Σε τρία «μέτωπα» η Mars Hellas για επιστροφή στην κερδοφορία

Η εταιρεία καταγράφει συνολική υποχώρηση πωλήσεων 9,5% στο διάστημα 2015-2018
Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2019 19:56
UPD:20:19

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

Επιπλέον στήριξη από τη μητρική εταιρεία, επανασχεδιασμό του δικτύου διανομής, πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου είναι τα κυριότερα εργαλεία που επιστρατεύει η Mars Hellas προκειμένου να επιτύχει θετικό «γύρισμα» στα έσοδα και κυρίως στην κερδοφορία της.

Αναλυτικότερα, έχοντας καταγράψει συνολική υποχώρηση πωλήσεων 9,5% στο διάστημα 2015-2018, η Mars Hellas επιδιώκει να ανακάμψει την αρνητική πορεία, κυρίως μέσω περιορισμού των επισφαλειών και «μαζέματος» του λειτουργικού της κόστους.

Στο κομμάτι των πωλήσεων φέτος η εταιρεία έχει σύμμαχο τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από το 24% στο 13% στην κατηγορία της σοκολάτας και του παγωτού, ενώ ταυτόχρονα αναμένει τις «αποδόσεις» του επανασχεδιασμού του μηχανισμού διανομής ο οποίος αποφασίστηκε στα τέλη του 2018. Η εταιρεία επικεντρώνεται στην περαιτέρω διείσδυση στη μικρή λιανική προκειμένου να ενισχύσει τις πωλήσεις σοκολάτας και τσιχλών, με γνώμονα ότι ανήκουν στην κατηγορία προϊόντων «αυθόρμητης αγοράς», την πρωτοκαθεδρία στην οποία διατηρούν τα μικρά σημεία πώλησης.

Αναφορικά με το «βαρύ» χαρτοφυλάκιο των ζωοτροφών για κατοικίδια, κατηγορία στην οποία η Mars έχει ισχυρή παρουσία μέσω των σημάτων Pedigree και Whiskas, στο επίκεντρο του σχεδιασμού βρίσκεται η ενδυνάμωση των pet shop καθώς τα εν λόγω σημεία έχουν συρρικνωθεί σημαντικά σε όρους δικτύου στα χρόνια της κρίσης. Σημειώνεται ότι οι ζωοτροφές αποτελούν το 33% περίπου του συνολικού κύκλου εργασιών της εταιρείας.

Εθελουσία

Την ίδια ώρα, η Mars Hellas προχώρησε σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, το οποίο αφορούσε κυρίως τη δύναμη πωλήσεων και επηρέασε συνολικά 29 εργαζόμενους. Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, όπως σημειώνει η εταιρεία, αποτελεί «κίνηση που επιπρόσθετα θα της επιτρέψει να επανέρθει σε πορεία ανάπτυξης και κερδοφορίας τα επόμενα έτη». Σημειώνεται ότι με βάση τον ισολογισμό του 2018 η εταιρεία απασχολούσε, υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης, συνολικά 117 εργαζόμενους.

Παράλληλα, στη χρήση του 2018 η εταιρεία εμφάνισε αρνητικό σύνολο ιδίων κεφαλαίων της τάξεως των 2,468 εκατ. ευρώ που οφείλονται και στις ζημιές της χρήσης ύψους 1,09 εκατ. ευρώ, ωστόσο η διοίκηση εκφράζει την προσδοκία ότι θα υπάρξει βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της τα επόμενα έτη, επισημαίνοντας ότι θα εισηγηθεί επιπλέον μέτρα στήριξης από τη μητρική εταιρεία Mars GmbH, προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το συγκεκριμένο ζήτημα. Επισημαίνεται ότι η Mars Hellas ελέγχεται κατά 100% από την εταιρεία Mars GMBH, η οποία εδρεύει στη Γερμανία.

Το θέμα της αρνητικής καθαρής θέσης της εταιρείας φέρεται ότι τέθηκε στην ημερήσια διάταξη των θεμάτων της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, που είχε προγραμματιστεί για τις 10 Σεπτεμβρίου 2019, ωστόσο, μέχρι χθες, δεν γνωστοποιήθηκε καμία απόφαση.

Απαιτήσεις

Σε κάθε περίπτωση, κυριότερος στόχος της εταιρείας φέρεται να είναι η προσεκτική διαχείριση του υφιστάμενου ύψους απαιτήσεων από πελάτες προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία απαιτήσεων σε καθυστέρηση, με γνώμονα ότι οι απαιτήσεις από πελάτες αφορούν τα κύρια χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα στελέχη της εταιρείας κατά τη διάρκεια συνάντησης με συγκεκριμένη μερίδα δημοσιογράφων εμφανίζονται να εκφράζουν την πεποίθηση ότι φέτος η Mars Hellas θα κλείσει με αύξηση πωλήσεων της τάξεως 8%-9%, εξέλιξη που μένει να αποτυπωθεί και στον ισολογισμό της χρήσης. Σημειώνεται ότι παρά το γεγονός ότι σε εκδήλωση της εταιρείας τον Μάρτιο τα στελέχη της ανέφεραν ότι το 2018 η Mars κατάφερε και «γύρισε» σε θετική τροχιά τα μεγέθη της, τα στοιχεία της οικονομικής έκθεσης δεν επιβεβαίωσαν την προσδοκία αυτή.

Συγκεκριμένα, το 2018 ο συνολικός τζίρος της Mars παρουσίασε μείωση των πωλήσεων κατά 3,95% στα 39,2 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο αποτελεσμάτων, τα μικτά κέρδη της εταιρείας υποχώρησαν κατά 8,25%, ενώ οι καθαρές ζημιές περιορίστηκαν στο 1,09 εκατ. ευρώ από 4,8 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα