Ο νέος δεσμός μετοχών - ομολόγων που δείχνει πώς η αγορά έχει αλλάξει

Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2019 07:31
REUTERS/LUCAS JACKSON

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, μία απότομη αλλαγή κάτω από την επιφάνεια της αγοράς, προκάλεσε σύγχυση σε επενδυτές. Ενώ συνολικά στην αγορά μετοχών επικρατούσε ηρεμία, οι μετοχές αξίας (value stocks) επιδίδονταν σε δυναμικό ράλι. Και τούτο παρά το γεγονός ότι για το μεγαλύτερο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας οι συγκεκριμένες μετοχές δεν είχαν να επιδείξουν τόσο καλές αποδόσεις όσο οι μετοχές ανάπτυξης (growth stocks), που είχαν αναδειχθεί στην αγαπημένη επιλογή των διαχειριστών κεφαλαίων.

Γιατί συνέβη αυτό; Όπως εξηγεί σε ανάλυσή της η Wall Street Journal, οι μετοχές αξίας τείνουν να αποδίδουν καλύτερα όταν γίνεται πιο απότομη η λεγόμενη καμπύλη απόδοσης στην αγορά ομολόγων (η διαφορά επιτοκίου σε μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα ομόλογα). Η παράλληλη πορεία μετοχών αξίας και ομολόγων ήταν σχεδόν ανύπαρκτη πριν από δέκα χρόνια, επισημαίνουν αναλυτές στην αμερικανική εφημερίδα. Ωστόσο από το 2016 και έπειτα άρχισε να γίνεται ορατή και ο δεσμός όσο πάει δυναμώνει. 

Αυτό αποκαλύπτει το πόσο πολύ έχει αλλάξει η συμπεριφορά των επενδυτών από την εποχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Μπορεί να μην έχει χαθεί η τάση τους να δοκιμάζουν ριψοκίνδυνα προϊόντα, αλλά αναζητούν ταυτόχρονα και πιο φθηνές λύσεις, όπως οι value stocks. 

Oι συγκεκριμένες μετοχές. στις οποίες ποντάρουν μεγαλοεπενδυτές όπως ο Γουόρεν Μπάφετ, συνήθως διαπραγματεύονται πολ΄λες φορές χαμηλότερα από την καθαρή πραγματική τους αξία. Αυτό συμβαίνει γιατί μπορεί να εμφανίζουν υψηλό χρέος ή να μην έχουν πείσει τους επενδυτές για το επιχειρησιακό τους σχέδιο ή να έχουν στην κατοχή τους μη ελκυστικό ενεργητικό.  Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι Kraft Heinz, Marathon Oil, αλλά και μεγάλες τράπεζες, όπως η Citigroup, αναφέρει η WSJ.  Από τις 3 έως τις 11 Σεπτεμβρίου η Kraft ενισχύθηκε περισσότερο από 12% και η Marathon Oil είχε κέρδη 0,5%. Το ίδιο διάστημα το Facebook σημείωσε άνοδο 3,3% και η Netflix είχε οριακές απώλειες. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα