Ελλάδα στις αρχές του επόμενου έτους. Υπενθυμίζεται ότι δεν χρειάζεται νέα απόφαση του Εurogroup, αφού το τυπικό πράσινο φως θα το δώσει το διοικητικό συμβούλιο του ESM, στον οποίο έχουν μεταφερθεί τα χρήματα από την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες χωρών της Ευρωζώνης που έχουν ελληνικά ομόλογα.

Αλλαγή χρήσης

Εκτός από την αξιολόγηση και τη χορήγηση των χρημάτων στην Ελλάδα, το Εurogroup, ανταποκρινόμενο σε σχετικό αίτημα της κυβέρνησης, κάλεσε τους θεσμούς και τους τεχνοκράτες της Ευρωζώνης να εξετάσουν το ενδεχόμενο τα χρήματα από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων των κεντρικών τραπεζών να διατίθενται και για αναπτυξιακές επενδύσεις.

Για την αλλαγή της χρήσης δεν έχει καθοριστεί χρονοδιάγραμμα, που σημαίνει ότι θεωρητικά θα μπορούσε να συμπεριλάβει και τα 767 εκατ. ευρώ, αν και δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή ως το πιθανότερο σενάριο, γιατί η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεργασία με τους θεσμούς να συμφωνήσει σε ποιες επενδύσεις θα δοθούν, διαδικασία που εκτιμάται ότι θα πάρει χρόνο. Το πιθανότερο είναι ότι η αλλαγή θα γίνει στην επόμενη επιστροφή, που αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι.

Με βάση την απόφαση του Ιουνίου 2018, τα κέρδη από τα ομόλογα θα δίνονται στην Ελλάδα σε εξαμηνιαίες δόσεις μέχρι και το τέλος του 2022. 

Ο πρόεδρος του Εurogroup Μάριο Σεντένο, ο νέος επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, με χθεσινές επισημάνσεις τους, επιβεβαίωσαν το πολύ καλό κλίμα που επικρατεί σε σχέση με τη χώρα μας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα