Ο Τραμπ βυθίζει τη Wall Street

Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2019 19:25
UPD:19:27
EPA/FRANK RUMPENHORST

Τα τύμπανα του εμπορικού πολέμου ηχούν, οι αγορές τρομάζουν. Οι νέες δηλώσεις Τραμπ βύθισαν τη Wall Street, με τον Dow Jones να κάνει βουτιά πάνω από 400 μονάδες, στη μεγαλύτερη πτώση των δύο τελευταίων μηνών. Οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις αγορές μετοχών και στρέφονται προς ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός, το γιέν και το ελβετικό φράγκο. Στο «κόκκινο» έκλεισαν και τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στη Νέα Υόρκη, ο S&P 500 έχανε πάνω από 1%, έχοντας υποστεί απώλειες 2,5% στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις, μετά τις δηλώσεις Τραμπ ότι είναι πρόθυμος να περιμένει έναν ακόμη χρόνο προτού καταλήξει σε εμπορική συμφωνία με την Κίνα, γεγονός που σημαίνει ότι θα τεθεί σε ισχύ ο νέος γύρος δασμών σε κινεζικά προϊόντα, στις 15 Δεκεμβρίου. Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρόεδρος έστρεψε τα βέλη του εναντίον της Βραζιλίας και της Αργεντινής, με απειλές για δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, ενώ σχεδιάζει και τη δασμολόγηση γαλλικών προϊόντων.

Οι εντεινόμενες ανησυχίες περί γενικευμένου εμπορικού πολέμου, που θα μπορούσε να γονατίσει την παγκόσμια οικονομία, επισκίασαν τα διεθνή χρηματιστήρια, με απώλειες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έκλεισε με απώλειες 0,6%. Με απώλειες πάνω από 1% έκλεισαν Λονδίνο και Παρίσι, ενώ ο DAX της Φραγκφούρτης κατάφερε να αντέξει στους κραδασμούς, κλείνοντας με οριακά κέρδη.

«Κατά κάποιο τρόπο, μου αρέσει η ιδέα του να περιμένω μέχρι και μετά τις εκλογές για μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα, αλλά θέλουν μια συμφωνία τώρα και θα δούμε εάν αυτό είναι σωστό», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σήμερα. Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει προθεσμία, απάντησε αρνητικά. «Δεν υπάρχει προθεσμία... νομίζω ότι είναι καλύτερο να περιμένουμε μετά τις εκλογές», τόνισε. 

Οι αμερικανικές μετοχές με έκθεση σε ξένες αγορές δέχθηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις. Η μετοχή της Intel έκανε βουτιά 2,5% και της Apple 2,4%.

naftemporiki.gr

 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DJC



Σχολιασμένα