OΠEK: Συνεδρίαση με φόντο την IPO της Aramco

Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2019 20:01
UPD:20:56
REUTERS/ESSAM AL-SUDANI

Μεγαλύτερες μειώσεις στην παραγωγή αναμένεται να αποφασίσουν ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες στην αυριανή συνάντησή τους στη Βιένη. Σύμφωνα με αναλυτές του CNBC,  η παράταση της υφιστάμενης συμφωνίας για μειωμένη προσφορά και η έμφαση σε αυστηρότερη συμμόρφωση στις ποσοστώσεις θεωρείται το επικρατέστερο σενάριο. Άλμα στις τιμές χάρη στις προσδοκίες για νέα μείωση της παραγωγής. 

Οι χώρες μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών και Εξαγωγών Κρατών συναντώνται αύριο στη Βιένη για να συζητήσουν την επόμενη φάση της πολιτικής για την παραγωγή. Μία ημέρα μετά θα έχουν συνομιλίες και με χώρες εκτός του καρτέλ, όπως η Ρωσία. Η επονομαζόμενη συμμαχία ΟΠΕΚ+ έχει μειώσει την παραγωγή κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τις αρχές του έτους. Η υφιστάμενη συμφωνία ισχύει έως τον Μάρτιο του 2020 και έχει αντικαταστήσει τον προηγούμενο γύρο μειώσεων στην προσφορά, που είχε αρχίσε τον Ιανουάριο του 2017. 

«Νομίζω ότι υπάρχει πιθανότητα για βαθύτερες μειώσεις περίπου κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως», αναφέρει στο CNBC ο Αμρίτα Σεν, αναλυτής πετρελαιαγορών. «Η Σαουδική Αραβία είναι πρόθυμη να αιφνιδιάσει ευχάριστα την αγορά», δήλωσε ο κ. Σεν. Το μπρεντ κατέγραφε σήμερα άνοδο πάνω από 4% με την τιμή να υπερβαίνει τα 63 δολάρια το βαρέλι. Παρ' όλα αυτά, οι τιμές έχουν υποχωρήσει περίπου 15% από τα υψηλά του Απριλίου. 

Στόχος του Ριάντ είναι μια απόφαση που θα ωθήσει προς τα πάνω τις τιμές του αργού, ώστε να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό και να στηρίξει την αρχική δημόσια εγγραφή της Saudi Aramco, που θεωρείται η μεγαλύτερη στον κόσμο. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα