έντυπη έκδοση
Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
Συνεχίστηκε και τον Νοέμβριο η καλή πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει αρμόδια κυβερνητική πηγή. Οι επιδόσεις για τον εξαιρετικά κρίσιμο προτελευταίο μήνα του χρόνου θα ανακοινωθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αλλά το οικονομικό επιτελείο φαίνεται ότι έχει ήδη σχηματίσει πλήρη εικόνα.
Έτσι, σήμερα ή αύριο, είτε ο πρωθυπουργός είτε ο υπουργός Οικονομικών θα κάνουν τις οριστικές ανακοινώσεις για τα κριτήρια διάθεσης της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στις τρεις κοινωνικές ομάδες που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός: πολύτεκνους, γονείς παιδιών ΑμεΑ και μακροχρόνια ανέργους.
Ο Νοέμβριος είναι ένας από τους δυσκολότερους μήνες για τον κρατικό προϋπολογισμό και το γεγονός ότι οι στόχοι έχουν επιτευχθεί δημιουργεί περισσότερη ασφάλεια στο οικονομικό επιτελείο προκειμένου να προχωρήσει στη διανομή της έκτακτης ενίσχυσης, διατηρώντας ταυτόχρονα κι ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» εν όψει της οριστικής ανακοίνωσης της δημοσιονομικής επίδοσης του 2019, η οποία θα γίνει τον προσεχή Απρίλιο από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Δύσκολος μήνας είναι φυσικά και ο Δεκέμβριος. Ωστόσο, το ένα από τα «βάρη» του τελευταίου μήνα της χρονιάς είναι τα τέλη κυκλοφορίας κι εκεί δεν παρατηρούνται σημαντικές αποκλίσεις όσον αφορά την είσπραξή τους.
Έτσι, ο τελευταίος αστάθμητος παράγοντας για το κλείσιμο του φετινού προϋπολογισμού είναι η εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Πάντως, με ομαλή και εντός στόχων εκτέλεση του ΠΔΕ, είναι πολύ πιθανό ο προϋπολογισμός του 2019 να κλείσει τελικώς με υπερπλεόνασμα, δηλαδή με πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3,5%. Αυτό δεν είναι στόχος της κυβέρνησης, αλλά μπορεί να συμβεί λόγω της απόφασης που ελήφθη να κινηθεί η κυβέρνηση συντηρητικά όσον αφορά το ποσό που θα διανεμηθεί ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση.
«Παράθυρο» για αύξηση του διανεμόμενου ποσού
Με χθεσινές δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέβασε τον πήχη των προσδοκιών κάνοντας λόγο για πιθανή έκπληξη όσον αφορά το ύψος του διανεμόμενου ποσού. Γεγονός είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία πληροφορία όσον αφορά το δημοσιονομικό κόστος που θα επιφέρει η έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Ωστόσο, από τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα -δηλαδή ότι οι δικαιούχοι θα είναι περίπου 200.000 νοικοκυριά και ότι το ποσό θα κυμανθεί από τα 500 έως τα 1.000 ευρώ ανά δικαιούχο- το ποσό της ενίσχυσης φαίνεται ότι δεν θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ.
Μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε ότι η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνει πριν από τα Χριστούγεννα. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι είναι πιθανό οι δικαιούχοι να χρειαστεί να κάνουν ηλεκτρονική αίτηση μέσα στον μήνα, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμοι στις φορολογικές αρχές οι τραπεζικοί λογαριασμοί όλων των δικαιούχων. Έτσι, αμέσως μετά την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας -είναι πιθανό να συμπεριληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου- αναμένεται να ενεργοποιηθεί για λίγες ημέρες η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα γίνουν οι αιτήσεις.
Όσον αφορά τα κριτήρια χορήγησης, ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στην εφαρμογή ενός «βαθιά κοινωνικού» κριτηρίου για την επιλογή ειδικά των μακροχρόνια ανέργων, οι οποίοι και θα λάβουν τελικώς την οικονομική ενίσχυση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ειδικά για την ομάδα των γονέων με παιδιά ΑμεΑ δεν θα τεθούν εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια, καθώς, πέραν του ευαίσθητου θέματος, είναι και πολύ μικρός ο αριθμός των δικαιούχων (μόλις 18.000 οικογένειες με ανήλικα παιδιά και επιπλέον 7.000 με παιδιά ηλικίας έως και 25 ετών).