Αγορές: Τι οδηγεί στο κόκκινο Αθήνα και Ευρώπη

Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019 13:50
UPD:13:56
EPA/Kiko Huesca

Μία απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ ήταν αρκετή για να ρίξει νέα βαριά σκιά στις αγορές και να «κοκκινήσει» ταμπλό των χρηματιστηρίων ανά την Ευρώπη. Ο Αμερικανός πρόεδρος επικύρωσε τα νομοσχέδια του Κογκρέσου για το Χονγκ Κονγκ, αψηφώντας προειδοποιήσεις και πυροδότησε την οργισμένη αντίδραση της Κίνας. Έτσι το τοπίο σχετικά με την εμπορική συμφωνία των δύο μεγάλων οικονομιών του πλανήτη θολώνει και πάλι. 

Το αρνητικό κλίμα διεθνώς επηρεάζει και το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Παρά την πληθώρα θετικών σχολίων από επενδυτικούς οίκους και ξένα μέσα για τις προοπτικές των ελληνικών μετοχών, ο Γενικός Δείκτης αδυνατεί να ανέβει στις 900 μονάδες. Σήμερα υποχωρεί 0,33% στις 892 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να προσεγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ στις 13:45 μμ. 

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι τράπεζες, με τον δείκτη τους να κάνει βουτιά 1,85%. Οι περισσότεροι κλάδοι του χρηματιστηρίου βρίσκονται στο κόκκινο. Ωστόσο κόντρα στο ρεύμα κινείται εκείνος των ταξιδιών- αναψυχής, με τον δείκτη του να «πετάει» στο +2,7%.  Σε θετικό έδαφος, αλλά μα περιορισμένα κέρδη, οι κλάδοι τροφίμων και χημικών. 

Την ίδια ώρα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει πτώση 0,3% με τον κλάδο αυτοκινήτου να δέχεται τις ισχυρότερες πιέσεις και να είναι στο -0,9%. Οι τεχνολογικές επίσης δέχονται πιέσεις και καταγράφουν απώλειες 0,6% με τις εταιρείες ημιαγωγών στο στόχαστρο. 

Απώλειες 0,4% για το Λονδίνο και τη Φραγκφούρτη. Πτώση 0,2% για τον CAC 40 στο Παρίσι, ενώ εντονότερες είναι οι ρευστοποιήσεις στο Μιλάνο όπου ο FTSE MIB υποχωρεί σχεδόν 1%. Ανάλογη πτώση και για τον IBEX 35 στη Μαδρίτη. 

Αν και οι αναλυτές βλέπουν συνέχεια στο ράλι των μετοχών που κρατάει ήδη δέκα χρόνια, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μία σύντομη έστω περίοδο απότομης διόρθωσης, εάν ΗΠΑ και Κίνα, κόντρα στις προσδοκίες, επιλέξουν τελικά τη ρήξη αντί μίας συμφωνίας έστω και μικρής κλίμακας που θα σημάνει το τέλος του επώδυνου εμπορικού πολέμου. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα