Αναξιόπιστα τα οικονομικά σχέδια Τόρις και Εργατικών προειδοποιούν ειδικοί

Οι πολίτες πρέπει να περιμένουν υψηλότερους φόρους
Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019 19:44
via REUTERS/Amy Brammell/ITV

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν σαφές προβάδισμα στους Τόρις του Μπόρις Τζόνσον, που φαίνεται να έχει πείσει περισσότερο τους πολίτες με τα οικονομικά του σχέδια. Οι οικονομολόγοι ωστόσο δεν συμφωνούν. Ασκούν κριτική τόσο στους Τόρις όσο και στους Εργατικούς και προειδοποιούν τους ψηφόρους να περιμένουν υψηλότερους φόρους, ανεξάρτητα από το ποιος θα έρθει στην εξουσία.

Σε μία σκληρή αποτίμηση των οικονομικών μανιφέστο των δύο μεγάλων κομμάτων το βρετανικό οικονομικό think tank «Fiscal Studies» υπογραμμίζει ότι κανένα από τα δύο δεν έχει επαρκώς «αξιόπιστη προοπτική». H ετυμηγορία αυτή έρχεται στον απόηχο της μεγάλης έρευνας του YouGov, που δείχνει πως οι Τόρις οδεύουν προς τη μεγαλύτερη νίκη τους από το 1987 και θα εξασφαλίσουν πλειοψηφία 68 εδρών στη Βουλή. 

Σύμφωνα με το think tank οι Τόρις θα αναγκαστούν να υιοθετήσουν υψηλότερους φόρους από αυτούς που ισχυρίζονται, προκειμένου να κάνουν πράξη τα σχέδιά τους για τις δαπάνες. Οι Εργατικοί από την πλευρά τους δύσκολα θα υλοιποιήσουν τα σχέδια για δημόσιες επενδύσεις στο βαθμό που φαντάζονται. 

«Αν κερδίσουν, αυτήν την φορά είναι πολύ πιθανόν ότι οι Συντηρητικοί θα αυξήσουν τελικά τις δαπάνες περισσότερο από ό,τι αφήνει να εννοηθεί το μανιφέστο και κατά συνέπεια θα αυξηθούν οι φόροι ή ο δανεισμός» σχολίασε ο Πολ Τζόνσον, εκπρόσωπος του think tank. 

Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα άλλο think tank, το Resolution Foundation , ανακοίνωσε ότι οι δεσμεύσεις για αύξηση δαπανών σημαίνουν ότι και οι δύο πλευρές μάλλον θα υπονομεύσουν την δημοσιονομική αξιοπιστία της χώρας. «Η ανάληψη τεράστιων ρίσκων με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που δεσμεύουν την επόμενη κυβέρνηση για ολόκληρη την θητεία της κινδυνεύει να υπονομεύσει σοβαρά την οικονομική αξιοπιστία του Ηνωμένου Βασιλείου σε μία στιγμή που αυτή ήδη δοκιμάζεται», δήλωσε ο διευθυντής του think tank Τζέιμς Σμιθ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα