Νέες δηλώσεις Τραμπ ρίχνουν τις αγορές

Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2019 13:58
UPD:14:06
EPA/MICHAEL REYNOLDS

Αναταράξεις σε πολλαπλά μέτωπα πυροδοτούν οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ από το Λονδίνο, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Μετά την επίθεση που εξαπέλυσε κατά του Γάλλου πρόεδρου, Εμανουέλ Μακρόν για τους πρόσφατους χαρακτηρισμούς του για την Βορειοατλαντική Συμμαχία, αλλά και την απειλή για νέους δασμούς σε γαλλικά προϊόντα, αποφάσισε να βάλει πάγο και στις προσδοκίες για μία εμπορική συμφωνία με την Κίνα. 

«Δεν υπάρχει προθεσμία για ένα εμπορικό deal με το Πεκίνο. Κατά κάποιον τρόπο πάντα μου άρεσε η ιδέα να περιμένουμε για μετά τις προεδρικές εκλογές για μία συμφωνία με την Κίνα» είπε χαρακτηριστικά, στέλνοντας το μήνυμα ότι είναι διατεθειμένος να παίξει το παιχνίδι των καθυστερήσεων. Υπογράμμισε μάλιστα πως η συμφωνία «εξαρτάται από το εάν εγώ θέλω να την κάνω» και πρόσθεσε ότι κατά τα άλλα ΗΠΑ και Κίνα τα «πηγαίνουν καλά». 

Να θυμίσουμε ότι οι προεδρικές εκλογές θα λάβουν χώρα τον επόμενο Νοέμβριο, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα έχουμε συμφωνία για έναν χρόνο ακόμη, εάν τελικά αποφασίσει ο Τραμπ ότι τον συμφέρει να αφήσει για τότε τις οριστικές διαπραγματεύσεις. 

Οι δηλώσεις Τραμπ πυροδότησαν ανησυχία στις αγορές. Η εικόνα στην Ευρώπη είναι πια αρνητική, αν και τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης είχαμε ανοδικές τάσεις.  Στο Λονδίνο επικρατούν ρευστοποιήσεις με τον δείκτη FTSE 100 να υποχωρεί 1,2%. Πτώση 0,6% και για τον CAC 40 στο Παρίσι, ενώ κόντρα στο αρνητικό ρεύμα στέκεται προς το παρόν ο γερμανικός DAX με άνοδο 0,4%. Σημαντικές οι πιέσεις και στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη στο -1,2%. 

Ως βαρίδι στον δείκτη λειτουργούν οι τράπεζες με απώλειες της τάξης του 2,9%. Το σύνολο σχεδόν των κλάδων του Χ.Α. βρίσκονται στο κόκκινο. Μόνες εξαιρέσεις ο κλάδος εμπορίου, που ενισχύεται 1,2% και εκείνος των τροφίμων, που εξασφαλίζει ελαφρά κέρδη (0,2%). 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα